#uitdeschaduw

Hanna Verboom maakt korte docu over eigen psychische aandoening

10 oktober is het ‘World Mental Health Day’. Voor filmmaker en sociaal ondernemer Hanna Verboom staat daarom deze maand in het teken van de psyche. Eerder deelde zij haar persoonlijke verhaal over haar bipolaire stoornis op social media. In het kader van mental health maakt Hanna Verboom samen met psychiater Dirk de Wachter een korte documentaire over het taboe op psychische aandoeningen. Ook voert ze de rest van deze maand samen met haar stichting ‘Get it done’ campagne om aandacht te vragen voor het taboe op psychische aandoeningen. Met de hashtag #uitdeschaduw willen zij andere mensen inspireren hun eigen ervaring te delen, om zo meer openheid te creëren rondom psychische aandoeningen.

Maar liefst 43% van de mensen in Nederland krijgt te maken met een psychische aandoening, 18% geeft aan hier niet met anderen over te kunnen praten (bron: onderzoek Prof. dr. Evelien Brouwers). Er wordt nog altijd veel te weinig over gesproken en daarom lanceert Hanna Verboom deze nieuwe Cinetree Original waarin zij haar persoonlijke verhaal deelt, maar waarin ook experts zoals psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter en Prof. dr. Evelien Brouwers aan het woord komen. De uitkomsten van hun onderzoeken blijven verbazen: zo ondervond Brouwers dat 1 op de 3 werkgevers bij voorbaat geen mensen met psychische klachten aanneemt. Eén van de belangrijkste redenen voor initiatiefneemster Hanna Verboom om aandacht te vragen voor de stigma’s rondom psychische stoornissen

Samen uit de schaduw stappen

Hanna Verboom: “Van jongs af aan had ik het gevoel dat ik anders was. Op mijn 16e begonnen de depressies. Dagenlang lag ik op bed, ik sprak niet, ik at niet. Mijn moeder zat naast me en hield mijn hand vast. En dan uit het niets, van de één op andere dag ging het licht weer aan. Ik kon de wereld weer aan, ik was ontzettend creatief en bedacht de mooiste dingen. Op mijn 21ste kreeg ik de diagnose bipolaire stoornis. Er werd me verteld dat als ik hierover zou praten ik nooit meer aan het werk zou komen. Ik schaamde me ervoor en voelde me ‘minder waard’. Grappig – dat is namelijk de letterlijke betekenis van het woord ‘stigma’. En dan te bedenken dat maar liefst 43% van ons te maken krijgt met psychische kwetsbaarheden. 18% praat er nooit over en 64% van de werkgevers geeft aan mensen met een psychische kwetsbaarheid niet aan te nemen. En dit alles terwijl juist verbinding en zelfacceptatie cruciaal zijn voor iedereen die te maken heeft met psychische kwetsbaarheden. En guess what; we zijn allemaal kwetsbaar. Hoe tof zou het zijn als we onze verhalen zouden delen, niet allemaal op Instagram, maar ieder op z’n eigen manier, op een tijd waarop het goed voelt en aan mensen die je vertrouwt.”

Deelnemers aan de #uitdeschaduw-campagne haken aan bij Hanna Verboom en delen hun persoonlijke verhalen over eindeloze wachtlijsten voor behandelingen, taboes binnen hun beroepstak (waaronder de politie) en onbegrip van naasten en dierbaren. Deelnemer Bente Hoogeveen werd gediagnosticeerd met een burn-out, depressieve stoornis en een gegeneraliseerde angststoornis en schreef: “Ik stap wel vaker uit de schaduw, maar die schaduw beweegt altijd mee.”

Stichting Get it done X filmplatform Cinetree

Stichting Get it done zal zich de hele maand bezighouden met gesprekken met experts en ervaringsdeskundigen, door middel van live gesprekken op hun sociale media en een kleinschalig event aan het einde van de maand. Met de campagne #uitdeschaduw roept stichting Get it done anderen op om ook hun verhaal te delen en samen uit de schaduw te stappen of om hun omgeving te laten weten dat ze welkom zijn met hun verhaal. Op filmplatform Cinetree zullen de hele maand september films te zien zijn die aansluiten bij het thema. Zo kijk je Paterson met Adam Driver, animatiefilm Mind My Mind (over een autistische jongen die verliefd wordt) en het prachtige Blue Jasmine – een film over leren leven met je angsten en depressie, met een fenomenale Cate Blanchett in de hoofdrol. De korte documentaire Uit de schaduw is t/m 31 oktober 2021 gratis te zien via Cinetree.nl/uitdeschaduw.