My golden lifestyle rules

De mooiste quotes volgens Sarah Meuleman

Auteur Sarah Meuleman schreef met ZIE MIJ GRAAG een meeslepend en ontroerend boek over ons diepe verlangen om ‘gezien’ te worden. In deze rubriek deelt ze de mooiste quotes die haar inspireerden bij het schrijven van haar roman.

‘Het gaat er niet om wat je waarneemt, maar wat je ziet.’ – Henry David Thoreau

Deze tekst staat al jaren op mijn badkamerspiegel, ik lees hem elke dag. Kijken, daar gaat mijn nieuwe roman over. In Zie mij graag speelt influencer Lieve de hoofdrol. Ze is min of meer per ongeluk in het vak gerold en leeft in een schitterende wereld die bestaat uit fotogenieke mensen, opwindende gebeurtenissen en benijdenswaardige plaatjes. Maar ze worstelt. Met de schijn, de druk om over alles een filter van glamour en zonlicht te leggen. Wie is ze écht? Lieve is in haar zoektocht niet alleen. We worden dagelijks bedolven onder beelden op social media die we bekijken, maar op heel veel manieren kunnen zien. Lieve vraagt zichzelf af: wat is nog écht? En vooral: wat is écht belangrijk?

‘Wees niet bang voor perfectie, je zult het nooit bereiken.’ – Salvador Dali

Hoe geruststellend! Een reproductie van een Dali hing vroeger in mijn ouderlijk huis in Gent aan de muur en als kind was ik diep onder de indruk van het beeld. Een fantastische droomwereld. We associëren fantasie vaak met onze kindertijd, maar waarom? Op latere leeftijd is het net zo belangrijk. Er zijn veel vastomlijnde ideeën over hoe we eruit moeten zien, hoe een geslaagde relatie of een geslaagd leven eruitziet. Ik vind het heerlijk om juist die lijntjes te bevragen en bevechten. Zonder verbeeldingskracht gaat dat niet. Dus: leve de fantasie!

‘Laat je publiek altijd zoveel mogelijk lijden.’ – Alfred Hitchcock

Mijn boeken vieren de suspense. Ik ben dol op Hitchcock-films en ben erdoor geïnspireerd. ‘Lijden’ is misschien een sterk woord, maar je wilt je lezer soms op het verkeerde been zetten en emotioneel zoveel mogelijk laten meeleven. Als mensen mijn boeken niet kunnen wegleggen omdat ze willen weten hoe het afloopt, zie ik dat als een groot compliment en de mooiste manier om mijn lezers te laten lijden.

‘Kinderen moeten leren dat je alles kan en mag voelen.’ – Ellen DeGeneres

Iets wat ik mijn dochter heel bewust bijbreng: alle gevoelens mogen er zijn. En hoe sterk of overrompelend ze soms ook lijken, ze zijn nooit groter dan jij bent. Nooit. Of het nou om verdriet, boosheid of angst gaat: voel, want elk gevoel gaat voorbij en maakt je weer wat sterker en wijzer.

‘Een carrière is prachtig, maar je kunt er niet lekker tegenaan kruipen op een koude winternacht.’ – Marilyn Monroe

Niets aan toe te voegen. Gewoon. Heel. Erg. Waar.

‘Zonder Hermione was Harry al gesneuveld in boek #1.’ – tekst op T-shirt van Spark Company dat vrouwen in nood steunt

Staan we er vaak genoeg bij stil hoe vreemd het is dat er nog steeds veel minder vrouwen in topposities, in de politiek, in de media verschijnen? Wat tegenwoordig klinkt als een cliché, is een ongelijkheid die helaas nog net zo actueel is als dertig jaar geleden. In mijn boeken probeer ik daar bewust een positieve stap in te zetten met veel en opvallende vrouwenrollen. Hermione for president!

Begin anywhere.’ – John Cage.

In Brooklyn kocht ik op een vlooienmarkt een etui met deze opdruk. Ik draag het altijd bij me, vind het de mooiste van alle quotes. Elke dag, elk uur, elk moment is een mogelijk begin. Elke keuze is er één die je koers honderdtachtig graden kan keren. Heb je al heel lang iets willen doen of iemand iets willen vertellen? Doe het nu. Geloof me, er is geen beter moment.