Leef in het nu!

3 redenen om te beginnen met mindfulness

Heb je vaak last van negatieve gedachten en stress? Of ben je een piekeraar en wil je hier vanaf? Wellicht is mindfulness dan iets voor jou. Hiermee leer je om in het hier en nu te leven en leef je minder op de automatische piloot. Nieuwsgierig naar wat mindfulness voor jou kan betekenen? In dit artikel lees je drie redenen om te beginnen met het beoefenen van deze aandachtstraining.

Reden 1. Mindfulness vermindert angsten

Lig jij vaak wakker met zorgen over de toekomst? Misschien worstel je met je baan, of heb je last van stress door de stijgende prijzen. Mindfulness kan hierbij helpen. Deze training leert je namelijk om het heden te ervaren. Focus je, als je in bed ligt bijvoorbeeld, op de zachte textuur van het beddengoed, de vertrouwde geur van je slaapkamer en misschien zelfs het bekende geluid van de radiator. Hierdoor ben je je bewust van je omgeving, wat afleidt van de angsten die normaal de overhand kunnen nemen. Doordat je minder focust op onderwerpen die je normaal stress bezorgen verminder je niet alleen angsten. Je zorgt hiermee namelijk ook voor een betere nachtrust en dus meer energie.

Reden 2. Het helpt bij fysieke klachten

Soms worden fysieke klachten veroorzaakt door mentale problemen. Klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en hartkloppingen komen vaak door stress, angsten of zelfs depressie. Door mindfulnesstrainingen te volgen leer je beter om te gaan met dit soort problemen. Hierdoor verlicht je niet alleen mentale, maar ook fysieke klachten.

Denk je dat jouw fysieke klachten veroorzaakt worden door angsten en stress? Dan kan een therapeut die ervaring heeft met mindfulnesstrainingen je hier goed bij helpen. Ook zijn er groepstrainingen waar je aan mee kan doen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden mindfulnesstrainingen. Je kan gemakkelijk een zorgverzekering vergelijken om te checken of dit in het pakket zit.

Reden 3. Het verhoogt je concentratie

Veel mensen laten zich makkelijk afleiden door hun gedachten. Voordat je het weet denk je onbewust aan een afspraak voor volgende week of een klus die nog afgemaakt moet worden. Door het beoefenen van mindfulness leer je deze patronen te herkennen en switch jij makkelijk weer terug naar het ‘nu’. Dit helpt je beter focussen op de taken die nu gedaan moeten worden en verspil je minder energie aan het piekeren over andere dingen.

Het verbeteren van je focus helpt je ook weer bij het controleren van impulsen en emoties. Hierdoor geef je minder snel toe aan een vreetkick of andere cravings en verslavingen. Zo leef je dus niet alleen bewuster, maar ook gezonder!

Mindfulness voor iedereen

Zelfs als je geen last hebt van specifieke klachten kan mindfulness een goede toevoeging zijn aan je dagelijks leven. Het leren van mindfulness is niet altijd even makkelijk. Het is logisch dat je gedachten soms afdwalen en dit kan best frustrerend zijn. Maar je zal merken dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker je het onder controle krijgt. Oefening baart kunst!