Last van een winterdip?

Happy plants! Met deze planten haal je geluk in huis

Het zal niemand zijn ontgaan dat de donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. De klok is weer achteruit gezet en het zal niet lang meer duren voor we niet alleen in het donker naar werk gaan, maar we ook in het donker thuiskomen. Voor veel mensen het recept voor een winterdip. Gelukkig hebben we het medicijn gevonden dat jou door je dip heen sleept: planten. 

Mooiwatplantendoen.nl heeft onderzoek gedaan naar de invloed van kamerplanten op ons gevoel. En wat blijkt: we zien planten niet alleen als een mooie aanvulling op ons interieur, maar we worden er ook hartstikke gelukkig van. De meeste respondenten geven aan dat ze vrolijk worden van planten en bij veel mensen (met name millennials) werkt het zelfs stressverlagend! Bijna de helft van de respondenten wordt rustig als er kamerplanten in de buurt zijn en veel van hen zien kamerplanten als een investering in hun gezondheid. Reden genoeg om dit najaar een extra plant in huis te halen. Maar welke plant kies je dan? Om je een handje te helpen, zetten wij de planten op een rij die zorgen voor geluk en ontspanning. En, niet geheel onbelangrijk, planten die een wat donkerder huis geen probleem vinden.  

Geluksbrengers

Een mooie plant in je interieur maakt je natuurlijk sowieso een gelukkiger mens, maar sommige planten geven je net dat beetje extra. Bijvoorbeeld omdat ze ervoor zorgen dat je serotonine aanmaakt (a.k.a. het gelukshormoon) of omdat ze volgens de eeuwenoude feng shui-filosofie extra geluk brengen.

Jadeplant (Crassula ovata of argentea) 

De jadeplant wordt ook wel de geluksplant genoemd. Een vetplantje dat volgens de feng shui-filosofie geluk en fortuin brengt. Ze kosten gelukkig geen fortuin en zijn makkelijk te stekken, zodat je het geluk makkelijk door kunt geven aan vrienden en familie.

Munt (Mentha) 

Misschien niet officieel een kamerplant, maar wel een plant die het binnenshuis ook goed doet en veel positieve effecten heeft. Onderzoek van de Wheeling University leert ons dat de plant helpt onze frustratie te verlagen en alertheid te verhogen alleen door eraan te ruiken. Bovendien voorziet-ie je hersenen van een shotje serotonine met instant happiness tot gevolg.  

Rubberboom (Ficus Elastica)

De grote glanzende ronde bladeren van de rubberboom worden in de feng shui-filosofie beschouwd als symbool voor fortuin en overvloed. Deze kamerplant is al jaren enorm populair en in menig huishouden te vinden. Niet alleen brengt de plant geluk en staat-ie kek in je interieur, hij is ook hartstikke makkelijk te verzorgen.

Ontspanners

Met sommige planten haal je een oase van rust in huis. Ze geven een ontspannende geur af of hebben een luchtzuiverende werking die stress vermindert. Deze planten helpen je gegarandeerd ontspannen. 

Lavendel (Lavandula angustifolia) 

Volgens onderzoek van Kagoshima University helpt de geur van lavendel je ontspannen. De geurstoffen in de plant werken prikkelend voor de zenuwen en geven een signaal af aan de hersenen met ontspanning tot gevolg. Zet je de plant bij de voordeur, dan komt de rust met je binnenwaaien en laat je alle negativiteit achter je.

Aloë Vera

Slechte slaper? Probeer eens een aloë vera in de slaapkamer. De plant geeft ’s nachts extra zuurstof af waardoor jij slaapt als een roosje. Minder slapeloosheid betekent gelijk minder stress. Bonuspunt: de plant is supermakkelijk te verzorgen. 

Jasmijn (Jasminum)

Volgens onderzoek van de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf werkt de jasmijnplant rustgevend en kalmerend. De plant heeft een heerlijke subtiele zoete geur die stress vermindert.