BBQ season

BBQ-tip: aubergine op de BBQ

Het is de hoogste tijd om de BBQ tevoorschijn te halen! Die standaard BBQ-recepten kennen we allemaal wel, maar wist je dat de aubergine ook perfect is voor de BBQ? Met de aubergine tover je eens wat anders op tafel en laat je iedereen genieten van de veelzijdigheid en de unieke smaak. Heel lekker én heel gezond! Om je te inspireren voor een heerlijke BBQ met de aubergine, delen wij hier een paar overheerlijke recepten.

Aubergines zijn super veelzijdig en hebben een vrolijke paarse kleur, dus daarmee maken ze van ieder gerecht een feestje op je bord. Ook is de aubergine laag in koolhydraten en calorieën en bevat het veel vitamines, mineralen en vezels. De ideale groente om eens vaker toe te voegen aan je gerecht!

Heerlijke bruschetta’s met aubergine, citroen ricotta en granaatappelpitjes

Zin in een heerlijk Italiaanse snack, maar wil je wel gezond kunnen genieten? Probeer dan eens deze volkoren bruschetta’s met gegrilde aubergine en citroen ricotta, naar recept van Lisa van het blog FoodLies. Deze heerlijke snack is makkelijk te maken en ook nog eens heel erg gezond.

Ingrediënten voor 14 stuks

  • 1 volkoren stokbrood
  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 aubergine
  • 100 gram ricotta
  • ½ citroen
  • 100 gram granaatappelpitjes
  • 2 takjes munt
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in dunne plakjes, pers de knoflook of snijd de knoflook fijn en meng dit met 2 el olijfolie. Smeer de sneetjes stokbrood dun in met het knoflook en olijfolie mengsel en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak in 6-8 minuten krokant. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  2. Snijd de aubergine in plakken van 0,5-1 cm dik. Verhit 1 el olijfolie in een grillpan en grill de plakjes aubergine 3 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Meng ondertussen de ricotta met 1 el citroenrasp en een snuf peper. Snijd de munt fijn en de plakken aubergine in blokjes. Meng de aubergine met de granaatappelpitjes en de munt.
  4. Smeer het stokbrood in met het ricotta citroenmengsel en top af met de aubergine salsa.

Greek style BBQ aubergine met feta

De gegrilde aubergine is niet weg te denken uit de Griekse keuken, en dit gerecht is daarvan het bewijs. De aubergine heeft de perfecte structuur om te grillen en je brengt ‘m heerlijk op smaak met een kruidige saus en feta. Zet jij dit gerecht op een warme zomeravond op tafel?

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 aubergines
  • 300 g rijst
  • 150 g feta
  • 4 el verse peterselie

Voor de saus

  • 2 el gedroogde oregano
  • 3 el verse peterselie
  • 2 el verse tijm
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • ½ citroen, sap en rasp
  • 3 el rode wijnazijn
  • 90 ml olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwijder de groene kroon van de aubergine. Snijd de aubergine in schijven van 1-2 centimeter dik. Smeer in met olijfolie en bestrooi met zout naar smaak.
  2. BBQ: grill de aubergine aan beide kanten bruin aan de zijkant van de BBQ en/of sluit de deksel van de BBQ. Koekenpan: verhit een koekenpan op hoge temperatuur en bak hierin de plakken aubergine aan beide kanten bruin en gaar. Doe zodra de aubergine bruin is en nog niet helemaal gaar een deksel op de pan en laat op middelhoge temperatuur doorgaren. Grillpan: verhit de grillpan op hoge temperatuur en grill hierin de aubergine aan beide kanten bruin en gaar. Verlaag de temperatuur halverwege, zodat de plakken aubergine de tijd krijgen om goed gaar te worden. Oven: leg de plakken aubergine op een ovenplaat en bak ca. 20 minuten op 180 °C tot de aubergine bruin en gaar is.
  3. Meng alle ingrediënten voor de saus en mix tot een grove saus met behulp van een keukenmachine of staafmixer.
  4. Schep de gegaarde aubergineschijfjes om in de saus. Serveer met de rijst. Verkruimel en strooi de feta en peterselie eroverheen.
Credits: A8

BBQ-smaakmakers

Garlic Lemon

Maak je buitendiner helemaal compleet met deze BBQ-smaakmakers on the side. Gril de aubergine op de BBQ, in de grillpan of bereid hem in de oven en voeg smaak toe met jouw favoriete kruiden of topping. Ben je fan van een frisse zomerse smaak? Probeer dan eens de Garlic Lemon salsa voor op je aubergine. Meng alle ingrediënten en maak er een grove salsa van met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Schep tot slot de topping over de aubergine.

Ingrediënten Garlic Lemon

  • 1 aubergine
  • 15 g peterselie
  • 1 kleine ui of grote sjalot, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • ½ citroen, sap en rasp van de schil
  • 3 el olijfolie

Spicy Oriental

Op zoek naar wat meer pit in jouw aubergine gerecht? Probeer dan eens deze Spicy Oriental dip om je aubergine mee af te toppen. Meng onderstaande ingrediënten tot een marinade en smeer je gegrilde aubergine hiermee in na het BBQ’en. Geen zin om de BBQ tevoorschijn te halen? Je kan de aubergine natuurlijk ook in de grillpan bereiden.

Ingrediënten Spicy Oriental

  • 1 aubergine
  • 3 el Japanse sojasaus (Kikkoman)
  • 2 el honing
  • 1 tl sambal