Must see

Levenslucht – een week op de IC tijdens corona

Nederland is in de ban van het coronavirus. We volgen massaal het laatste nieuws en hebben enorm veel respect voor mensen met vitale beroepen. Op de Intensive Care wordt dag en nacht keihard gewerkt om zoveel mogelijk mensen beter te krijgen. Maar hoe gaat het erg eigenlijk écht aan toe op de IC tijdens de coronacrisis? Filmmaker Jessica Villerius geeft een uniek kijkje achter de schermen in haar nieuwe reportage: ‘Levenslucht – een week op de IC tijdens corona’.

In ‘Levenslucht’ volgt Jessica artsen en specialisten op de Intensive Care, in drie Nederlandse ziekenhuizen: het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, CWZ Nijmegen en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Wat betekent de coronacrisis voor artsen en specialisten die nu in ziekenhuizen werken? Hoe gaan zij om met de enorme druk en de race tegen de klok, letterlijk op leven en dood? Artsen en specialisten vinden het heel belangrijk dat mensen zien hoe deze ‘stille’ crisis eigenlijk écht is. De bijzondere docu laat zien hoe zij zich inzetten en in deze uitzonderlijke situatie hun werk kunnen doen op de IC.

“Ik was geraakt door de manier waarop mensen op de IC nu moeten werken: volledig ingepakt in beschermende kleding, maar toch met heel veel persoonlijke aandacht voor hun patiënten. Ik schrok hoe snel corona zich manifesteert. Sommige mensen komen ’s ochtends met ademhalingsklachten binnen en overlijden een dag later.”

Jessica Villerius

‘Levenslucht – een week op de IC tijdens corona’ is woensdag 1 april om 21:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO1. Check hier alvast de allereerste beelden.