Beauty

Zo check je jouw huidleeftijd

Een jonge huid is niet van oneindige duur. Hoe graag we het ook willen, we can’t fight it. Gelukkig zijn er veel manieren om te checken hoe jouw huid eraan toe is en zo beter in te spelen op haar behoeften. Hoe je jouw huidleeftijd bepaalt én wat je kunt doen om haar mooi ouder te laten worden, lees je hier.

Een rimpel heb je niet van de ene op de andere dag. Dat gaat geleidelijk en stiekem begint dat hele circus al best vroeg. Tussen ons 20e en 30e jaar begint de huid langzaam vocht te verliezen. Voor het vasthouden van vocht in de huid zijn lipiden (vetten) belangrijk, maar juist die lipiden worden vanaf ons 30e steeds minder aangemaakt. Als we de 40 naderen, wordt onze huid dunner, minder stevig en verliest zij dus aan elasticiteit. Dit zien we het snelst rondom de ogen en mond. Wanneer we vervolgens ook steeds minder eigen collageen aanmaken, vermindert het volume van onze huid. Dit gebeurt ongeveer rond ons 50e. Wanneer we de 60 naderen zal onze huid haar soepelheid en dikte verliezen en liggen ook ouderdomsvlekken op de loer.

Optische huidleeftijd

Het ouder worden van de huid is dus een proces dat een hele tijd duurt en bij iedereen verschilt. Waar de ene lachebek al voor haar 25e haar eerste kraaienpootje spot, krijgt de ander jaloerse blikken als ze op haar 40e nog steeds haar ID moet laten zien bij de slijterij. Dat heeft veel te maken met je optische huidleeftijd. Die vertelt je namelijk of je huid er jonger, even oud of misschien ouder uitziet dan dat je daadwerkelijk bent. Je kunt je optische huidleeftijd aflezen aan de hand van drie factoren:

  1. Stevigheid
    In onze jonge jaren is onze huid nog stevig en elastisch, maar naarmate de jaren verstrijken vindt er ook een verandering plaats binnen de biologische processen in ons lichaam. Onze huid verandert mee en verliest daarmee aan stevigheid. Door de stevigheid van je huid te analyseren kun je zien hoe elastisch jouw huid is voor je leeftijd. Let hierbij extra op rimpels op je voorhoofd, rond je ogen, neus en mond. Hoe minder rimpels, hoe steviger jouw huid.
  2. Egaliteit
    Voor een stralend en egaal babyhuidje zouden we allemaal tekenen, toch? Een egale huid betekent dat ze gelijkmatig en zacht is. Zonder onzuiverheden, vlekken of roodheid in het gezicht.
  3. Gelijkmatige teint
    Waar je met de mate van egaliteit de gladheid en de zachtheid van je huid checkt, kun je ook kijken naar de gelijkmatigheid van je teint. Hierbij let je op de ‘verdeling’ van je huidskleur: de hoeveelheid donkerdere vlekken die je hebt en hun grootte. Hoe minder vlekken, hoe gelijkmatiger je teint en hoe jonger je huid oogt.

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om je huid zo mooi mogelijk oud te laten worden. Over het algemeen kun je zeggen dat je tussen je 25e en je 30e moet starten met het voeden en beschermen van je huid tegen het verouderingsproces. De meest bekende tip is waarschijnlijk: SPF smeren. En nee, niet alleen op het strand, maar gewoon iedere dag. Schadelijke uv-stralen zijn namelijk één van de belangrijkste oorzaken van rimpels en ouderdomsvlekken. Kies daarom voor een dagcrème met beschermingsfactor, zodat je koppie nooit onbeschermd de deur uit gaat.

Ook zijn er veel andere bestanddelen die goed zijn voor een jonge huid. Zo zijn crèmes met arganolie en calcium goed voor de hydratatie van de droge en oudere huid. Calcium staat daarnaast bekend om zijn verstevigende eigenschappen. Sojaextract vermindert lijntjes en rimpels en kliswortelextract ondersteunt de collageenproductie van de huid zelf. Veel crèmes bevatten Q10, hyaluronzuur en magnoliaextract die het vermogen van de huid om water te absorberen verbeteren. Speaking of which: water! Drink het – veel en vaak. Zo voed je je huid van buiten én van binnenuit en ga jij stralend je oude dag tegemoet.

Benieuwd naar de behoeften van jouw gezichtshuid? Doe dan een online gezichtsanalyse met de NIVEA SKiN GUiDE. Met deze test brengt NIVEA 135 jaar ervaring in huidverzorging direct bij jou thuis. Door simpelweg een selfie te uploaden krijg je een gepersonaliseerd advies over verzorging en verzorgingsproducten.

Bron: Unsplash