receptenspecial

De lekkerste signature dishes

Inmiddels hebben alle horeca hun deuren al een tijdje moeten sluiten en helaas blijft dit voorlopig zo. Om toch te kunnen genieten van de heerlijke gerechten uit onze favoriete keukens kun je deze natuurlijk bestellen óf je kunt ze zelf maken! Laat je creativiteit erop los in de keuken. Talkies deelt vier heerlijke signature dishes van bekende chefs om thuis te genieten.

Penne all’arrabbiata (4 personen)

De Spaghetteria is inmiddels in begrip in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Met een verse Spaghetteriapasta op tafel is het altijd een feestje! Je kunt alle pasta’s nu gelukkig bestellen, maar zelf een traditionele penne all’arrabbiata bereiden is misschien nóg leuker. Deze onvervalste klassieker uit de Italiaanse pastakeuken is een goed voorbeeld van less is more. Met weinig ingrediënten en een korte bereidingstijd, kun je thuis net zo genieten als bij Spaghetteria!

400 g penne
500 g cherrytomaatjes
2 tenen knoflook
1/2 rode chilipeper
extra vergine olijfolie
4 takjes peterselie
Parmezaan en zout naar smaak

Zet een pan met ruim water en zout op het vuur om de penne in te koken. Was de tomaten en snijd ze doormidden. Snijd de knoflook en de rode peper in plakjes. Bak ze in een koekenpan op hoog vuur in een scheut olijfolie tot de knoflook goudbruin wordt. Haal de pan van het vuur en voeg de tomaten toe, laat het op laag vuur 8 minuten pruttelen. Was de peterselie en hak de blaadjes fijn. Voeg de helft daarvan toe aan de saus en voeg naar smaak zout toe. Kook de penne in ruim kokend water met zout volgens de aangegeven kooktijd en giet af. Doe deze bij de saus en roer door op hoog vuur. Na een minuut of twee is de saus goed in de pasta getrokken en kan deze op het bord. Bestrooi de pasta op het bord met de overgebleven peterselie en desgewenst met kaas. Buon appetito!

Aspergerisotto (4 personen)

Het Hollandse goud kan STAN&CO op dit moment niet serveren, maar de boeren die deze zalige groente verbouwen, hebben dit niet voor niets gedaan. Tijd voor asperges dus! Ga voor de klassieke bereiding of wees lekker creatief. Talkies deelt het recept van een superlekkere aspergerisotto met een krokant eitje.

500 g asperges
1,5 liter water
50 g roomboter
½ citroen
500 g risotto rijst
1,5 kookvocht van de asperges
500 gr mascarpone
50 ml olijfolie
10 g knoflook
150 g gesnipperde ui
4 eieren
50 g panko
100 ml eiwit
50 g bloem

Schil de asperges twee keer en snijd mooi gelijkmatig af. Breng het water aan de kook en voeg daar boter, citroen en zout aan toe en kook de schillen en kontjes mee. Vang het kookvocht op en gaar hier de asperges in. Laat ze 1 minuut doorkoken en in het kookvocht afkoelen. Verwarm het kookvocht zonder asperges opnieuw. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie en zet de rijst aan tot het glazig is. Blus af met de aspergebouillon tot het geheel net onder staat. Blijf dit langzaam roeren en voeg beetje bij beetje het vocht toe. Controleer tussendoor op gaarheid – de rijst mag nog een beetje bite hebben. Als het mooi gaar is, roer je de mascarpone door en twee asperges in kleine stukjes. Kook de eieren in 3 minuten zacht gaar. Pel ze en rol door het bloem. Vervolgens door het eiwit en de panko. Frituur de eieren 2 à 3 minuten. Schep de risotto in het midden van een bord. Steek de overige asperges erin en leg daar een krokant eitje op. Geniet van het heerlijke witte goud!

Granita

De zon schijnt weer volop, dus het is tijd voor een zomers recept! De granita van BROOKS in Amsterdam is een goed begin van hopelijk een geweldige zomer. Eet de Siciliaanse granita samen met een brioche als ontbijt, met oesters in verrukkelijke amuse of in een transparant proseccoglas als heerlijk dessert. Hoe maak je het?

350 g limoen of citroensap
150 g jenever
150 g water
150 g suiker

Doe de suiker en het water in een steelpan en zet het vuur middel/hoog. Wanneer het mengsel goed kookt en de suiker niet meer zichtbaar is, zet je het gas uit en giet je het mengsel in een kom. Laat 10 minuten afkoelen en zet daarna in de koelkast. Pers verse limoen of citroensap. Let op dat je de citrussap direct gebruikt, want het verliest zijn smaak al na 30 minuten. Pak vervolgens het afgekoelde suikerwater en giet dit bij de citrussap. Roer goed door en plak af met plasticfolie. Zet in de koelkast en roer ieder uur even met een vork door het mengsel. Na 3 tot 4 uur is hij stevig genoeg.

Carrot cake

Nu we even niet meer naar de sportschool kunnen, doen veel mensen een dagelijkse home workout. Zijn die home workouts niks voor jou, maar wil je toch fit blijven én blijven genieten van comfort food? De carrot cake van nhow is dan perfect! Smaakvol, gezonder dan andere zoetigheid en heel easy te bereiden.

4 eieren
310 ml plantaardige olie
500 g witte suiker
2 tl vanille-extract
500 g bloem
2 tl bakpoeder
2 tl baking soda
1/2 tl zout
2 tl kaneel
750 ml geraspte wortel
250 ml gehakte pecannoten

Verwarm de oven op 175 graden. Klop de olie, suiker, eieren en vanille bij elkaar. Meng dit beslag met bloem, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel. Roer de wortels en pecannoten erdoor. Bak de cake 45 tot 50 minuten. Voilà, geniet van een semi-healthy snack!