Wereldwijde spacultuur

The art of being well

De Amerikaanse beauty- en lifestylejournalist Kari Molvar schreef het Engelstalige koffietafelboek BE WELL over de wereldwijde spacultuur. Ze bezocht hiervoor ouderwetse spa’s in het Duitse Baden-Baden en Hongarije, maar zo ook een speelse zachtroze spa in China tot aan een ultramoderne wellnesstempel in Zwitserland. We waren benieuwd hoe ze tegen de uiteenlopende benadering van spaculturen aankijkt.

Kari Molvar

Ben je altijd al zo dol op spabezoekjes geweest?

‘Toen ik klein was deed ik alsof ik een eigen spa- en nagelsalon had. Ik voorzag mijn familieleden van pedicures en manicures. In mijn twintiger jaren werkte ik als journalist voor het blad Allure en kwam daar dagelijks in aanraking met beautyonderwerpen.’

Welke spa heeft de meeste indruk op je gemaakt?

‘Er hebben veel spa’s indruk op mij gemaakt. The Mayflower & Inn Spa in Connecticut is prachtig. Het voelt er alsof je in een privéverblijf bent. De spa is gebaseerd op Europese holistische spa’s die verschillende leren en specialiteiten onder één dak verzamelen. Je kunt er in een Forest Bath, mediteren, Reiki en acupunctuur ondergaan, gua sha-massages krijgen én vers eten uit de tuin. Als je de spa verlaat voel je je als nieuw.’

Heb je bepaalde sparituelen leren kennen waar je voorheen nog niet van had gehoord?

‘Ik was voorheen niet bekend met het panchakarma-concept. Het is een totale body cleanse die zo’n 7 tot 21 dagen duurt. Het behoort tot de Ayurveda. Panchakarma is niet een behandeling die je zomaar ondergaat: je moet fasten, je darmen laten spoelen en je dagelijks laten masseren. Het is een intense maar geweldige ervaring.’

Wat was je meest favoriete spaervaring?

‘Canyon Ranch in Lenox is een spa waar ik graag terugkom. De spa heeft alles voor mij: het landelijke gebied waarin het zich bevindt, de mix van de crème de la crème van de oosterse en westerse therapieën en creatieve en gezonde outside the box-gerechten die niets te maken hebben met een suffe salade.’

Ben je tegen fijne beautyproducten aangelopen tijdens de spabezoeken?

‘Ik heb voor het boek BE WELL de oprichters van Dam Dam geïnterviewd. Ze hebben een Japans beautymerk opgericht dat simpele, uitstekende ingrediënten bevat. Hun producten gebruiken oude rituelen als fundering. Hun Skin and Lip Balm is de beste die ik ooit ben tegengekomen. Het hydrateert je zonder dat je gezicht vettig aanvoelt.’

Zag je wereldwijd een duidelijk verschil in de manier waarop men een spabezoek ervaart?

‘Europeanen zien een bezoek aan de spa meer als een medicinaal bezoek dat wordt goedgekeurd door hun dokter. Het wordt niet als zelfzuchtig of decadent gezien. Amerikanen zien een spabezoek als pure verwennerij. De afgelopen tien jaar heeft er in Amerika wel een shift plaatsgevonden wat betreft de benadering van de spacultuur. We waarderen meer de holistische en diepere aanpak. In Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika zie je dat gevestigde rituelen als hammam en de onsen gelinkt zijn aan spiritualiteit. Je kunt dus wel degelijk stellen dat iedereen de spacultuur anders benadert.’

Hoe is de spacultuur in het gebied waar je woont?

‘Ik woon dicht bij New York City, dus pre Covid-19 bezochten we graag na een periode hard werken een spa. In Amerika leven we meer in extremen, maar dankzij Covid-19 hebben veel van ons kunnen constateren dat het fijn is om rustiger aan te doen en om een balans in het leven te vinden.’

Je hebt in het boek BE WELL hoofdstuk aan voeding gewijd. Vanwaar die keuze?

‘De Grieken hadden het bij het juiste eind als het gaat om wellness: ze geloven dat alles wat je je lichaam geeft van groot belang is. Om er van de buitenkant goed uit te zien, moet je beginnen met de binnenkant. Ze bedoelen daar dan voornamelijk voeding mee. Ik heb in het boek een hoofdstuk aan voeding gewijd om experts en chef-koks de mogelijkheid te geven om over hun visie te spreken. Eten is op verschillende niveaus helend: het voedt het lichaam, maar brengt ons ook samen.’

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Anne Y. Cui & Mario Udzenija