Duurzame dinsdag

3 heerlijke plantaardige recepten

Vandaag is het Duurzame Dinsdag, een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven extra in het zonnetje worden gezet. En dat is hard nodig, want we zitten midden in een klimaatcrisis. Een mooi moment dus om aandacht te besteden aan manieren waarop wij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. De overstap naar een plantaardig(er) dieet heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op het milieu. In het kader van Duurzame Dinsdag delen wij hier een paar heerlijke plantaardige plaattaartrecepten én wat insider info over een plantaardig(er) dieet.

Plantaardige voeding zorgt voor minder ontbossing, watergebruik en CO2-uitstoot. En dat betaalt zich uit in klimaatwinst: om dichter bij de klimaatdoelstellingen van Nederland te komen, moeten we naar 50% plantaardige en 50% dierlijke eiwitten. Nu ligt deze verdeling nog op 30-70, dus er is nog veel winst te behalen. Wist je dat als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, je 750 liter aan water (dat is meer dan 10 douchebeurten) en 587 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot (een autorit naar Parijs) bespaart? Je kan met individuele keuzes dus écht een verschil maken. En het is nog lekker ook! Wil je meer weten over een plantaardig(er) leven? Check dan zokanhetook.nu voor tips en receptinspiratie, zodat je meteen aan de slag kan!

Plaattaart met asperges en bieslook-sojayoghurtsaus

Pizzabodem

Ingrediënten voor 4 personen

  • 150 g witte asperges
  • 150 g groene asperges
  • 400 g aardappels 
  • 400 g knolselderij
  • 200 g sojayoghurt
  • 10 g bieslook

Voor het pizzadeeg

  • 250 g patentbloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • 4 tl olijfolie
  • 1 tl gedroogde instantgist
  • 1 tl zout
  • ½ tl suiker

Bereidingswijze

  1. Meng het gist samen met de suiker en het zoet in een ruime kom en voeg het lauwwarme water en de helft van de olijfolie toe aan het mengsel. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer het geheel door elkaar tot het roeren te zwaar wordt, ga dan over tot kneden. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten totdat je een soepel samenhangend deeg hebt.
  2. Maak een bal van het deeg en leg deze in een kom, giet hier de overgebleven olijfolie over en dek af met een iets vochtige theedoek. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg 1,5 uur rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 250 °C.
  4. Schil en snijd de knolselderij en aardappels met behulp van een kaasschaaf of mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd de harde onderkant van de groene- en witte asperges en halveer deze in de lengte.
  5. Snijd de bieslook fijn en meng samen met de sojayoghurt in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  6. Rol het pizzadeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en leg het uitgerolde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Verdeel het yoghurt-bieslookmengsel over de pizzabodem en leg hier dakpansgewijs om en om de plakjes knolselderij en aardappel over, verdeel hier vervolgens de asperges over en bak de pizza in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin.
  8. Haal de pizza uit de oven en snijd in stukken.

Ratatouille plaattaart met zelfgemaakte pesto

Bladerdeegbodem

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 4 tomaten
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • ½ citroen, het sap
  • 80 g pijnboompitten
  • 30 g verse basilicum
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el edelgistvlokken
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Laat de plakjes diepvries bladerdeeg 2-3 minuten ontdooien op het aanrecht en verdeel de plakjes bladerdeeg vervolgens dakpansgewijs over een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitten, terwijl je ze af en toe in beweging houdt, goudbruin. Haal de geroosterde pijnboompitten uit de pan en laat afkoelen op een bord.
  4. Pluk enkele blaadjes basilicum en houdt achter de hand voor de garnering. Doe de rest van de basilicum met de helft van de pijnboompitten, knoflook, edelgistvlokken, extra vierge olijfolie en het citroensap in een keukenmachine en mix tot een gladde pesto.
  5. Snijd de aubergine, courgette en tomaten in dunne plakjes van ongeveer 3 mm.
  6. Verdeel de zelfgemaakte pesto over het bladerdeeg maar laat ongeveer 1 cm van de rand vrij. Verdeel hier vervolgens dakpansgewijs om en om in een rechte lijn van de lange linkerzijde naar de rechterzijde de plakjes aubergine, courgette en tomaten over. Herhaal deze stap totdat het bladerdeeg bedekt is en je een mooie ratatouille hebt.
  7. Bak de plaattaart 25 minuten in de voorverwarmde oven tot het bladerdeeg goudbruin is. Haal de plaattaart uit de oven, snijd in stukken en garneer met de overgebleven verse basilicum.

Paddenstoelen plaattaart met peer en witlof

Filodeegbodem

Ingrediënten voor 4 personen

  • 10 plakjes filodeeg
  • 1 witlof
  • 1 conference peer
  • 200 g soyayoghurt
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 50 g walnoten
  • 10 g verse tijm
  • 1 el ahornsiroop
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en haal de filodeegvellen uit de vriezer en laat langzaam in de verpakking ontdooien.
  2. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in plakjes. Hak de walnoten grof en doe samen met de plakjes peer en ahornsiroop in een kom en hussel door elkaar. Snijd de harde onderkant van de witlof, halveer in de lengte en snijd vervolgens in de lengte in partjes.
  3. Doe de sojayoghurt in een kom, rits de helft van de tijm hierboven en voeg het uienpoeder en knoflookpoeder toe. Roer het geheel door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg twee vellen filodeeg naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat deze 2 cm overlappen. Bestrijk de vellen met een dun laagje zonnebloemolie en leg hier opnieuw twee vellen filodeeg op. Herhaal deze stap tot alle filodeegvellen op zijn.
  5. Bestrijk de bovenste laag filodeegvellen met het de sojayoghurt maar laat 2 cm afstand tot de rand over. Verdeel de het peer-walnotenmengsel, witlof en paddenstoelen over de plaattaart en garneer met de overgebleven takjes tijm. Bak de plaattaart 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Credits: Zo kan het ook