Chinees nieuwjaar in het teken van Os

Een jaar vol hoop, maar verwacht niet dat alles zal komen aanwaaien dit jaar…

Het Chinese nieuwjaar wordt ingeluid op 12 februari tijdens de eerste nieuwe maan van het jaar waarmee een nieuw kalenderjaar wordt ingeluid. Een feest dat niet zoals het westerse nieuwejaar maar één avond duurt, maar vijftien dagen lang feest betekent om het kalenderjaar vol voorspoed te starten. Komend kalenderjaar staat in het teken van de Os. Waar de westerse kalender bestaat uit maanden, bestaat de Chinese kalender uit jaren waarbij elk jaar wordt gekarakteriseerd door een dier. De volgorde van de kalender is gebaseerd op een mythe:

De Jade Keizer, de eerste keizer van China, organiseerde voor zijn verjaardag een race waar twaalf dieren aan mee mochten doen. Alle dieren moesten tijdens de race een rivier oversteken en op basis van binnenkomst bij de finish zou de volgorde van de kalender bepaald worden. Bij het oversteken van de rivier hadden alle dieren het lastig, behalve de Os en de Rat, die slim was door op de rug van de Os mee te liften. Alhoewel de Os en de Rat samen als eerste de rivier overstaken, was de Rat de eerste door vlak voor de finish snel van de rug te springen.

Geen wonder dus dat afgelopen jaar (het jaar van de Rat) een jaar was vol valse beloften, de Rat heeft namelijk niet bepaald eerlijk spel gespeeld. Gelukkig brengt de overgang naar Os een hoop voorspoed met zich mee. De Os staat namelijk voor hard werken, positiviteit en eerlijkheid, mede omdat hij de Rat heeft geholpen om de rivier over te steken. Als werkdieren was de Os onmisbaar op het platte land en met hun langzame maar steady kracht werden de velden omgeploegd. Zonder te klagen werd het land voorbereid op de toekomstige zaden.

Een jaar waarin alles mogelijk is…

Met de mooie betekenis van de Os, zal dat ook het komende jaar veel goeds brengen. Een jaar dat in het teken zal staan van eerlijkheid, compassie en hard werken. Eerlijkheid omdat we de lasten onder ogen moeten komen door in te zien wat er moet gaat gebeuren. De verantwoordelijkheden die we hebben zijn groot en alhoewel het al lastig is, zijn er zeker nog obstakels waar we overheen moeten. Maar elk obstakel kan overwonnen worden met hard werken en in het Jaar van de Os is dat een ding waar we zeker niet omheen kunnen. De Os staat voor een langzame maar steady kracht, dus verwacht niet dat het harde werken direct resultaat zal brengen.

Werken aan positieve karma

Daarnaast is dit een jaar waarin we positiviteit moeten uitstralen en vertrouwen hebben. Het verleden brengt ons niets meer dan negativiteit, dus focus op de positieve toekomst en heb vertrouwen dat het goed komt. Alles is mogelijk in het jaar van de Os, mits je hard werkt en niet te snel resultaat verwacht. Het uitstralen van positiviteit is niet alleen voor jezelf belangrijk om moed te houden, maar straal dit ook uit naar anderen en heb compassie. Niet alleen wij ervaren de moeilijkheden van het afgelopen jaar, maar ook vele mensen om ons heen. Daarom is dit het jaar om meer compassie te tonen en te helpen waar mogelijk. Goed doet, goed ontmoet en vooral komend jaar zal dit een belangrijke rol spelen.

Tekst Maannomade