Dokter Frodo

Cosmetische trends 2024

Dokter Frodo is al meer dan vijftien jaar cosmetisch arts, doet wetenschappelijk onderzoek, geeft les voor de NVCG en is voor Allergan opleider AMI en Key Opinion Leader. Dokter Frodo weet het innerlijk en uiterlijk in balans te brengen. Wat Dokter Frodo zo uniek maakt is zijn vaardigheid om net zoals een meesterkunstenaar mensen er op hun best te laten uitzien en de juiste uitstraling naar boven te halen. We vragen dr. Frodo naar de cosmetische trends voor 2024!

Dr. Frodo

#1. Less is more 

2024 gaat meer dan ooit over minimalisme en het benadrukken van natuurlijke schoonheid. Vakkundige behandelaars zouden injectables moeten gebruiken om gelaatstrekken te harmoniseren, volume te herstellen en contouren te verfijnen met behoud van de unieke kenmerken die elk gezicht anders maken. De kundigheid van de cosmetische arts is hierin heel belangrijk, alsmede het inzicht in de anatomie van het gezicht. Zo versterkt de behandeling de natuurlijke uitdrukkingen en gelaatstrekken in plaats van ze te maskeren. Op deze manier worden injectables steeds meer gezien als hulpmiddelen waarmee mensen zich zelfverzekerd en comfortabel in hun vel kunnen voelen. 

#2. Meer aandacht voor de huid 

In 2024 komt er meer nadruk op de kwaliteit van de huid en een glanzend gezicht met schone huid. Het is streven naar een mooie huid met een natuurlijke glans van binnenuit die je zelfs zonder make-up kunt ‘dragen’. De focus ligt steeds meer op behandelingen die echt iets voor je huid doen, je huidcellen stimuleren en verbeteren. Denk hierbij aan technieken als skinboosters, IPL, peelings en laser en niet te vergeten goede huidverzorgingsproducten voor thuis. 

#3. De populariteit van minimaal invasieve procedures 

Een opmerkelijke verschuiving in het landschap van esthetische geneeskunde is de stijgende trend van cosmetische behandelingen zoals botox, fillers en huidtherapie, in plaats van chirurgische ingrepen. 

#4. Een toename in combinatiebehandelingen 

Een trend die dit jaar doorzet is de toenemende populariteit van combinatiebehandelingen, waarbij huidtherapeuten, cosmetisch artsen en plastische chirurgen eindelijk gaan samenwerken. Deze benadering erkent dat elk specialisme een uniek doel dient en dat de synergie meerdere facetten van veroudering tegelijkertijd kan aanpakken. Het combineren van fillers en huidtherapie is een gangbare strategie geworden. Huidbehandelingen richten zich op de huidkwaliteit en andere problemen zoals pigmentatie, littekens, textuur te verbeteren, waarbij fillers juist volume toevoegen om jeugdige contouren te herstellen. Deze aanpak met tweevoudige werking kan een harmonieus evenwicht bereiken, waarbij zowel fijne lijntjes als volumeverlies in het gezicht worden aangepakt. 

#5. Aanpassing en personalisatie 

Injectable behandelingen worden steeds gerichter en er worden specifieke formules ontwikkeld voor verschillende delen van het gezicht. Deze vooruitgang maakt een meer persoonlijke benadering van cosmetische verbeteringen mogelijk. De trainingen en opleidingen van NVCG Artsen richten zich steeds meer op wetenschappelijke inzichten, waarbij ze een precieze en veilige behandelingen kunnen garanderen. Ook worden er injectables speciaal ontwikkeld voor de lippen, wangen, kin, voorhoofd, slapen, kaaklijn of het gebied onder de ogen. Zo kunnen ze steeds meer een evenwichtig, doeltreffend en harmonieus resultaat creëren. 

#6. Tweesplitsing van cosmetische branche 

Cosmetische patiënten lijken steeds jonger te worden. Deze trend wordt gepromoot door social media en het maakbare beeld dat we van onszelf hebben gecreëerd online. Zo zien we dat sommige al op hun achttiende beginnen met cosmetische behandelingen. Zij hebben vaak minder te besteden en verwachten grootse resultaten voor weinig geld en wenden zich daardoor tot de goedkopere klinieken. Door de enorme groei van deze goedkope klinieken, die een soort one-stop-shop zijn voor grotere lippen en andere cosmetische ingrepen, daalt de overall kwaliteit en perceptie van de cosmetische branche. Daarentegen wordt de kwaliteit juist steeds hoger bij artsen die bij de NVCG aangesloten zijn. Zij (blijven) investeren in kennis en kwaliteit en stellen veiligheid voorop. Deze klinieken stappen af van quick fixes en kijken meer naar een langetermijnverbetering en positief zelfbeeld.