Miss NL - Sharon Pieksma - National Costume - Foto William Setiawan

Miss Nederland

Plastic not so fantastic

Op zondag 8 december zal onze Miss Nederland 2019, Sharon Pieksma, ons heerlijke kikkerland vertegenwoordigen tijdens de Miss Universe verkiezing in Amerika. In de Tyler Perry Studios in Atlanta zal Sharon samen met haar collega-Missen uit negentig landen op jacht gaan naar die felbegeerde Miss Universe titel! Deze wervelende drie uur durende show, die voor de vijfde keer gehost wordt door Steve Harvey, zal live uitgezonden worden op FOX. Vanwege het tijdsverschil is deze show in Nederland op FOX te zien in de nacht van 8 op 9 december.

Zij zal niet alleen Nederland heel goed op de kaart zetten tijdens haar deelname aan Miss Universe, maar ook haar persoonlijke MISSie op een zeer ludieke wijze met het internationale miljoenenpubliek delen. Deze Miss wil namelijk het wereldwijde plasticprobleem onder de aandacht te brengen. Sharon vertelt ons meer over haar passie en doel.

Sharon: ‘Ik ben 24 jaar en geboren in Rotterdam – Oost en daar ook opgegroeid. Ik was altijd een lief en verlegen meisje die heel veel van dieren houd en altijd alle dieren wilde aaien. Ik wist toen al dat ik later iets met dieren en natuur wilde doen. Ik zei zelfs tegen mijn buurvrouw dat ik Minister van natuur wilde worden. Later ben ik als mijn eerste baantje als vrijwilligster op de kinderboerderij gaan werken. Ik vond het zelfs leuk om de hokken van de dieren op te ruimen.

Toen ik klein was vond ik het ook heel erg leuk om foto’s te maken. Ik kleedde me altijd in mooie jurken en deed lippenstift op. En helaas werd ik altijd heel erg gepest op de basisschool. Dat kwam vooral door mijn lengte. Ik was altijd de langste en ik kreeg al vroeg rondingen waardoor ik heel anders dan de rest was. Ook was ik onzeker en wilde ik wel overal bij horen maar dat lukte nooit. Ik heb uiteindelijk verschillende scholen gehad waar ik heen ging omdat het gepest heel erg vervelend werd en elke keer weer opnieuw begon. Toen ik 13 jaar was heb ik mijn eerste show gelopen, voor Vingino Jeans.

Uiteindelijk heb ik mezelf verdiept in modellenwerk en heb ik zelfs meegedaan aan Holland’s Next Top Model. Ik ben twaalfde geworden en na HNTM vloog mijn carrière helemaal de lucht in en begonnen mijn volgers zich ook uit te breiden op Instagram. Ik kreeg heel veel aanbiedingen en het ging super goed. Later werd ik ook benaderd om in ruil voor exposure op social media, naar een DJ-school te gaan. Natuurlijk wilde ik dat! Ik voelde mijn roeping om iets grootst te doen. Iets waar ik mensen mee kan inspireren en veranderen. Ik wist nog niet wat, maar ik ging verschillende creatieve projectjes verzinnen wat goed zou zijn voor de natuur. Ik was lang bezig met een gerecycled bikinilijn en ik ging naar Bali om verschillende fabrieken te bezoeken voor mijn productie. En toch pakte het mij niet en was het te klein gedacht vond ik. Ik wilde meer doen, meer impact op grotere schaal.

Tijdens mijn avontuur bij Miss Nederland kwam ik erachter dat ik dit echt uit wilde gaan breiden. Na de overwinning ben ik gelijk naar een retreat gegaan in de Himalayas, India ook daar werd ik overwhelmed door plastic. Hele bergen. En heb ik een week lang zonder telefoon of welke connectie dan ook en voornamelijk gemediteerd met Monniken van Tibet. Ik heb mij echt voorbereid op wat er komen gaat en naar mijn pure intentie gewerkt als Miss Nederland en Miss Universe. Wat kan ik teruggeven en terug doen voor onze planeet. Hoe ga ik dit aanpakken? Hoe wil ik mezelf neerzetten? Hoe kan ik mensen inspireren? Mijn hoofd was super kalm toen ik terugkwam en ik had een heel helder beeld. Ik ga voor Miss Universe, en ik wil nog meer mensen inspireren hoe je het beter kan doen op een positieve manier. Momenteel heb ik contact met verschillende plastic free organisaties en doe ik beach clean ups, draai ik als DJ en zorg dat alles plastic vrij is om mij heen. Ik zie hierdoor verandering in de mensen om mij heen en inspireer ze. Nog een klein voorbeeld; op de Gay Pride afgelopen jaar heeft de hoofdsponsor van Miss Nederland, hannah, de hele boot plastic vrij gemaakt. Dat voelt heel goed dat ik zonder ook maar iets te zeggen toch mensen hun ogen open om een verandering teweeg te brengen. Dit voelt zo goed! Mijn doel als Miss Nederland is dus om Miss Universe te worden en deze titels te gebruiken voor onze planeet. Mensen inspireren en een verandering maken. Minder plastic, oplossingen. we kunnen dit stap voor stap!’