Nationale Suiker Challenge

Een week gezonder eten & drinken met minder suikers

Het Diabetes Fonds organiseert van 7 tot en met 13 juni voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge, met als doel: minimaal 75.000 Nederlanders een week lang zonder toegevoegde suikers laten eten en drinken. Talkies sprak Kim Brouwers, diëtist bij het Diabetes Fonds, over waarom het zo belangrijk is dat we minder suikers eten en drinken. Ook deelt ze hier een paar handige tips om je suiker-cravings tegen te gaan. Doe jij mee met de challenge?

Ruim 60% van de volwassenen in Nederland krijgt te veel vrije suikers binnen. Door de coronacrisis is het aantal mensen met overgewicht de afgelopen tijd ook toegenomen, met maar liefst 27%. Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van diabetes type 2. Per week komen er duizend mensen bij met deze vorm van diabetes. Daarom moeten we gezondere keuzes maken én ervoor zorgen dat die keuzes ook makkelijker gemaakt worden. Een gezonde omgeving is hierbij cruciaal. Veel mensen willen wel gezonder gaan leven, maar die poging strandt vaak weer. Onze dagelijkse omgeving verleidt ons steeds opnieuw tot ongezonde keuzes.

Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Kien in opdracht van het Diabetes Fonds, blijkt dat bijna de helft (45%) van de Nederlanders zichzelf bestempelt als een echte zoetekauw. Toch geeft ook 34% van de Nederlanders aan dat ze zich door corona bewuster zijn geworden van de impact van voeding op gezondheid. Etelka Ubbens, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds: “10 miljoen Nederlanders willen stoppen met toegevoegde suikers, maar weten niet hoe; de juiste keuzes maken is vaak lastig. De grootste valkuil is dat men niet weet waar deze suikers in zitten (33%). Ook ontbreekt vaak de motivatie om minder toegevoegde suikers te eten (33%). Met de Nationale Suiker Challenge willen we Nederlanders niet alleen uitdagen en motiveren om een week lang gezond te eten en te drinken. We willen ook duidelijk maken dat een te hoge suikerinname een behoorlijke impact heeft op het ontstaan van overgewicht met risico op het krijgen van diabetes type 2.”

Q&A Kim Brouwers, diëtist bij het Diabetes Fonds

Waarom is het zo belangrijk dat we minder suikers eten en drinken?

‘Een ruim deel van Nederland heeft op dit moment overgewicht en overgewicht is een hele grote veroorzaker van diabetes type 2, dus vandaar dat wij als Diabetes Fonds daarop in willen zetten. We zien ook dat ruim 60% van de Nederlanders niet voldoet aan de richtlijn die gesteld is voor de inname van vrije suikers. Toegevoegde suikers zitten voornamelijk in producten die we niet nodig hebben om gezond te blijven, dus zo zien we dat cirkeltje rondgaan. We willen graag inzetten op die grote inname van suiker en ervoor zorgen dat Nederlanders minder suiker gaan consumeren, en daardoor het risico op overgewicht verkleinen en ook het risico op diabetes type 2 verkleinen.’

Welke voordelen heeft het als we dan afgekickt zijn van toegevoegde suikers?

‘Toegevoegde suikers zitten in producten die ons lichaam eigenlijk niet nodig heeft om gezond te blijven, vooral in bewerkte producten. Door een week lang die toegevoegde suikers te verminderen gaan we eigenlijk automatisch veel verser en onbewerkt eten, en nemen we automatisch een gezonder voedingspatroon aan.’

Wat kunnen we verwachten van de Nationale week zonder suiker?

‘Als je je inschrijft via suiker-challenge.nl kun je allereerst het gratis online magazine downloaden. Daar staan allerlei tips en adviezen in om de week zo goed mogelijk door te kunnen komen. Ook staan er voor de hele week recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Als je je aanmeldt krijg je ook voor en tijdens de week diverse e-mails met extra aanvullende tips, adviezen, recepten en exclusieve interviews die niet in het magazine staan. En ook op onze social media-kanalen bieden we extra inspiratie.’

Heb je tips voor een leven met minder suiker ná de Nationale Suiker Challenge?

‘Probeer in de basis zo vers en onbewerkt mogelijk te eten, dan ben je eigenlijk al heel ver. Ook is het heel belangrijk om te kijken waar het bij jou aan ligt, het ligt bij iedereen natuurlijk aan iets anders. Analyseer je eigen gedrag. Kijk op welke momenten jij er de meeste moeite mee hebt. Het is belangrijk om altijd een gezond alternatief te vinden. Heb je bijvoorbeeld ’s avonds rond acht uur op de bank vaak jouw suikermomentje, kijk dan of je daar een gezond alternatief voor kunt vinden. Zijn andere momenten voor jou het struikelblok, probeer dan een plan voor jezelf te bedenken wat je gaat doen als dat zich voordoet. Bereid jezelf voor op dit soort moeilijke momenten. Dat is eigenlijk een hele belangrijke tip die ik wil geven, zoek een alternatief voor de momenten waar je altijd greep naar chocola of andere zoete producten. Dus weet jij wanneer jij een moeilijk moment gaat krijgen, bijvoorbeeld wanneer je visite krijgt of wanneer je met trek van je werk naar huis gaat en allerlei ongezonde winkels tegenkomt. Zorg ervoor dat je een plan hebt bedacht hoe je dat gaat voorkomen. Ga voorbereid onderweg en bedenk dat je thuis nog wat lekkers hebt liggen.’

Welke producten kun je wél eten?

‘Producten waar van nature al suiker in zit zoals fruit, groente, zuivelproducten, graanproducten zijn allemaal gezonde basisproducten die we gewoon kunnen blijven eten. Het gaat écht om die toegevoegde suikers.’

Aan welke suikervervangers kunnen we denken?

‘Zorg ervoor dat je die gezonde basisproducten kiest. Een gezond alternatief is bijvoorbeeld fruit of snackgroente met een gezonde dip van hummus of een handje ongezouten noten. Ook kan een goed groot glas water soms een goede oplossing zijn om even die suiker-craving te overbruggen, omdat je lichaam niet altijd het onderscheid kan maken of je nou echt trek hebt of dat het dorst is.’

Check voor meer info www.diabetesfonds.nl en www.suiker-challenge.nl