Let's cook

3 hartstochtelijk rode recepten

Vandaag vindt ‘Hartstocht’ plaats: een wandeling die georganiseerd wordt door de Hartstichting. De wandeling start én eindigt bij je eigen voordeur. Dit doet de Hartstichting om geld op te halen voor hartonderzoek bij coronapatiënten. Daarom staat deze week volledig in het teken van je hart. Gister was het ook nog eens Dress Red Day – een dag om extra aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Naast een mooie rode outfit en extra aandacht voor de Hartstichting, is het natuurlijk extra leuk om je eten ook af te stemmen op dit thema. Daarom delen wij vijf heerlijke, rode gerechten die ook nog eens goed zijn voor ons hart!

Volkoren rigatoni met kip in rode paprika-pestosaus

Een gezond hart is natuurlijk heel belangrijk. Om ervoor te zorgen dat jouw hart in topvorm is, kan voeding een grote rol spelen. Deze heerlijk Italiaanse volkoren rigatoni bevat gezonde vetten die goed zijn voor je hart en is ideaal om bewust te genieten!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 pot (465 g) geroosterde rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 400 g volkoren rigatoni
  • 300 g kipfilet
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 30 g pijnboompitten
  • 4 el Becel Olie blend met olijfolie
  • 2 el Becel Original voor koken en bakken
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl gedroogde chilivlokken

Bereidingswijze

Doe de pijnboompitten samen met de zongedroogde tomaten, knoflook en Parmezaanse kaas in een keukenmachine en blend tot een grof geheel. Voeg, terwijl de pesto draait, Becel Olie blend met olijfolie toe aan de keukenmachine. Laat draaien totdat er een gladde pesto ontstaat. Voeg vervolgens de geroosterde paprika toe aan de keukenmachine en blend tot een gladde saus.

Snijd de kipfilet in stukjes, verhit Becel Original voor koken en bakken in een koekenpan en bak de kipstukjes samen met de oregano en chilivlokken totdat de kipstukjes goudbruin zijn vanbuiten en gaar vanbinnen. Voeg de rode paprika-pestosaus toe aan de pan met de kipstukjes en verwarm het geheel nog 8 minuten op laag vuur. Bereid ondertussen de volkoren rigatoni volgens de instructies op de verpakking. Voeg de rigatoni toe aan de pan met de saus en meng het geheel door elkaar. Verdeel de rigatoni en rode paprika-pestosaus over de borden en serveer direct. Buon appetito!

Geroosterde paprikasoep met knoflookcroutons uit de oven

Deze geroosterde paprikasoep zit vol met smaak én gezonde vetten. Het is daardoor goed voor je hart, wat natuurlijk ontzettend belangrijk is. En een verse, zelfgemaakte soep is natuurlijk ook heel lekker – vooral tijdens de koudere dagen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 rode paprika’s
  • 1 meergranen stokbrood
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 g rode splitlinzen
  • 15 g verse basilicum
  • 1,25 l groentebouillon
  • 4 el Becel Olie blend classic
  • 2 tl harissa

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in grove stukken. Verdeel de paprika over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de helft van de Becel Olie blend classic en rooster dit 25 minuten in de voorverwarmde oven. Zet ondertussen een pan met groentebouillon, tomatenblokjes en rode splitlinzen op een warmtebron. Laat het geheel op een lage temperatuur pruttelen totdat de groenten in de oven geroosterd zijn. Halveer ondertussen het meergranen stokbrood in de lengte en snijd dit vervolgens in het formaat van dobbelstenen. Doe het brood samen met de overgebleven Becel Olie blend classic en knoflook in een kom, hussel goed, en verdeel het brood over een met bakpapier beklede bakplaat.

Haal de geroosterde paprika’s uit de oven en voeg ze toe aan de pan met groentebouillon, tomatenblokjes en linzen. Bak vervolgens de croutons op dezelfde temperatuur 10 minuten in de oven af. Voeg de harissa en basilicum toe aan de pan en blend het geheel met behulp van een staafmixer tot een gladde soep. Je kunt ervoor kiezen om de soep minder lang te blenden voor een grovere soep. Serveer de paprikasoep met knoflookcroutons en geniet!

Tomaten-bulgursalade met gemarineerde groenten uit de oven

Ook deze tomaten-bulgursalade helpt je op weg naar een gezond hart, doordat het gerecht veel gezonde vetten bevat. Een plantaardige, gezonde én lekkere maaltijd!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ citroen, het sap
  • 250 g bulgur
  • 200 g linzen
  • 200 g cherrytomaten
  • 75 g walnoten
  • 70 g tomatenpuree                                                                                           
  • 15 g verse peterselie
  • 3 el + extra om te besprenkelen Becel Olie blend classic
  • 2 el granaatappelmelasse

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd ondertussen de paprika en rode ui in kleine blokjes van ongeveer 5 mm en snijd de peterselie fijn. Snijd de courgette in plakjes en halveer deze en halveer de cherrytomaten. Hak de walnoten grof en spoel de linzen af onder de kraan en laat uitlekken in een vergiet. Verdeel de courgette en cherrytomaten over een met bakpapier beklede bakplaat, breng op smaak met zout en peper en besprenkel met een beetje Becel Olie blend classic. Rooster de groenten 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen de marinade door de Becel Olie blend classic samen met de peterselie, knoflook, granaatappelmelasse en het citroensap te mengen in een diep bord. Haal de groenten uit de oven en leg deze in de marinade. Kook de bulgur in een pan met 1 liter water in 10 minuten gaar. Giet de bulgur af en voeg hier de tomatenpuree aan toe, roer het geheel door elkaar. Voeg de linzen, walnoten, courgette, cherrytomaten, rode ui en paprika toe aan de salade en hussel dit nog een keer goed. Dien de salade met gegrilde groenten op en serveer de overgebleven marinade als dressing bij de salade.

Fotocredits: Becel