Feit of fabel?

Donkere kleding warmer dan witte

Voor eens en voor altijd: het is een fabel. Donkere kleding is niet warmer dan witte kleding. PLEIN PUBLIQUE is op onderzoek uit gegaan en op veler verzoek ontkrachten ze de fabel dat donkere kleding warmer dan lichte kleding zou zijn. 

Feit of fabel; donkergekleurde kleding is niet geschikt voor zomerse temperaturen. Fabel! Ja echt, en nog een hardnekkige ook; al in 1980(!) maakte een wetenschappelijk onderzoek korte metten met dit verhaal. Uitgangspunt voor het onderzoek was het kleedgedrag van Bedoeïnen in de Sinaï-woestijn, die van top tot teen in het zwart gekleed gaan.

Waarom? Traditie, authenticiteit, culturele standvastigheid in een veranderende wereld – waarvoor hulde. Alhoewel de Sinaï niet de lijstaanvoerder is in de rangorde van heetste plaatsen op aarde – die plek wordt bezet door de  Luth-woestijn in Iran waar je met een temperatuur van 70⁰ Celcius krokant afgebakken wordt  – is geitenhoeden bij een temperatuur van grofweg 45⁰ Celcius toch een heet klusje.

Reden voor Nature, International journal of science om te onderzoeken waarom de hoge temperatuur van hun leefomgeving de Bedoeïenen er niet van weerhoudt hun traditionele kleding te blijven dragen.

Conclusie; wit laat meer straling door. Oké, de warmte-opbrengst wordt dan wel weer gecompenseerd door de licht-refelecterende eigenschappen. Zwart absorbeert meer warmte, maar die dringt niet sneller door tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door. Eindscore; 1-1.  Sceptici overruled, summerdarks-lovers gerustgesteld.

Meer van de summerdark-collectie van PLEIN PUBLIQUE bekijk je hier!