Succesverhalen

Nederlandse ondernemers in Thailand

Emigreren naar het buitenland: een droom van velen. Het (vaak) grijze en koude Nederland verruilen voor een warme, zonnigere bestemming. Veel mensen maken van hun droom werkelijkheid en emigreren naar hun droombestemming. Hoe word je succesvol in het buitenland en kun je je droom werkelijkheid laten worden? Wij delen de tips & tricks en succesverhalen van vijf Nederlandse ondernemers in het tropische Thailand!

Savelberg Restaurant

Chef-kok Henk Savelberg zag in 2014 een kans op gebied van fine dining in Bangkok. Er was al een groot aanbod aan verschillende restaurants te vinden in de wereldstad, maar nog niets op het gebied van hoge kwaliteit Franse gastronomie. Henk besloot zich aan zijn volgende uitdaging te wagen in Bangkok en opende Savelberg Restaurant. Hij staat vooral bekend om zijn absolute kwaliteit en oog voor detail, wat je terugziet in de heerlijke gerechten. Volgens Savelberg is werken in het buitenland altijd een uitdaging, maar hij geeft aan dat de Thaise cultuur, keuken en mensen het meer dan waard zijn geweest voor hem om de stap uiteindelijk te maken. Zijn advies? ‘Bij twijfel over verhuizen naar Thailand, gewoon gaan! De mensen zijn geweldig en het land heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van cultuur en natuur!’ Ook raadt hij Nederlanders altijd aan om Bangkok per fiets te ontdekken en is Khao Sok National Park een echte must see.

Co van Kessel Bike Tours

Bangkok is het allerleukst om op de fiets te ontdekken. Co van Kessel Bike Tours is de hoogst aangeschreven aanbieder van deze populaire bike tours. Bijzonder is dat de karakteristieke lokale Thaise gemeenschappen worden bezocht, waarbij de fascinerende lifestyle en cultuur van de echte Thai ervaren worden. Het begon bij een hobby van Nederlander Co van Kessel en groeide uit tot een prijswinnend bedrijf. Co van Kessel was van mening dat als je Thailand écht wil leren kennen, je dit met de fiets moet doen. Met de fiets kun je de smalle steegjes en verborgen schatten van de stad bezoeken, zonder dat het gevaarlijk wordt. Ook is het een duurzame en gezonde manier van toerisme, waarbij ook de lokale Thaise ondernemingen gesteund worden. In de toekomst kunnen we in meer mooie Thaise steden genieten van de Co van Kessel bike tours, want er staan toffe uitbreidingen op de planning!

Sairee View Resort

Het prachtige Sairee View Resort is opgericht door Frank van Wijk, die verliefd werd op zijn Thaise vrouw én op Thailand. Volgens de ondernemer zijn de mensen in Thailand een stuk relaxter dan in Nederland en zijn tijdafspraken een ruim begrip. Het resort vind je op het prachtige eiland Koh Tao, dat beroemd is om zijn duikmogelijkheden en fijne sfeer. De bungalows geven je een authentieke en tropische ervaring, terwijl de kamers in het hoofdgebouw nét dat beetje extra luxe en comfort bieden. Je kunt hier heerlijk relaxen en genieten van de leukste activiteiten. Verken het eiland met de scooter of maak een snorkeltour waarbij je grote kans hebt om haaien en schildpadden te zien. Frank is vooral fan van de diversiteit van Thailand. ‘Het noorden is prachtig door de bergen, uitzichten, watervallen en kliffen, in het oosten vind je nog het écht authentieke Thailand en in het zuiden vind je de mooiste stranden van de wereld. Voor ieder wat wils!’

PRU Restaurant

Sterrenchef Jimmy Ophorst verliet Nederland in 2012 om zich in Thailand te vestigen en als chefkok bij PRU Restaurant te werken. Hij is de jongste chef met een Michelinster in Azië. Ook is PRU het eerste én enige restaurant met een ster in Phuket. Het restaurant biedt gerechten die geïnspireerd zijn op Europa waarbij veel gebruik wordt gemaakt van klassieke technieken, maar dan alleen met Thaise ingrediënten. Door deze bijzondere elementen samen te voegen, ontstaat er een unieke beleving voor gasten. Restaurant PRU staat voor duurzaamheid. Producten worden alleen lokaal ingekocht, waardoor lokale ondernemingen en boeren gesteund worden. Een grote droom van Jimmy is het behalen van drie Michelinsterren, maar daarnaast wil hij ook wat terugdoen voor het land door een kookschool te openen. Hier wil hij zijn technieken leren aan andere kookliefhebbers, zodat zij ook hun dromen kunnen najagen. Volgens Jimmy is Thailand te groot en divers om in één vakantie te ontdekken. Zijn tip: kies twee plekken en ontdek deze zo goed mogelijk. En sla uiteraard PRU in Phuket niet over!

Oriental Travel Thailand

Ondernemer Peter de Ruiter verhuisde in 1993 naar Thailand. Hij is eigenaar van Oriental Travel Thailand – een touroperator gespecialiseerd in rondreizen met een persoonlijk karakter. Voor een unieke en afwisselende reis ben je bij hem aan het juiste adres. Hij heeft al vele avonturen beleefd, zoals abseilen van Baiyoke Sky Tower en het organiseren van de langste aaneenschakeling van tuktuks ooit voor het Guinness Book of World Records. Zijn advies voor een onvergetelijke trip: bedenk voorafgaand aan je reis goed wat je wil zien en doen. De Thaise infrastructuur van het land is perfect om een heel diverse reis te maken. In de toekomst wil De Ruiter zich graag focussen op duurzaam toerisme, zoals hij ook al bij zijn eigen eco-resort Sirila Farm doet in het noordoosten van Thailand.

Follow your dreams

Enthousiast geworden na het lezen over deze vijf Nederlanders die hun dromen achterna zijn gegaan in Thailand? Gebruik de tijd die je over hebt in deze quarantainetijden om te onderzoeken of dit ook iets voor jou is. En wie weet bevind je je over een tijdje in het prachtige hart van Zuidoost-Azië!