3 plant-based recepten

Happy World Food Day!

Happy World Food Day! We houden van eten en het is natuurlijk ook belangrijk voor ons lichaam, maar helaas hebben sommige eetgewoonten een negatief effect op de klimaatverandering. Tijdens World Food day wordt er aandacht gevraagd voor de ambitie om voldoende, voedzaam en veilig voedsel beschikbaar te maken voor iedereen. Vandaag is dus hét moment om extra bij stil te staan bij voedselvraagstukken en duurzame oplossingen. David Attenborough vertelt in zijn nieuwe film ‘A life on our planet’ dat de (Nederlandse) tuinbouw hierin efficiënt kan zijn, met zijn min of meer ecologisch verantwoorde verbouwing van plantaardig voedsel. Daarom delen wij hier drie plantaardige recepten als inspiratie.

Soft taco’s met bloemkool, kikkererwten en koolsla

Deze kruidige taco’s zijn fris, mega lekker én helemaal plantaardig. De perfecte taco voor Happy World Food Day dus. Haal de Mexican vibes in huis en geniet!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 310 g Bonduelle kikkererwten, uit blik
  • 8 soft shell taco’s
  • 1 bloemkool
  • 200 g witte kool
  • 15 g bieslook
  • 3 el sojayoghurt
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes en verdeel deze samen met de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de bloemkool en kikkererwten met zonnebloemolie en verdeel hier het komijnpoeder en paprikapoeder over. Bak de bloemkool en kikkererwten 20 minuten in de voorverwarmde oven, schep de groenten halverwege de kooktijd om. Snijd ondertussen de witte kool en de bieslook fijn. Doe de witte kool in een kom en voeg hier zout aan toe, bewerk de kool met je handen en verplaats dit naar een vergiet om uit te lekken. Laat de witte kool 10 minuten uitlekken. Knijp het meeste vocht uit de witte kool en voeg hier de bieslook en sojayoghurt aan toe. Breng op smaak met peper. Verwarm de soft shell taco’s volgens de instructies op de verpakking. Zet de taco’s en toppings op tafel zodat iedereen zijn eigen taco’s kan maken of verdeel de geroosterde kikkererwten en bloemkool over de taco’s en garneer met koolsla. Serveer de taco’s direct.

Pasta met broccoli en saus van groene groenten

Pasta is always a good idea. Deze romige pasta zit boordevol groente, doordat je je eigen saus maakt van allerlei verschillende groene groenten!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 courgette
  • 1 prei
  • 300 g pipe rigate pasta
  • 600 g Bonduelle broccoli, vriesvers
  • 200 g spinazie
  • 15 g basilicum
  • 200 ml haverroom
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

Snijd de prei in ringen en de courgette in halve maantjes. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de prei 2-3 minuten op middelhoge temperatuur voordat je de courgette en de broccoli toevoegt en roerbak het geheel nog 5 minuten. Bereid ondertussen de pipe rigate volgens de instructies op de verpakking. Verplaats de helft van de geroerbakte groente naar een keukenmachine en voeg hier de spinazie, basilicum en haverroom aan toe. Mix het geheel tot een gladde saus en breng op smaak met zout en peper. Voeg de gekookte pasta en de saus toe aan de pan met de geroerbakte groenten, hussel het geheel nog een keer en laat nog 2 minuten pruttelen op middelhoge temperatuur. Verdeel de pasta met de saus van groente groenten over vier borden en serveer direct.

Doperwten-veldslastamppot

Een stamppot mag in deze koudere maanden natuurlijk niet ontbreken. Deze doperwten-veldslastamppot met knapperige knolselderij heeft een moderne twist, zit boordevol groente én is helemaal plantaardig. Ideaal dus om World Food Day mee te vieren!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 knolselderij
  • 1 kg aardappelen
  • 400 g Bonduelle doperwten
  • 150 g veldsla
  • 50 g zongedroogde tomaatjes
  • 100 ml groentebouillon
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

Schil de aardappels en de knolselderij. Halveer de knolselderij en houd één helft achter de hand. Snijd de overige knolselderij en aardappels in grove stukken en kook deze in ruim kokend water in 16-18 minuten gaar. Giet de gekookte aardappels en knolselderij af, voeg groentebouillon toe en stamp het geheel fijn tot een mooie puree. Snijd ondertussen de overgebleven knolselderij in blokjes van 5 mm x 5 mm en de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de knolselderijblokjes 8-10 minuten op een middelhoge temperatuur totdat deze goudbruin en krokant zijn geworden. Breng op smaak met zout en peper. Blancheer de doperwten 1-2 minuten in kokend water en verplaats deze vervolgens naar een kom met koud water om het garen te stoppen. Voeg de veldsla, doperwten en zongedroogde tomaatjes toe aan de pan met de puree en roer het geheel nog een keer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de doperwten-veldslastamppot over de borden en garneer met knapperige knolselderijblokjes.

Fotocredits: Bonduelle