orthomoleculair therapeut Hanneke geeft tips!

De juiste vetzuurbalans voor een gezonde huid

Hanneke Raaphorst is orthomoleculair therapeut/voedingsdeskundige. Haar passie is om mensen te helpen om de oorzaak te vinden voor hun (lang bestaande) klachten en de juiste handvatten te geven om hun klachten te verhelpen. Hierdoor zullen ze een gezonder leven leiden; en daarmee dus ook een gelukkiger leven! De juiste vetzuurbalans is onwijs belangrijk voor een gezonde huid. Hanneke geeft je in dit artikel bruikbare tips!

Voed je lichaam

De sleutel tot een gezonde, stralende huid is niet alleen het gebruik van beautyproducten en -behandelingen. Huidverzorging gaat ook over het voeden van je lichaam met voedzaam voedsel dat een blijvende impact heeft. Het eten van voedingsmiddelen met gezonde onverzadigde vetten, vooral Omega 3-vetzuren, is essentieel voor je gezondheid, maar ook heel belangrijk voor een mooie huid.

De juiste vetzuurbalans

Je hebt misschien wel gehoord over de vetzuurbalans, dat is de juiste balans tussen Omega 3- en Omega 6-vetten in ons lichaam. Van alle soorten vetten in onze voeding heeft het lichaam er maar twee écht nodig: Omega 3 en Omega 6. Ons lichaam produceert alle andere vetten die we nodig hebben.

Hoe weet je of je vetzuurbalans juist is?

Hoe weet je of je cellen de vetten krijgen die ze nodig hebben? Je lichaam stuurt signalen wanneer het niet genoeg goede vetten binnenkrijgt. Signalen kunnen onder andere zijn: droge, jeukende, schilferende of schilferende huid, zachte, gebarsten of broze nagels, hard oorsmeer, kleine bultjes op de rug van je armen of romp, pijnlijke, stijve gewrichten, depressie, geheugenproblemen, suikerziekte en gewichtstoename.

Eet minder Omega 6

Veel mensen hebben een tekort aan Omega 3-vetzuren. We eten te veel Omega 6 (linolzuur)-vetzuren en te weinig Omega 3-vetzuren. Probeer minder Omega 6 te eten, dit zit onder andere in zonnebloemolie, maisolie, koekjes, sojaolie, rijstolie, margarine en halvarine en in bewerkte voeding uit pakjes en zakjes.

Onbalans van Omega 3- vetten tot Omega 6-vetten

Die onbalans van Omega 3-vetten tot Omega 6-vetten veroorzaakt chronische ontstekingen in ons lichaam en deze kunnen uiteindelijk lijden tot onder andere hart- en vaatziekten, kanker, neurologische problemen, depressie, dementie en huidproblemen. Vetzuren kunnen dus ontstekingen remmen of stimuleren.  Teveel Omega 6 zet de ontsteking aan en Omega 3 zet de ontsteking uit.

Omega 3-vetzuren toevoegen in je voedingspatroon

Mijn advies is: voeg Omega 3-vetzuren toe in je voedingspatroon. Omega 3-bronnen zijn vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardientjes, en algen, algenolie, groene groenten, hennepzaad, chiazaad, walnoten, hazelnoten, groene groenten, koolzaadolie, avocado, en lijnzaad(olie). Je kunt Omega 3 uiteraard ook bij suppleren door middel van visoliesupplementen of krillolie.

Omega 3-bronnen zijn vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardientjes, en algen, algenolie, groene groenten, hennepzaad, chiazaad, walnoten, hazelnoten, groene groenten, koolzaadolie, avocado, en lijnzaad(olie)

Voordelen van Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren kunnen dus ontstekingen helpen te verminderen en ze verhogen de hydratatie van de huid. Omdat Omega 3-vetzuren ontstekingsremmende eigenschappen hebben kunnen ze helpen bij de verschillende huidaandoeningen. Het vermindert roodheid, jeuk, ontstekingen en schilfering bij mensen met psoriasis. Omega 3 ondersteunt de gezondheid van het hart, werkt bloeddrukverlagend, vermindert leververvetting en verbetert de symptomen van een depressie, maar kan ook bijdragen aan een stralende, gezonde huid.

Goede en slechte vetten

En geen zorgen, de juiste vetten maken niet dik, suiker en geraffineerde koolhydraten wel. Suiker stimuleert insuline wat leidt tot ontstekingen en zorgt voor buikvet en suiker vertraagt de stofwisseling en maakt je hongerig. De juiste vetten versnellen de stofwisseling, vermindert honger en verhoogt de vetverbranding. Ironisch genoeg is het niet het eten van vet waardoor je aankomt, maar het eten van de verkeerde soorten vet. Transvetten en kunstmatig geraffineerde oliën zijn slechte vetten die schade door vrije radicalen veroorzaken en de lichaamsprocessen verstoren.

Zoals ik vaak zeg bevat gezonde voeding onmisbare bouwstoffen voor je cellen. Voedsel beïnvloedt je hormonen, immuunsysteem en je darmflora. Letterlijk, voedsel regelt elke functie in je lichaam. 

De juiste vetten verbeteren niet alleen je humeur, je haar en je nagels, maar ook je huid!

Liefs,

Hanneke

Hanneke Raaphorst
Hanneke Raaphorst