Stay positive

Bye bye corona-stress

Last van corona-stress? Ben je bang om het virus te krijgen, maak je je zorgen om dierbaren, ben je onzeker over je baan, inkomen en de toekomst? Eerlijk is eerlijk; je bent niet de enige. Tijdens de pandemie krijgen we nogal wat te verduren, waardoor de kans op stress verhoogt en een burn-out op de loer ligt. Neurosocioloog Ellen Botman van Happy Brain Clinics to the rescue. Hier delen wij haar tips die je helpen tegen corona-stress. Bye bye corona-stress!

Dat de komst van het virus, de gevolgen en de maatregelen die door de overheid zijn genomen om de verspreiding tegen te gaan, grote effecten kunnen hebben op onze mental health is niet te ontkennen. Het gaat zelfs zo ver dat experts verwachten dat er binnen een half jaar maar liefst vier miljoen Nederlanders met serieuze klachten komen te zitten als er geen actie wordt ondernomen. Gelukkig zijn er manieren om je stresslevels zelf aan te pakken en de nare effecten hiervan te voorkomen of op zijn minst te verminderen.

1. Verwelkom stress als je vriend

“Zie stress niet als een ziekmakend probleem, maar zie het als je vriend. Dat doe je door op het moment dat je je gestrest voelt te denken: ‘welkom stress, je maakt mijn lichaam nu klaar om in actie te komen’. Dat verlaagt de kans op hart- en vaatziektes door stress van 43% naar 0%.”

2. Volg het nieuws minder

“Coronanieuws is zelden goed nieuws en ons brein interpreteert de headlines als ‘vaak voorkomend’. Volg je het nieuws overmatig, dan leidt dat tot mentale en zelfs fysieke stress. Volg het nieuws in mindere mate – of zelfs helemaal niet meer. Dan kun je je er ook niet druk om maken.”

3. Luister klassieke muziek

“Niet voor niets wordt subliminal music aangeraden om op te zetten om baby’s rustig te krijgen. Vooral de muziek van Bach staat erom bekend dat het je brein kalmeert. Zet het op als achtergrondmuziek of pak je koptelefoon en luister naar ‘Binaural Beats’ waarbij je linker en rechteroor twee verschillende geluidsfrequenties te horen krijgen. Doordat je brein op zoek gaat naar het midden tussen beide frequenties, wordt het vanzelf rustig in je hoofd.”

4. Wees dankbaar, en schrijf dat op.

“Uit veel onderzoek blijkt dat dankbaar zijn een zeer positief effect heeft op je brein. Daarbij reguleert het de stressreactie van je lijf en maakt het je weerbaarder. Als je met de hand opschrijft waar je dankbaar voor bent, sla je twee vliegen in een klap. Want met de hand schrijven geeft je rust in je hoofd en laat je gebeurtenissen beter verwerken. Ook is het goed voor de samenwerking tussen verschillende hersendelen. Belangrijke informatie die je wilt onthouden, kan je ook beter met de hand opschrijven dan intikken. Want door het schrijven herinner je het vaak beter.”

5. Doe alsof je reistijd hebt

“Ondanks dat we thuiswerken, is het wel nodig om ‘onderweg te zijn’. Maak vijf keer per week een wandeling van twintig aaneengesloten minuten. Gebruik daarvoor de tijd die je normaal gesproken onderweg bent naar je werk. Dan heb je meteen een goede afbakening tussen werk- en privétijd. Dat heel Nederland wandelt is goed nieuws: bewegen verlaagt de stress, helpt je hersenen beter functioneren en boost zelfs je immuunsysteem.”

Meer weten? Check www.happybrainclinics.com