Maak indruk op je gasten

Deze vegan chocoladetaart wil je maken voor de feestdagen!

Ben je op zoek naar een verrassend recept deze feestdagen, en wil je het een keer over een andere boeg gooien door plantaardig te gaan? Of eet je altijd al plantaardig maar heb je inspiratie nodig voor een nieuw recept om je familie mee te imponeren? Met dit recept van Oatly heb je gegarandeerd succes! Dus waar wacht je nog op? Trek je schort aan, zet je favoriete playlist aan en voor je het weet geniet je van een heerlijke chocoladetaart!

Een echte eyecatcher, die ook jij in een handomdraai kunt maken: de vegan chocoladetaart. Het recept is voor 10 – 12 personen, met een bereidingstijd van 1,5 uur, en opstijven van 8,5 uur. 

Vegan Chocoladetaart

Ingrediënten

Chocolade koekbodem 

  • 150 g bloem 
  • 90 g poedersuiker
  • 40 g cacaopoeder 
  • 95 g koude vegan boter, in blokjes gesneden
  • 40 g koude vegan melk (bijv. Oatly Haverdrank Vol)

Chocolade-sinaasappel ganache vulling

  • 450 g pure chocolade (55-65% cacaobestanddelen), fijngehakt
  • 60 g vegan boter, in blokjes gesneden
  • 360 g Oatly Haver Cuisine 
  • Schil van 1-2 sinaasappels 

Vegan slagroom

  • 175 g vegan opklopbare slagroom 
  • 20 g poedersuiker, gezeefd
  • ½ theelepel vanille bonenpasta
  • chocoladeschaafsel en sinaasappelschil, voor decoratie

Bereidingswijze 

Chocolade koekbodem 

  1. Klop in een grote kom de bloem, poedersuiker en cacaopoeder door elkaar. Voeg de vegan boter toe en meng deze door de droge ingrediënten tot een mengsel dat op broodkruimels lijkt.
  2. Voeg de vegan melk toe en meng goed tot het deeg begint samen te komen, kneed dan voorzichtig tot het deeg een gladde bal vormt. Als het deeg te zacht aanvoelt om uit te rollen, kun je het 30 minuten in de koelkast koelen voordat je verder gaat.
  3. Rol het deeg uit tot het ongeveer 3-4 mm dun is en gebruik het om een 23 cm taartvorm met losse bodem (ongeveer 3,5 cm diep) te bekleden. Snijd overtollig deeg weg.
  4. Zet het deeg 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180ºC. 
  5. Prik de bodem van het gekoelde deeg lichtjes in met een vork, leg er een vel bakpapier op, vul het met taart gewichten (rijst of gedroogde bonen werkt ook) en bak het 15 minuten. 
  6. Verwijder de taart gewichten en het bakpapier en bak nog 8-10 minuten of tot het deeg volledig doorbakken en knapperig is.

Chocolade-sinaasappel ganache vulling

  1. Doe de chocolade en de vegan boter in een grote hittebestendige kom.
  2. Breng in een steelpan op middelhoog vuur de vegan Oatly Haver Cuisine aan de kook en giet dan over de chocolade. Laat 3-4 minuten staan en roer dan tot een gladde ganache. Voeg de sinaasappelschil toe en roer tot het goed gecombineerd is.
  3. Giet in de taartvorm, strijk de bovenkant glad en zet minstens 8 uur of liefst een nacht in de koelkast.

Vegan slagroom

  1. Klop in een grote kom de vegan opklopbare slagroom, poedersuiker en vanille op tot er zachte pieken ontstaan.
  2. Schep over de gekoelde chocoladetaart, versier met chocoladeschaafsel en sinaasappelschil en serveer de taart.