Je meest energieke jaar

5 steuntjes in de rug om gezondere gewoontes te ontwikkelen

Januari is voorbij, de eerste voornemens zijn gesneuveld en je bent nog steeds een beetje moe en flets? Met deze tips wordt 2024 alsnog je meest energieke jaar ooit.

Het is best makkelijk om gewoontes bij elkaar te verzinnen die je fitter, vrolijker en gewoon meer fun maken. Maar je er aan houden, dat is vaak het probleem. Dat ligt niet aan jou trouwens: onze hersenen zijn dól op gewoontes. Die kunnen lekker op de automatische piloot worden uitgevoerd. Dus kost het best even moeite om die te doorbreken. Maar het kan wel, als je een maandje of twee doorzet en een paar van de onderstaande jokers inzet voor extra succes.

1 – Kleinere doelen

Hoe duidelijker je doel is, hoe makkelijker het is om nieuwe gewoontes vast te houden en oude gewoontes te laten varen. Psychologen raden eigenlijk allemaal hetzelfde aan: begin klein. Kies als doel niet ‘ik wil tien kilo afvallen’, maar ga eerst eens voor twee kilo. Als dat gelukt is, haal je daar zoveel voldoening uit dat je vast en zeker ook voor de volgende twee kilo door wilt.

2 – Manifesteren

Nee, niet zeggen ‘ik ben gestopt met roken’, dat is eigenlijk alweer ouderwets denken over manifesteren. Wil je gezonde gewoontes kweken, dan is het slim om jezelf een soort tweede identiteit aan te meten. Denk niet: ik moet stoppen. Denk liever: wat zou iemand die niet rookte nu doen? Je focust je dan op wie je wil zijn, en niet op de gewoonte zelf.

3 – Trigger warning

Wanneer val jij van je goede voornemens af? Als de omstandigheden er naar zijn. Je wil wel naar de sportschool, maar die is zo ver weg. Je gaat de kroeg in met vrienden en die gaan allemaal buiten een sigaretje roken. Je wil wel op tijd naar bed, maar je partner is een avondmens. Allemaal problemen met oplossingen, als je die een of twee maanden wilt halen die nodig zijn om gewoontes echt goed te doorbreken. Zoek een sportschool dichterbij huis. Spreek tijdelijk ergens anders met je vrienden af. En breek van de gewoonte om bij je partner aan tafel te blijven hangen. Door dit soort wankelmomenten te elimineren, geef je jezelf de beste kans van slagen.

4 – Visualiseren kun je leren

Nog een psychologisch trucje om jezelf iets nieuws aan te leren: visualiseer de stappen die je moet zetten. Dan wordt het allemaal net iets ‘echter’. Wil je vaker gaan sporten, stel je dan voor dat je je sportschoenen aantrekt, een tas inpakt, naar de sportschool fietst (die nu dichterbij huis ligt hopelijk), sport, weer thuiskomt en lekker gaat douchen. Het nut daarvan? Je bereidt een onzichtbaar pad voor in je hersenen, waardoor je als het echt zover is minder weerstand voelt.

5 – Habit stacken

Nog een slim trucje om jezelf een nieuwe gewoonte eigen te maken is het zogenaamde ‘habit stacking’. Klinkt ingewikkelder dan het is. Je combineert je beoogde nieuwe gewoonte met een al helemaal ingesleten gewoonte. Daar heeft je brein al zo’n slim paadje voor, waardoor het veel makkelijker is om ook de nieuwe gewoonte vol te blijven houden. Het kost je inwendig minder moeite. Een voorbeeld: je wilt elke ochtend een voedingssupplement gaan nemen. Combineer dit met iets anders wat je elke ochtend al doet. Eerst je supplementen nemen, dan tandenpoetsen bijvoorbeeld.

Et voilà, nu kun je in februari wel weer aan de slag.

Tekst Claudia Witteveen