Belmond Splendido Mare

The sleekest hotel in town

Het fabelachtige Portofino kent maar twee vijfsterrenhotels: Belmond Splendido en haar modernere zusje Belmond Splendido Mare. Weinig tot geen directe concurrentie betekent niet dat de chique keten op zijn lauweren rust. Onlangs werd het kleine boetiekhotel dat zich in het centrum van het piepkleine Portofino bevindt onder handen genomen door Paris-based architectenkoppel Festen, om vervolgens eind mei als nieuw te heropenen. We namen een kijkje in het sleekste hotel van Portofino en omstreken.

Hotelmanager Michela Nicosia mag zich met trots de leidinggevende noemen van het kleine hotel dat maar veertien kamers telt. Hoewel het hotel zich in één van de meest fraaie baaien ter wereld bevindt doet het interieur denken aan een stadshotel. Murano-lampen, Rubelli-stoffen en vintage stukken van Gio Ponti en Paolo Buffa: comfy-chique regeert hier samen met de kleuren uit de streek Ligurië. Hugo Sauzay, onderdeel van het tweekoppige architectenduo, bleef liever ver weg van het cliché om een hotel aan het water in het blauw in te richten, want dat zou naar eigen zeggen ’te voorspelbaar’ zijn geweest voor de gast. In plaats daarvan kozen de twee ex-catwalkmodellen voor amber, marinegroen en terracottakleuren in het interieur dat zou moeten refereren aan een klassieke Italiaanse boot, namelijk de houten Gozzo. In de badkamers wordt de gast voorzien van een aantal Acqua di Parma-miniatuurflesjes die speciaal voor de keten Belmond zijn ontwikkeld. Het in-house restaurant DaV Mare en de gelijknamige bar serveren lokale gerechten en dranken, zoals de romige pasta pesto of gladde pasta met enkel tomatensaus, en huisgemaakte cocktails op basis van lokale Portofino-gin die gemaakt is met handgeplukte kruiden als jeneverbes, rozemarijn, salie en lavendel. Let wel op, want hier duiken regelmatig paparazzi’s op vanuit de plantenbak om (inter)nationale voetballers en acteurs te fotograferen op het terras. Ben je enkel en alleen een passant in Portofino of heb je geen heel diepe zakken? Dan volstaat een gelato met drie bollen Pere e Zenzero, Cassata Siciliana en Zabione op het terras van Gelateria San Giorgioook wel. Het uitzicht blijft immers voor iedereen hetzelfde!

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Belmond