Voor een goede weerstand

HIGH 5!

Op de redactie zijn we slechte vitaminepillenslikkers. Voor vitamine C persen we verse jus met een citroentje en voor onze B12 eten we zoveel mogelijk groene groenten en zo nu en dan een stukje vlees – niet iedereen, maar de meesten vinden vegetariër worden nog een stap te ver. Het hebben én onderhouden van een goede weerstand en het belang hiervan is pijnlijk duidelijk geworden tijdens de coronacrisis.

Laten we vooropstellen dat een gezonde levensstijl van levensbelang is voor een gezond lijf. En er zijn geen short cuts. Je kunt dus niet alleen maar junkfood eten en er een paar vitaminepillen tegenaan gooien voor de balans. Wat je wél kunt doen is gezond eten én je lijf een beetje helpen met dé top vijf vitaminepillen die ten tijde van de crisis als eerste uitverkocht waren in apotheek en super.

VITAMINE C
VOOR JE IMUUNSYSTEEM

Vitamine C werkt goed tegen verkoudheid, hoest en het behouden van een goed imuunsysteem. Vitamine C (ook wel bekend als ascorbinezuur) is tevens een fantastisch antioxidant. Het zorgt voor de verwerking van de giftige stoffen, ofwel vrije radicalen, die onze cellen van nature produceren. Pure vitamine C is zwaar voor de maag, kies er een in combinatie met kalium of magnesium.

VITAMINE D
VOOR JE HERSENEN EN BOTTEN

De meeste mensen krijgen niet genoeg vitamine D door de zon, zelfs niet in de zomer. Dus een vitamine D-supplement is het hele jaar door belangrijk. Geweldig tegen ziek worden, het versterken van je botten en tanden. Er wordt zelfs gezegd dat het een positief effect heeft op je hersenfunctie aangezien de hersenen voornamelijk bestaan uit vet, en vitamine D een in vet oplosbaar vitamine is. Neem vitamine D bij voorkeur in de avond! Als je het in de ochtend neemt dan neem je overdag geen vitamine D meer op door de zon – als de zon al schijnt.

VITAMINE B-COMPLEX
VOOR JE ENERGIEPEIL

Deze groep vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6 en B12) werkt goed op je energie, houdt je bloedsuiker en metabolisme stabiel en werkt ontgiftend. Neem er een tijdens het ontbijt om moeheid te bestrijden en neem er nog een bij de lunch als je je tóch moe voelt. Als je je enorm inspant op een dag kan het zijn dat je er een paar meer nodig hebt. En als je vegan bent dan heb je een extra dosis B12 nodig.

ZINK
VOOR GENEZING

Zink helpt je witte bloedcellen hun werk te doen. Het bestrijden van infecties en het genezen van wondjes en blauwe plekken. Tevens is het een sterk antioxidant. Een laag zinklevel kan leiden tot slechte bloedsuiker. De een heeft meer zink nodig dan de ander, maar als je merkt dat je langzaam geneest dan kun je extra zink nemen.

MAGNESIUM
SPIEREN EN STRESS

Magnesium is nodig om je spieren te ontspannen, wat ervoor zorgt dat je lijf relaxt. Wanneer je gestresst bent dan verlies je magnesium bijvoorbeeld via je urine. Dan kun je in een neerwaartse spiraal belanden. Je magnesiumwaarden dalen, je voelt je meer gespannen en daardoor verlies je weer meer magnesium. Combineer magnesium in dit geval met meditatie – iedereen kan het, al doe je het met behulp van een app – en massages om de boel weer goed te krijgen.