Grolsch Finale

De perfecte combinatie met oliebollen

Een koud glas champagne en een schaal oliebollen: een oer-Hollandse traditie op Oudejaarsavond. Toch blijken de droogzure bubbel en de vette oliebol een minder goede combinatie. Daarom maakte Grolsch de speciale ‘Finale-oliebol’ die de perfecte match is met hun Oud & Nieuw-bier ‘Grolsch Finale’ – een bier gebrouwen met druivensap en champagnegist.

Met ‘Grolsch Finale’ biedt de meesterbrouwer van Grolsch, Marc Janssen, mensen die wel eens wat anders willen drinken dan champagne een feestelijk alternatief voor champagnemomenten. Het bier wordt gebrouwen met druivensap en champagnegist, waardoor het een dieper karakter krijgt dan dat van wijn met een strakke, droge afdronk. Bij een goed glas hoort natuurlijk een goede hap en traditiegetrouw is dat op Oudejaarsavond een oliebol.

De Finale-oliebol past perfect bij de smaak van de oliebol en dat zit hem vooral in de vulling. De perzik versterkt het fruitige van het bier, terwijl de champignon en peper heel goed matchen met de diepe, aardse smaak die het bier krijgt van haar gist. De smaak van kaneel is verwarmend en geeft de oliebol haar traditionele oliebol smaak. Grolsch Finale én de Finale-oliebol zijn een combinatie waar je het nieuwe jaar goed mee begint.

Hoe maak je de Finale oliebol?

Ingrediënten voor 20 à 24 oliebollen

Het deeg

  • 375 gram tarwebloem
  • 1 fles Grolsch Herfstbok (of Grolsch Tripel of Grolsch Herfstbier 0.0%)
  • 20 gram boter
  • 1 ei
  • 5 gram droge gist (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1 tl suiker
  • Snufje zout

Vulling

  • 4 kastanjechampignons
  • 1 halve perzik uit blik, afgespoeld
  • Snufje kaneel
  • Beetje peterselie
  • Zout en peper

Benodigdheden

  • Twee kleine kommen
  • Een grote kom
  • Frituur met plantaardige olie
  • Ijslepel
  • Uitlekbak met keukenpapier
  • Optioneel: poedersuiker

Bereidingswijze

Doe de bloem, boter, Grolsch Herfstbok, ei, gist, suiker en zout in een grote kom. Roer het en laat het een uur rijzen. Zet de frituur klaar, doe de olie erin en laat het op temperatuur komen tot zo’n 180 à 185 graden. Snijd ondertussen de kastanjechampignons en perzik in kleine blokjes. Doe ze in een kleine kom, voeg een beetje peterselie en een klein beetje kaneel toe. Roer het voorzichtig. Voeg na een uur rijzen, het gerezen deeg toe aan de perzik en champignons. Pak een bol deeg op met de ijslepel en laat het deeg rustig in het hete frituurvet glijden. Doe niet meer dan 6 oliebollen in een frituur van 3 liter. Dan zal de olie veel afkoelen en zuigen de bollen zich vol met frituurvet.

Na een minuut of 2,5 à 3 zullen de bollen vanzelf omdraaien. Soms kun je ze een beetje helpen met een spatel om ze om te laten draaien. Na 5 à 5,5 minuut zijn de oliebollen klaar. Haal ze uit de frituur met een spatel of schuimspaan en leg ze in een uitlekbak met wat keukenpapier erin. Dit vangt nog wat frituur op. Schenk een glas Grolsch Finale in, neem een slok van het bier (eventueel een tweede slok) en daarna een hap van de oliebol.