Smaakexplosie

Heerlijk Turks ontbijt

Zin in een heerlijk ontbijt dit weekend en wil je eens iets anders dan je standaard ontbijtje? Probeer eens een Turks ontbijt! Ontbijt is namelijk niet zomaar een maaltijd in Turkije, het is een feest voor je zintuigen en smaakpapillen. De Turkse keuken is door de eeuwen heen beïnvloed door vele ontwikkelingen en dat proef je in de rijke smaken en variërende gerechtjes. Tijd voor Turkse ontbijtinspiratie: we delen alle tips & tricks voor een heerlijk Turks ontbijt!

‘Kahvaltı’, het Turkse woord voor ontbijt, betekent letterlijk ‘vóór de koffie’. Het is dan ook belangrijk om de dag te starten met het ontbijt en daarna pas een kop koffie te drinken. Waar een groot deel van de wereld het ontbijt als noodzaak beschouwt, is het voor de Turken een moment dat mensen, vrienden en familie samenbrengt. Vooral in het weekend wordt er uitgebreid ontbijt om rustig de dag te beginnen, met een heerlijk ontbijt en goed gesprek met je dierbaren.

Turkse ontbijttafel

De Turkse keuken kent vele variërende ontbijtjes en de ontbijttafel is rijkelijk voorzien van allerlei producten en smaken. Van verschillende kazen en olijven tot groenten als tomaten, paprika’s en komkommers en vers en gedroogd fruit. Ook honing en jam van regionale vruchten, Turkse smeersels voor het platbrood en de Turkse gebakjes mogen niet ontbreken. Vele traditionele en regionale delicatessen komen op tafel, mét een goede kop Turkse thee.

Er staat nooit maar één soort kaas op de ontbijttafel. De hemel voor kaasliefhebbers! Een minimum van drie of vier soorten kaas, verschillend per regio, is een must. Elke streek heeft zijn eigen kaas. De kruidenkaas uit Van, de gruyère uit Kars, ‘çeçil’ uit Erzurum, ‘mihaliç’ uit Bursa en de welbekende witte kaas uit Ezine-Çanakkale. Ook olijven mogen niet ontbreken. Ze worden op vele manieren bereid: gebroken, gesneden, geperst of gewoon vers van de boom. Olijfolie wordt vooral in de rijkere westerse regio’s van Turkije gebruikt, om groenten of kruiden mee in te smeren of als smeersel voor op brood. Ook eieren zijn belangrijk, vooral eiergerecht ‘menemen’ is erg populair.

De meeste Turkse restaurants serveren gerechten die kenmerkend zijn voor hun eigen regio, gebaseerd op traditionele recepten als mıhlama, katmer en gözleme. Mıhlama is een specialiteit uit de Zwarte Zee-regio en wordt gemaakt met maïsbloem, boter, kaas en maïsbrood. Katmer is een speciaal gefrituurd gelaagd brood uit Zuidoost-Anatolië. Gözleme is deeg gevuld met kaas en kruiden wat wordt gekookt als pakketje aan beide zijden en is vooral een delicatesse rondom de Egeïsche en Middellandse kust. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteit, waardoor je overal verrast wordt met heerlijke variërende ontbijtjes.

How to make

Tijd om de Turkse ontbijtjes in je eigen keuken te proeven met het heerlijke ‘menemen’. Hoe maak je het? Per persoon heb je een halve tomaat, 1 groene paprika en 1 ei nodig. Pel de tomaat, snijd deze in hele kleine stukjes en snijd de paprika in blokjes. Kook het geheel licht in, in een pan met olie. Klop het ei los, giet het over de groenten heen in de pan en roer het snel tot de eiwitten zijn gestold. Bij ‘menemen’ hoort een kleine hoeveelheid water, voor een juiste samenstelling is het heel belangrijk dat de tomaten hun water niet verliezen bij het pellen. Dit water helpt bij het bakken van de eieren, het gerecht zal dan niet te droog worden. Ook is het belangrijk om de groenten goed te koken, anders zullen de eieren sterk naar rauwe tomaat ruiken. Tot slot kun je ook uien toevoegen, als je dat lekker vindt. Fruit de uien als eerste, voeg dan de groenten toe en als laatste het ei. Eet smakelijk!