Let's cook!

5 zomerklassiekers

De zomer is in volle gang en we hebben (gelukkig) mogen genieten van heerlijke zomerdagen. Om extra te genieten van de laatste zomerweken halen we onze favo vakantielanden nog héél even naar Nederland met deze zomerse recepten. Recepten die je tijdens vakanties eet, maar dan gewoon gemaakt in eigen keuken én met een healthy twist!

Spaanse paella

Haal de echte Spaanse zomer in huis met deze paella met zeevruchten en saffraan olie. De paella zit boordevol smaak en ziet er ook nog eens prachtig uit. Ook zit het vol gezonde vetten die goed zijn voor het hart. De gemengde zeevruchten en de frisheid van de citroen maken dit authentieke Spaanse gerecht helemaal af.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 465 g gerookte paprika uit pot
  • 250 g gele rijst
  • 100 g doperwten
  • 5 draadjes saffraan
  • 4 el Becel Olie Blend Classic
  • 500 g mosselen
  • 12 gamba’s
  • 15 g platte peterselie
  • 2 tomaten
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 citroen
  • 750 ml groentebouillon
  • ½ tl gedroogde chilivlokken
  • 2 el Becel Original Vloeibaar voor koken en bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze

Doe de saffraan in een kom en giet hier de Becel Olie Blend Classic bij. Laat staan tot later gebruik. Snijd de gerookte paprika in reepjes, de citroen in partjes, pers de knoflook en snijd de ui en peterselie fijn. Breng de groentebouillon aan de kook, zet het vuur laag zodra de bouillon het kookpunt heeft bereikt.

Verhit Becel Original Vloeibaar voor koken en bakken in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui, totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook, paprikareepjes en chilivlokken toe en roerbak 2 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan en roerbak totdat het meeste vocht van de tomaten verdampt is. Voeg de gele rijst toe, roer het geheel goed door en verlaag de temperatuur. Voeg de groentebouillon toe aan de pan en laat het geheel 10 minuten pruttelen. Verdeel de gamba’s over de rijst en laat het geheel nog 10 minuten pruttelen op laag vuur totdat de rijst en de gamba’s gaar zijn. Draai de gamba’s halverwege de kooktijd een keer om en voeg ook de doperwten toe aan de pan. Haal, wanneer de rijst al het vocht heeft opgenomen, de pan van de warmtebron.

Doe ondertussen de mosselen in een ruime kookpan en giet hier genoeg kokend water bij, zodat de schelpen 0,5 cm onder water staan. Doe de deksel op de pan en stoom de schelpen totdat ze open staan. Gooi schelpen die dicht blijven weg. Verdeel de open schelpen over de paella en giet hier de saffraan olie over. Serveer met citroenpartjes en geniet van een heerlijk Spaanse paella!

Fotocredits: Becel

Turkse pide

Met dit Turkse gerecht waan je je voor heel even in Turkije. Dit vegetarische platbrood heeft een dunne krokante korst, met als finishing touch een frisse knoflookyoghurtsaus. Het gerecht bevat gezonde vetten en is daarom niet alleen heel lekker, maar ook goed voor je hart. Eet jij vanavond deze Turkse pide?

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 komkommer
  • 500 g volkorenmeel
  • 200 ml water
  • 60 ml + 2 el Becel Olie Blend Classic
  • 50 ml melk
  • 800 g tomatenblokjes
  • 400 g linzen
  • 250 g cherrytomaten
  • 200 g ijsbergsla
  • 10 g munt
  • 7 g gist
  • 6 el yoghurt
  • 1 tl suiker
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook

Bereidingswijze

Meng de gist met de suiker en de melk. Laat dit even staan, totdat het geheel gaat schuimen. Doe vervolgens het volkorenmeel samen met 60 ml Becel Olie Blend Classic in een kom en doe hier het gistmengsel bij. Voeg het water er tijdens het kneden beetje bij beetje aan toe en kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het een uur rijzen, totdat het in omvang ongeveer verdubbeld is.

Meng de tomatenblokjes met de linzen in een kom, voeg hier de gerookte paprikapoeder aan toe en roer het geheel door elkaar. Verwarm de oven voor op 225 °C. Verdeel het deeg in vier gelijke delen en bestrooi het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot langwerpige lappen van ongeveer 40 cm lang en 15 cm breed. Herhaal dit totdat je vier gelijke lappen hebt. Verplaats het uitgerolde deeg naar een bakplaat. Schep vervolgens de tomaten-linzenvulling erop en strijk dit een beetje uit, maar houd 2 cm van de randen over. Vouw de randen dicht en bestrijk de randen met een eetlepel Becel Olie Blend Classic. Bak de pides in 15 minuten af totdat ze goudbruin zijn. Snijd voor de knoflooksaus de munt fijn, pers de knoflook en voeg hier de yoghurt en overgebleven Becel Olie Blend Classic aan toe. Roer het geheel door elkaar. Halveer de cherrytomaatjes. Garneer de pides wanneer ze uit de oven komen met ijsbergsla, cherrytomaatjes en zelfgemaakte knoflooksaus.

Fotocredits: Becel

Italiaanse focaccia

Een heerlijk warme Italiaanse zomer, wat wil je nog meer? Met deze vega variant van de klassieke Italiaanse focaccia met rozemarijn kom je dicht in de buurt. Dit gerecht is heerlijk bij een zomerse salade of bij een gezellige borrel met vrienden of familie.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g bloem
  • 350 ml lauwwarm water
  • 7 g gedroogde gist    
  • 3 el Becel Olie Blend met Olijfolie
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1 tl suiker
  • 1 tl grof zeezout

Bereidingswijze

Doe de bloem in een ruime kom en maak een kommetje in het midden. Doe de gist samen met de suiker en het lauwwarme water in een kom en laat het geheel 5 minuten op het aanrecht staan. Giet vervolgens het gistmengsel in het kommetje in de bloem en roer het gistmengsel met behulp van een vork langzaam door de bloem vanuit het midden. Kneed zodra de ingrediënten samenkomen het deeg nog 5 minuten met de hand totdat er een zacht, glad deeg ontstaat.

Bestrijk een kom met een eetlepel Becel Olie Blend met Olijfolie, rol een bal van het deeg en leg dit in de ingevette kom. Dek de kom af met een schone theedoek en zet de kom 30 minuten op een droge warme plek zodat het deeg kan rijzen. Verwarm de oven voor op 225 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier en keer hierboven de kom met het deeg om. Verdeel, wanneer je 4 kleine focaccia’s wil maken in plaats van 1 grote, het deeg in vieren. Verdeel het deeg met je handen over de bakplaat en duw met je vingers in het deeg zodat er inhammen ontstaan. Verdeel de rozemarijn en overgebleven Becel Olie Blend met Olijfolie over de focaccia en dek af met een vochtige theedoek. Zet de focaccia nog 20 minuten op een warme droge plek alvorens je deze 20 minuten in de voorverwarmde oven afbakt. Haal de focaccia uit de oven, snijd in grove stukken en serveer direct. Buon Appetito!

Fotocredits: Becel

Griekse salade

Een lekkere salade staat binnen no time op tafel. Met deze frisse Griekse salade met gemarineerde kipstukjes en zelfgemaakte tzatziki is het net alsof je op vakantie bent in het zonovergoten Griekenland. Een perfect gerecht tijdens warme zomerdagen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 satéprikkers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 citroen, het sap
  • 1 rode ui
  • 700 g kippendijen
  • 150 g cherrytomaten
  • 12 el Griekse yoghurt
  • 3,5 el Becel Olie Blend Classic
  • 2 tl gedroogde oregano
  • ½ tl chilivlokken
  • zout en peper

Bereidingswijze

Week de satéprikkers een uur in koud water. Pers de helft van de knoflook en meng dit met de helft van de Griekse yoghurt, het sap van een citroen en de gedroogde oregano. Snijd de kippendijen in 32 stukjes van gelijke grootte en voeg de kipblokjes toe aan de marinade. Zet de kip 30 minuten in de koelkast om te marineren. Snijd de komkommer in de breedte doormidden en snijd de ene helft van de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in blokjes. Bewaar de andere helft voor de tzatziki. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de rode ui fijn. Hussel de ingrediënten door elkaar tot een Griekse salade.

Maak ondertussen de tzatziki door de overgebleven komkommer in de lengte te halveren en het vruchtvlees te verwijderen met behulp van een lepel. Rasp de komkommer en voeg hier de overgebleven Griekse yoghurt aan toe. Pers de overgebleven knoflook en voeg dit toe aan de tzatziki, proef en breng op smaak met zout en peper. Rijg aan elk spiesje 4 kipstukjes. Gril de kipspiesjes op de barbecue of gril totdat ze aan alle kanten bruin en gaar van binnen zijn. Serveer de kipspiesjes met de Griekse salade en tzatziki.

Fotocredits: Becel

Libanees platbrood

Met deze vegetarische, Libanese platbroden waan je je zelfs tijdens een vakantie in eigen land in verre oorden. Dit gerecht is gevuld met falafel en zoete aardappel, is vullend én ontzettend gezond!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 verpakking CelaVita Zoete aardappel ovenschotel ras el hanout
  • 1/2 komkommer, in plakjes
  • 50 ml appelazijn
  • 200 ml water
  • 1/2 el suiker
  • 2 tl zout
  • 200 g falafel
  • 1 el olie
  • 4 Libanese platbroden
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 150 g cherrytomaatjes in partjes
  • knoflooksaus
  • 1/2 citroen, in partjes
  • 15 g peterselie

Bereidingswijze

Bereid de zoete aardappelovenschotel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng in een grote pot de appelazijn met het water, de suiker en het zout. Voeg de plakjes komkommer toe en zet apart. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de falafel voor zes minuten. Verwarm de platbroden 20 seconden in een grillpan. Bestrijk elk platbrood met knoflooksaus. Verdeel de zoete aardappel, ingelegde komkommer, falafel, cherrytomaatjes, rode ui en peterselie erover en serveer met partjes citroen.

Fotocredits: Becel