THUIS BIJ

ARCHITECT EN FOTOGRAAF WOLFGANG LUDES

Saint-Barthélemy, officieel ‘Collectivité de Saint-Barthélemy’, is een eiland in de Caribische Zee. Het ligt ten zuidoosten van Sint-Maarten en het behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Het kleine eiland heeft Franse en Zweedse roots en sinds enige tijd onder de ‘happy few’ die het kunnen betalen, want het wordt ook wel het Eiland der Rijken genoemd, bevindt zich ook de bekende Duitse fotograaf Wolfgang Ludes.

Wolfgang Ludes heeft jarenlang samengewerkt met een aantal van de meest prestigieuze namen in de wereld van fotografie en campagnes gefotografeerd voor onder andere Chanel, YSL en L’Oréal Paris en voor veel toonaangevende modehuizen. Maar het bleef niet alleen bij ‘international photography’, het breidde zich ook uit naar ‘international interior design and architecture’, getuige deze Balinese-style villa ‘Teman’ genaamd, waar hij samen met zijn partner Antonia en dochter Celina woont. De villa ligt op de top van een rotspartij die uitkijkt op St. Jean Bay op St. Barth. In 2012 startte Wolfgang Ludes met zijn studio voor creative direction van architectuur, interieur en landschap. In zijn hoedanigheid als ‘architectural developper and artistic director’ creëerde en bouwde hij zijn eigen luxe huis op St. Barth. Wolfgang Ludes: ‘Ik zie geen significant verschil tussen architectuur en fotografie, beide disciplines zijn zeer visueel van aard’. Bij het aanschouwen van de diverse heuvelachtige bouwplaatsen en rotspartijen op St. Barth dachten de meeste mensen: mooie plek, mooi uitzicht, maar te moeilijk om hier iets te bouwen. De architect/ fotograaf dacht daar duidelijk anders over. Ludes: ‘Ik kon alleen maar aan een ding denken: mooie plek, mooi uitzicht en een gewéldige uitdaging om hier iets op te mogen bouwen’.

TUSSEN DE HOLLYWOODSTERREN

Wolfgang Ludes woont inmiddels met zijn vrouw en dochter al wat langer op St. Barth, maar zijn ‘architectuurverhaal’ begon eigenlijk jaren geleden op Long Island, East Hampton wel te verstaan. Wolfgang en Antonia hadden daar net als alle andere drukbezette New Yorkers een weekendhuis. Architectuur had al jaren Ludes’ interesse, maar hij had nooit de gelegenheid gevonden dit ook echt zélf tot uitvoer te brengen. Totdat ze een huis kochten in East Hampton. Ludes was vastbesloten om deze Long Island-plek zelf te gaan verbouwen. Blij met het eindresultaat en nieuwsgierig naar een grotere uitdaging greep hij de unieke kans aan die door een goede vriend, een projectontwikkelaar, werd aangeboden om iets gezamenlijk te gaan ontwikkelen. De keuze voor hun plan lag op St. Barth, een zonnig Caribisch eiland dat aangeprezen staat om zijn glamourhotels en privéjachten, maar ook de scala aan luxueuze privévilla’s. Vele Hollywoodsterren brengen hier hun vakantie door – Leonardio DiCaprio, Jack Nicholson, Salma Hayek, Naomi Watts, Heidi Klum, maar ook Beyoncé. ‘Het is een eiland waar je écht tot rust komt’, zegt Ludes. Het is een goede investering om op het eiland twee soort- gelijke villa’s te gaan ontwikkelen. Eén om te dienen als toevluchtsoord voor Wolfgang Ludes en zijn familie, de andere om te verhuren aan derden. Het vinden van een perfecte locatie nam enige maanden in beslag. ‘Het duurde even om het eiland goed in kaart te brengen en de potenties van alle mogelijke plekken te bekijken, zowel wat budget betreft als mogelijkheden voor de architectuur. Je zoekt toch een plek die iets met je doet’. Beide mannen gingen uiteindelijk overstag toen de plaatselijke makelaar hen enige bijzondere grondstukken op één van de hoogste punten van het eiland liet zien. Ludes en zijn vriend kochten uiteindelijk twee naburige grondstukken, totaal zo’n 1.3 hectare groot, en ontwikkelden op de hoogst- gelegen plek uiteindelijk ‘The Peak’ waar deze ‘Villa Teman’ deel van uit maakt.

Meer lezen? Dat kan in Talkies Magazine!