Op avontuur in veelzijdig Kaapstad!

Sanibonani Zuid-Afrika! 

We zijn nog geen tien minuten onderweg in Pilanesberg National Park of de eerste impala van velen laat zich zien. Rustig bladeren etend van een boom stopt hij even met kauwen en kijkt naar ons, keert ons dan de rug toe en springt achteloos weg. Dit is zijn domein. Wij zijn te gast. En zo is dat. Welkom in Zuid-Afrika!

Met een klein gezelschap zit ik in een open jeep, op safari, ofwel ‘game drive’ met ranger Sebu. De impala is inmiddels in de bosjes verdwenen. Het is vijf uur in de ochtend, de zon verschijnt aan de horizon en strooit een gouden gloed over de stoffige rode aarde. Dit is het beste tijdstip om dieren te spotten. Pilanesberg National Park is een van de vier grote wildreservaten in Zuid-Afrika en ligt zo’n honderdvijftig kilometer ten noordwesten van Johannesburg. Het park ontstond na een vulkaanuitbarsting en ligt in en rondom de uitgedoofde krater, met een groot stuwmeer als bonus. Ranger Sebu speurt het land af, zet af en toe de jeep stil en luistert. Hij blijkt een man met haviksogen, ziet wat wij niet zien, getraind als hij is om alle signalen op te vangen. 

Nooit geweten dat de ‘Big Five’, de luipaard, buffel, leeuw, neushoorn en de olifant niks te maken heeft met grootte of zeldzaamheid van de beesten, maar met gevaar. Waar andere dieren proberen te vluchten als er op ze wordt geschoten, gaan zij juist in de aanval. Vandaar dat jagers ze lang geleden tot de Big Five hebben bekroond. Gelukkig is dat schieten – stroperij of een idiote Spaanse koning daargelaten – vooral verworden tot foto’s schieten, en dat doen we dan ook volop. 

‘We wachten roerloos en muisstil af wat er gaat gebeuren’ 

Cover Talkies Magazine 2023-02

Talkies Lifestyle Issue

#2 maart 2023

Lees meer in de nieuwe Talkies Magazine!