grieks paradijs

Kreta

Grieks paradijs

Dat Kreta, en met name Chersonissos, vooral bekendstaat om het bruisende uitgaansleven is na onze trip niet meer álleen aan de orde. Naast het uitgaansleven is Chersonissos de perfecte bestemming om te genieten van luxe, prachtige natuur en rust. We ontdekten alles wat dit verscholen paradijs ons te bieden heeft.

Aan de kust van Chersonnissos ligt Hotel Nana Princess. We rijden de oprijlaan van het hotel op en worden hartelijk ontvangen. De auto wordt door de valet geparkeerd. Binnen worden we verwelkomd met verfrissende Griekse delicatessen: huisgemaakte limonades. Na een rondleiding in het hotel besluiten we weer de auto in te stappen en van de natuur te gaan genieten. Dat is een tip die we al kunnen meegeven: huur een auto! De meeste dorpen liggen wel een stukje van elkaar af, dus een auto is essentieel. Kreta is bergachtig en heeft veel slingerweggetjes, dus het is handig voor een kleinere auto te gaan. Tijdens de autorit kijken we onze ogen uit. Tussen de prachtige bergen en oogverblindende natuur zien we typisch Griekse, witte huizen. Bij een schattig winkeltje aan de kant van de weg besluiten we even te stoppen. Van potten tot servies en van hout bestek tot aan schoenen – alles is handgemaakt. De Griekse eigenaresse is ontzettend aardig en laat ons al haar creaties zijn. Ik besluit dat ik het winkeltje niet kan verlaten zonder Griekse slofjes te kopen. Voor nu vervolgen we onze weg op onze zomerse loafers, want de zon schijnt volop, er is geen wolkje aan de lucht. De temperatuur vandaag? 22 graden. En het windje dat er staat is ook niet verkeerd. Perfect weer voor midden mei en dan ook de ideale periode om Kreta te bezoeken. Het is overal heerlijk rustig en we zien maar weinig toeristen, leuke stranden zijn er ook genoeg. Kreta is een eiland, dus waar je ook bent, overal is wel een leuk strandje om te ontdekken. Het meest bekende strand van Kreta is Vai, dit is het enige natuurlijke palmbomenstrand van Europa, wel dik twee uur rijden vanaf Chersonissos – die zetten we dus op onze must-see-lijst voor de volgende keer. Voor nu vervolgen we onze route verder langs het mooie water en tussen de prachtige bergen en zeggen alleen nog maar ‘oooooh!’ en ‘woooow!’ tegen elkaar. Met onze mond vol tanden genieten we van het uitzicht en de omgeving. Wie van natuur houdt is hier aan het juiste adres. 

Eenmaal terug in het hotel nemen we een duik in het water, in onze private pool wel te verstaan. Wat een luxe! Onze swim-up-hotelkamer is van alles voorzien: zowat de hele hotelkamer is met knoppen te bedienen. Een knop om de gordijnen te openen en sluiten en een tv in – ja je leest het goed, ín – de badkamerspiegel. We besluiten om een grote ronde te gaan wandelen en lopen onze weg naar beneden om bij het strand te gaan kijken. Tussen de rotsen staan grote ligbedden met gordijnen waar je ultiem van je privacy en rust kunt genieten. Vlakbij de ligbedden bevindt zich de beach bar. We bestellen sushi en prosecco en genieten optimaal van onze namiddag. De ligbedden zijn uitgerust met verschillende knoppen, zo kun je met de knop ‘call’ een ober roepen. Dat doen we dan ook wanneer we nog iets willen bestellen. Een supervriendelijke jongeman loopt ons tegemoet. Na in gesprek met hem te zijn realiseren we ons hoe vriendelijk en gastvrij Grieken zijn. De jongeman vertelt ons over zijn leven in Griekenland en leert ons verschillende Griekse woorden.

‘s Avonds dineren we in het hotel aan mooi bedekte tafels met wit tafellinnen. De manager van het restaurant heet ons van harte welkom en wijst onze tafel aan het raam aan. Vanaf hier hebben we uitzicht over zee en zien we verschillende boten langsvaren. De bediening is uiterst vriendelijk en behandelt ons als prinsessen: we worden flink in de watten gelegd. Aan alles is gedacht. Na het diner is het tijd om naar bed te gaan, de wekker gaat alweer vroeg. Maar voordat we dat doen nemen we nog een laatste duik in de private pool en proosten we op Kreta. Wat een waanzinnig eiland! ‘Yia mas kai Kalinichta’ – wat proost en een heel fijne avond betekent!

sunweb.nlTekst: Femke Heijdenrijk