Destination Hotels

Marbella Club Hotel: it’s not a hotel but a lifestyle

Nu de grenzen weer open zullen gaan voor toeristische reizen nemen we graag een kijkje in ‘Destination Hotels’. Fijne hotels die als een bestemming op zich dienen en waar je niks tekortkomt. Deze keer nemen we je mee naar misschien wel het populairste hotel van Marbella en omstreken: welkom in het Marbella Club Hotel!

Toen de Spaanse Prins Alfonso van Hohenlohe in 1954 het Marbella Club Hotel oprichtte, had hij het doel om een mondaine publiek aan te trekken in zijn rustieke guest house. Royals, filmsterren en de bold & beautiful die graag op vakantie gingen werden overgehaald om voor het extra zonnige Marbella te kiezen, in plaats van jetsetplekken als Saint-Tropez en Capri. De joie de vivre van Prins Alfonso spatte van het resort af: er werden meer traditionele Mexicaanse huisjes gebouwd, exotische Acaciabomen en geurige sinaasappelbomen werden geplant, en voor Prins Alfonso het wist nipten filmsterren als Audrey Hepburn, Brigitte Bardot en Grace Kelly aan een coupe de champagne in de Champagne Room. Anno 2021 is het resort nog alive and kicking met de bijbehorende klandizie. We zien in het hotel Zwitsere bankiers met keurig geklede kinderen waarbij donkerblauw en wit de boventoon voeren, de kritische eigenaar van het grootste Franse high-end patisserieconcern en Belgische elitefamilies. Maar achter de weelderige en Instagramachtige facade van het hotel schuilt een plek waar gezondheid een prominente rol inneemt, en kinderen flink worden uitgedaagd in de 5000 vierkante meter tellende kidsclub. In het kinderparadijs worden er onder andere verse kruiden geplukt, appeltaart gebakken, gedanst op trendy muziek en wordt er casually parfum gemaakt in het Aroma Lab. We keken binnen in het hotel dat niet als een hotel aanvoelt, maar als een minidorpje waar Aristocrazy’s, gezinnen én rocksterren elkaar vinden en spraken wellnesschef Andrés Ruiz over zijn keuken in El Olivar.

We zien in het hotel Zwitserse bankiers met keurig geklede kinderen waarbij donkerblauw en wit de boventoon voeren, de kritische eigenaar van het grootste Franse high-end patisserieconcern en Belgische elitefamilies. Maar achter de weelderige en Instagramachtige facade van het hotel schuilt een plek waar gezondheid een prominente rol inneemt en kinderen flink worden uitgedaagd in de 5000 vierkante meter tellende kidsclub.

De Spaanse chef Andrés Ruiz Morillo richt zijn leven net iets anders in dan zijn concullega’s. Waarbij het in horecaland gebruikelijk is voor medewerkers om lange dagen te draaien, zoekt Ruiz de balans op in het leven én in de manier waarop hij kookt. Het in-house café annex restaurant El Olivar serveert hippe en gezonde all-day gerechten, maar biedt zo ook een vrij culinair afwisselend menu aan waarbij ingredienten die belastend zijn voor het lichaam worden vervangen door natuurlijke en minder schadelijke alternatieven. 

Wat is genetisch eten nu precies?

‘Genetisch eten, oftewel nutrigenetics in het Engels, bestudeert ons DNA om er zo achter te komen wat onze gezondheid benadeelt. Dankzij geavanceerde moderne technologie weten we nu dat onze genen voor dertig procent bepalend kunnen zijn bij eventuele gezondheidsproblemen. De overige zeventig procent is afhankelijk van omgevingsfactoren die te kneden zijn met de juiste voeding en lichaamsbeweging. Het doel van het zogenaamde genetisch eten is om je gezondheid zo optimaal mogelijk op peil te houden. In de nabije toekomst zullen we door het gebruik van een speekseltest veel meer te weten komen over voeding die onze gezondheid bepaalt.’

Hoe heb je gezond leren koken?

‘Ik ben autodidact. Ik heb diëtetiek gestudeerd en vijfentwintig jaar ervaring als chef-kok. Ik ben constant op zoek naar kennis en volg allerlei soorten cursussen om mijn bestaande kennis aan te vullen. Denk hierbij aan alles omtrent rauw eten, vegan, vegetarisch en macrobiotiek – een voeding-en gezondheidsleer die berust op ideeën uit het zenboeddhisme.’

Er is dus wel degelijk een sterk verband tussen voeding en gezondheid?

‘Ja! Een gezond en gevarieerd dieet fungeert als een schild tegen ziektes zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen. Ik loop graag marathons en profiteer dan echt van gezond eten. Wat mij betreft ben ik het levende voorbeeld van hoe het juiste voedsel je prestaties positief kan beïnvloeden. Dat laatste motiveert me om een echte wellness experience neer te zetten. Het is geen tijdelijke trend, maar echt een way of life.’

Hoe serveer je culinaire gerechten zonder het gebruik van (veel) vet, zout en suiker?

‘Mijn kookstijl is gebaseerd op de traditionele Mediterraanse keuken, het beste dieet ter wereld! Ik voeg honderden specerijen en kruiden toe om de smaken te balanceren. Ik onderzoek en test nieuwe ingrediënten die men vet, zout en suiker snel laat vergeten.’

Met welke ingrediënten werk je graag?

‘Seizoensgebonden groenten en fruit die uit Marbella komen, verse kruiden, biologische producten, superfoods en gezonde vleessoorten.’

@marbellaclubh
marbellaclub.com

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Marbella Club Hotel