5x

De leukste luisterboeken, ingesproken door BN’ers

Het afgelopen jaar waren we vaker thuis dan ooit en hadden we veel vrije tijd. Veel mensen zijn meer gaan lezen om heerlijk tot rust te komen en te genieten van een mooi verhaal. Toch lijkt het soms of we geen tijd hebben om een echt boek erbij te pakken. De ultieme uitkomst hiervoor? Luisterboeken! Tijdens je huishoudelijke taken, tijdens een rondje wandelen of op de fiets: deze momenten kun je tegelijk ook van een goed boek genieten. Wij zetten de nodige luisterboekinspiratie voor je op een rij – die zijn ingesproken door je favoriete BN’er.

1. Millennium deel 1: Mannen die vrouwen haten & deel 5: De man die zijn schaduw zocht 

Deze twee delen uit de succesvolle ‘Millennium’-trilogie zijn ingesproken door Ron Brandsteder. De serie gaat over twee tegenpolen: Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man, kritische journalist en uitgever van het tijdschrift ‘Millennium’. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse. Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert…

2. Long Distance

Actrice Katja Schuurman is te horen als Maartje in ‘Long Distance’ van René van Asten. Leo moet met de zaak mee naar een conferentie in Peking. Zijn collega Bram heeft er zin in, lekker zuipen en dollen met de vrouwtjes. Leo niet: hij ligt in scheiding en ziet zijn leven aan scherven. Zijn vrouw is vertrokken met de kinderen en Leo hoopt maar dat ze een boodschap achterlaat op zijn antwoordapparaat. Als hij zijn huis belt neemt ene Maartje de telefoon op. Leo snapt er niets van, maar al gauw krijgt hij een bijzondere telefoonrelatie met de steeds intiemer wordende Maartje, die kennelijk zijn huis gekraakt heeft. Onherstelbare dingen gebeuren. De chaos is compleet. Hiekelien van den Herik heeft een onontkoombare en geestige thriller geschreven.

3. Het aapje dat geluk pakt

Acteur Fedja van Huet heeft een hoofdrol in ‘Het aapje dat geluk pakt’. Hij ‘speelt’ Jean Baptist Warnke. Een naam waarmee je eigenlijk alleen diplomaat kunt worden. Zo werd hij tweede man op de ambassade in Lima, Peru. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Maar de grens tussen overspel en overwerk is onduidelijk, vooral voor een diplomaat. ‘Het aapje dat geluk pakt’ is het relaas van een man die tot de ontdekking komt dat zijn leven op een vergissing berust. Een man die op een receptie had moeten verschijnen en niet is komen opdagen. Een verhaal over de liefde als romantisch ideaal en de uiterste consequenties ervan, over de winstmarges van de burgeroorlog, en over de ontoereikendheid van de menselijke corruptie.

4. De oesters van Nam Kee

De oesters van Nam Kee‘ wordt voorgelezen door acteur Daan Schuurmans. Het verhaal gaat over Berry Kooijman, alias Diablo, die is gevlucht naar het voormalig vakantiehuis van zijn ouders. Daar, in Normandië, wacht hij het onvermijdelijke af: zijn arrestatie door de gendarmerie. Eenmaal in de gevangenis beland blikt hij terug op zijn leven, een aaneenschakeling van leugens en bedriegerijen. Voor zijn criminele vrienden uit de huurkazernes van Amsterdam-West verbergt hij dat hij in ‘het villastraatje’ woont, voor zijn zorgelijke moeder houdt hij die vrienden geheim. De enige die hij over zijn dubbelleven in vertrouwen neemt, is Thera – de ‘wiebeldanseres’ die op straat twee knipperende duivelshorentjes van hem koopt. De obsessieve liefdesrelatie die volgt, luidt een even opmerkelijke als verrassende apotheose in.

5. Lied voor de vermisten

Presentator Rik van de Westelaken vertelt het verhaal in ‘Lied voor de Vemisten’. Wanneer de Arabische Lente in 2011 volledig is ontwaakt, ontstaat ook in Beiroet de eerste onrust. Terwijl de huizen branden, legt dertiger Amin zijn herinneringen vast. Aan 1994, toen hij met zijn grootmoeder terugkeerde naar Libanon, twaalf jaar na de dood van zijn ouders. Aan zijn vriendschap met Jafar, met wie hij door de voor hem onbekende naoorlogse wereld zwierf. En aan hoe hij zo pijnlijk moest leren dat er in dit land nooit zekerheid zal zijn; niet over het verleden, niet over zijn vriendschappen, niet over de geschiedenis van zijn familie. ‘Lied voor de vermisten’ is Jarawan zoals we hem in ons hart gesloten hebben: een ontroerend, spannend en virtuoos familieverhaal, verweven met de turbulente geschiedenis van het Midden-Oosten.

Met Kobo Plus, het abonnement van Kobo en bol.com, kun je onbeperkt boeken luisteren binnen een catalogus van meer dan 150.000 titels. De ideale manier om even heerlijk te ontspannen!