iconische-fair-trade-zeep-min

Iconische fair trade zeep

met een boodschap

Dr. Bronner’s is wereldwijd bekend om zijn eenvoudige, pure formules van plantaardige zepen. De zepen bevatten geen synthetische schuimmiddelen, verdikkingsmiddelen of conserveermiddelen en schuimen alleen door de speciale mix van natuurlijke ingrediënten, op basis van 150 jaar ervaring. Alle zepen zijn zowel fair trade, vegan, als biologisch. Al hun verpakkingen zijn gemaakt van volledig recyclebare materialen.

Dr. Bronner’s werd in 1948 opgericht door Emanuel Bronner, een derde generatie meesterzeepmaker uit een Duits-Joodse zeepmakerij. Zijn zepen, bekend om hun kwaliteit, veelzijdigheid en milieuvriendelijkheid, genoten in de beginjaren van een kleine maar loyale aanpak. Aan het einde van de jaren zestig begon de zeepverkoop echter te exploderen. Mond-tot-mondreclame maakte Dr. Bronner’s snel tot de iconische zeep van die tijd en in de daaropvolgende decennia breidde de zeep zich uit in elke health food-winkel in de VS en vervolgens ook in de mainstream.

Dr. Bronner’s is een familiebedrijf dat zich inzet voor het eren van de visie van de oprichter Dr. E.H. Bronner door sociaal en ecologisch verantwoorde producten van de hoogste kwaliteit te maken, en door hun winst te wijden aan een betere wereld.

Het familiebedrijf beslaat inmiddels vijf generaties en staat bekend om haar multifunctionele zepen met iconisch etiket, ooit geschreven door oprichter Emanuel Bronner. In alle facetten van het bedrijf komen de op het etiket omschreven filosofieën en waarden terug: rechtvaardigheid, milieuduurzaamheid en vooruitstrevende handelspraktijken ten behoeve van een betere wereld, voor iedereen. David en Michael Bronner, de kleinzoons van Dr. Bronner, hebben ruim twintig jaar het roer in handen in het bedrijf. De wereldwijde export van al hun zepen zijn nu een feit.

Q&A MET MASTER-SOAPMAKER MICHAEL BRONNER

WAT MAAKT DE ZEEP VAN DR. BRONNER ZO SPECIAAL? 

“Onze medewerkers en de agrarische gemeenschappen waarmee we samenwerken. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om eenvoudige, plantaardige ingrediënten te gebruiken om een ​​veilige, effectieve, sterk geconcentreerde, multi-use formule te creëren. Er gaat niets boven een goed gemaakte zeep gemaakt van biologisch gecertificeerde en fair trade gecertificeerde kokos-, olijf- en hennepolie, zonder synthetische schuimmiddelen, conserveermiddelen of oppervlakte actieve stoffen. En we hebben meer dan 160 jaar ervaring met het maken van zeep om de formule te perfectioneren. Wij beschouwen onze medewerkers als onderdeel van onze uitgebreide familie. Elke werknemer in elke functie binnen het bedrijf speelt een belangrijke rol en verdient het om te genieten van de beste voordelen en compensatieprogramma’s die we hen kunnen bieden. In de vroege jaren 2000, nadat mijn broer David en ik de leiding hadden genomen over het bedrijf, werd Dr. Bronner het grootste bedrijf voor persoonlijke verzorging dat is gecertificeerd onder het National Organic Program van USDA en we hebben ons gecommitteerd om al onze belangrijke grondstoffen als fair trade te certificeren. We zijn nog steeds een familiebedrijf dat toegewijd is aan het respecteren van de visie van Emanuel Bronner, mijn grootvader, door maatschappelijk en ecologisch verantwoorde producten van de hoogste kwaliteit te blijven maken en door alle niet-benodigde winst aan bedrijven te besteden voor progressieve en goede doelen.”

WAT IS JULLIE MOTTO?

“Laten we bij alles wat we doen eerlijk, vrijgevig en liefdevol zijn voor de aarde en haar inwoners. Want we zijn allemaal één of geen; All-One!”  

WAT IS HET BELANGRIJKSTE INGREDIËNT IN DE ALLES-IN-ÉÉN ZEEP VAN DR. BRONNER?

“Alle ingrediënten spelen een belangrijke evenwichtige rol bij het maken van de zeepformule zodat deze de beste is. Het gaat vooral over de integriteit van waar de ingrediënten vandaan komen, dat is het belangrijkste, en hoe ze worden verkregen. Kwaliteit heeft alles te maken met hoe het ingrediënt wordt geproduceerd. Neem palmolie bijvoorbeeld: oliepalmen produceren ongeveer drie keer meer olie dan andere zaden en de olie zelf is veilig biologisch afbreekbaar, waardoor palmolie een zeer duurzaam ingrediënt zou worden. Omdat wereldwijde bedrijven ervoor kiezen om de olie die ze in hun producten gebruiken te produceren door bossen te vernietigen en monoculturen te bouwen die worden gevoed door synthetische pesticiden en meststoffen, heeft de palmolie die ze gebruiken een verwoestende impact. We gebruiken palmolie die is biologisch gecertificeerd en gecertificeerde fair trade uit Ghana in onze All-One Bar Soaps. Onze partner, Serendipalm, komt specifiek van kleine familiebedrijven en niet van grote plantages. Voor ons is het belangrijk dat onze ingrediënten op verantwoorde wijze worden gemaakt door het hele proces, van begin tot einde.”

WAAR KUNNEN WE DE ZEEP VOOR GEBRUIKEN?

“Er zijn minstens achttien toepassingen. We hebben een duidelijk overzicht op onze All-One Blog waarin de vele voorgestelde toepassingen worden besproken en verdunningstips worden gegeven, omdat de formule zo geconcentreerd is.”

WAAROM IS ER IN SOMMIGE PRODUCTEN HENNEP GEBRUIKT?

“Hennepzaadolie bevat veel omega-vetzuren en het profiel geeft de zeep een rijk schuim, waardoor de huid glad aanvoelt. We voegden hennepzaadolie als ingrediënt toe aan het einde van de jaren negentig en dat resulteerde in het aanspannen van een rechtszaak bij de Amerikaanse Drug Enforcement Administration samen met de Hemp Industries Association nadat het agentschap de verkoop van hennepvoedsel en lichaamsverzorgingsproducten probeerde te verbieden in de U.S. We hebben de rechtszaak gewonnen in 2004 en na meer dan twintig jaar ondersteuning door Dr. Bronner van openbaar beleid over de voordelen van hennep, werd het in 2018 legaal voor boeren in Amerika om het gewas opnieuw te cultiveren. Dr. Bronner blijft samenwerken met organisaties en campagnes in de VS om de ergste schade van het verbod en de drugsoorlog te verminderen.”

Alle producten van Dr. Bronner’s zijn o.a. te koop bij HOLLANDBARRETT.NL.

Tekst: Ginette Tellier