culinair

Costa Rica in eigen keuken

Met wat extra tijd thuis, komt ook extra tijd en liefde vrij voor een heerlijke maaltijd. We duiken massaal de keuken in om heerlijke gerechten en baksels te maken. Ontdek de wereldkeukens om je kookskills naar een hoger level te brengen. Costa Rica staat misschien niet bekend om haar keuken, wél heeft het land veel te bieden op culinair gebied. Er is veel variatie aan heerlijke, gezonde gerechten die ook heel makkelijk te maken zijn. Wij delen de lekkerste gerechten, die perfect zijn om vanavond nog op tafel te zetten.

Gallo Pinto

De populaire Gallo Pinto staat bij menig Costa Ricaan op de ontbijttafel en is perfect voor een uitgebreid, hartig ontbijt. Het bestaat uit een combi van rijst, bonen, eieren, gefrituurde bakbanaan en tortilla’s. Ideaal om te maken met de restjes van gisteravond! Roerei, spiegelei of omelet: dit gerecht zorgt sowieso voor een goede start van de dag.

Picadillo de Papa

Piccadillo de Papa is een traditioneel Costa Ricaans lunchgerecht. Het laatste woord (Papa) verwijst naar het hoofdingrediënt, in dit geval aardappel. Verder bestaat de Picadillo de Papa uit ui, knoflook, gehakt en veel verschillende kruiden. Heerlijk om op een tortilla of met rijst te serveren. Een bijzonder kruid dat je aan dit gerecht kunt toevoegen is achiote. De smaak komt oorspronkelijk uit de tropische gedeelten van Amerika en het geeft gerechten een kenmerkende gele kleur.

Ceviche

Deze frisse visschotel is ideaal voor een lichte snack of als bijgerecht. De ceviche bevat weinig ingrediënten, waardoor de smaken optimaal naar voren komen. Als hoofdingrediënt kies je je favo witvis, die je mengt met citroensap, koriander, ui en pepers. Zet het mengsel vervolgens een half uur in de koelkast en serveer met crackers of salade. De zomer op tafel zetten was nog nooit zo makkelijk!

Chifrijo

Chifrijo is een gelaagd gerecht en bestaat uit bonen, rijst, varkensvlees, avocado en tomaat. Perfect als avondmaaltijd of om ’s avonds als snack te serveren op de bank met tortillachips. Serveer het gerecht met (zelfgemaakte) Pico de Gallo – een mengsel van kleingesneden tomaat, ui, koriander, peper en citroen. Costa Ricanen zijn al dol op het gerecht en de laatste jaren wordt het ook steeds populairder buiten Costa Rica.

Arroz con leche

Een favoriet op de dessertkaart in Costa Ricaanse restaurants is de traditionele rijstpap Arroz con leche. Rijst is een belangrijk ingrediënt in de Costa Ricaanse keuken en ook in dit gerecht vind je het terug. Het rijstpapje met kaneel, kruidnagel en melk is heel makkelijk te maken. Mix alle ingrediënten in een pan, kook tot de rijst zacht is en voeg vervolgens wat gecondenseerde melk en citroenschil toe. Laat het geheel koken en serveer met wat kaneelpoeder. Een perfect dessert als afsluiter van de dag!