Breakfast time

Heerlijke ontbijtrecepten vol vitamine C

Een goed begin van de dag is heel belangrijk. Dat betekent: niet hap-slik-weg een boterham eten, maar echt de tijd nemen voor je ontbijt. En om je dag helemaal goed te starten, voeg er voldoende vitamines aan toe. Met deze ontbijtrecepten krijg je 100% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C binnen in je ontbijtje, voor een heerlijke vitamine boost.

Kiwi ontbijtbeker met krokante muesli

Vitamines en vezels in één ontbijtje. Verwen jezelf met deze kiwi ontbijtbeker met eigen homemade krokante muesli.

Ingrediënten

  • 6 Zespri TM Green kiwi’s
  • 500 g Griekse yoghurt
  • 15 g verse munt, fijngesneden

Voor de krokante muesli

  • 100 g havervlokken
  • 40 g pompoenpitten
  • 100 g gemengde noten
  • 3 el kokosolie, gesmolten
  • 3 el honing of agavesiroop
  • 2 tl kaneel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Pak een mengkom. Doe hier de havervlokken, pompoenpitten en gemengde noten in. Roer dit goed door en voeg dan ook de kokosolie, honing en kaneel toe. Leg het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 20 minuten in het midden van de oven. Hussel halverwege om. Laat daarna afkoelen.
  3. Snijd ondertussen 4 kiwi’s in kleine blokjes en 2 kiwi’s in halve maantjes. Meng de kiwiblokjes met twee derde van de munt.
  4. Bouw de kiwi ontbijtbekers op. Begin met een laagje krokante muesli, dan de Griekse yoghurt, de kiwiblokjes met munt, weer een laagje Griekse yoghurt, de krokante muesli, en daarbovenop weer een laagje kiwiblokjes. Eindig met nog één laagje Griekse yoghurt en de halve maantjes kiwi. Garneer met de overgebleven verse munt.

Scones met yoghurt drizzle en gele kiwi jam

Deze scones met gele kiwi jam zijn echt een feestje tijdens je ontbijt. Hét perfecte ontbijtrecept voor een uitgebreid en gezond ontbijt.

Ingrediënten voor 8 scones

  • 6 Zespri TM SunGold TM kiwi’s (+ extra om te garneren)
  • 2 eieren
  • 400 g bloem
  • 80 g boter, koud en in blokjes gesneden
  • 100 ml melk (+ extra om te bestrijken)
  • 3 el suiker
  • 2 el chiazaad
  • ½ el bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl zout

Voor de yoghurt drizzle

  • 150 g yoghurt
  • 30 g poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Zeef de bloem, de suiker, het zout en het bakpoeder in een mengkom. Doe hier de blokjes boter bij. Gebruik je handen om de bloem en de boter te mengen. Ga hiermee door tot je een crumble-achtige structuur hebt.
  3. Meng in een aparte kom de melk, de eieren en het vanille-extract. Roer dit nu door de droge ingrediënten met een garde. Gebruik daarna je handen om het deeg te kneden tot het een soepel en zacht deeg is.
  4. Keer het deeg om op een bebloemd oppervlak en maak er een bal van. Rol deze lichtjes uit tot een dikke plak. Snijd het deeg in 8 pizzapunten. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Gebruik een kwast om de bovenkanten van de scones te bestrijken met melk.
  6. Bak de scones 15 tot 20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna afkoelen.
  7. Maak ondertussen de kiwi jam. Schil de kiwi’s en snijd ze in blokjes.
  8. Verwarm een steelpan op middelhoge temperatuur. Doe de kiwiblokjes in de pan en laat het geheel ongeveer 5 minuten verwarmen. Gebruik een vork of een stamper om het fruit te pletten tot je de gewenste structuur hebt. Voeg vervolgens ook het chiazaad toe. Roer het geheel goed door en haal de pan van de warmtebron af. Laat even goed afkoelen, dan kan de jam nog verder indikken.
  9. Maak ook de yoghurt drizzle. Meng de yoghurt met de poedersuiker en zet apart.
  10. Voor het serveren schep je de yoghurt drizzle over de scones. Serveer met gele kiwi jam en garneer met extra stukjes kiwi.

Smoothiebowl met kiwi, ananas en kokossnippers

Start je dag vrolijk en met heel veel kleur. Deze smoothiebowl is heel makkelijk te maken en ook nog eens heel gezond.

Ingrediënten

  • 6 Zespri TM SunGold TM kiwi’s, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 rijpe bananen
  • 250 g diepvriesananas
  • 40 g kokosrasp
  • 300 g (kokos)yoghurt
  • 1 tl kaneel
  • 2 el chiazaad

Bereidingswijze

  1. Snijd de banaan in stukjes en vries deze in. Laat het minstens 4-6 uur invriezen, deze stap kan de avond van tevoren al uitgevoerd worden.
  2. Doe 2 van de kiwi’s in de keukenmachine of blender samen met de bevroren banaan, ananas, kaneel en de helft van de yoghurt. Bewaar de rest van de kiwi’s als garnering. Blend tot er een dikke ijsachtige textuur ontstaat.
  3. Verdeel de smoothiebowl over 4 kommen. Garneer met de rest van de yoghurt, de kokosrasp, het chiazaad en gele kiwiplakjes.

Speltpannenkoeken traybake met gele kiwi

Pancakes for breakfast! Maak van jouw ochtend een feestje met deze heerlijke traybake gemaakt van speltpannenkoeken.

Ingrediënten

  • 6 Zespri TM SunGold TM kiwi’s, geschild en in halve maantjes gesneden
  • 2 eieren
  • 125 g aardbei, in dunne plakjes gesneden
  • 250 g speltbloem
  • 40 g suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 150 ml melk
  • 2 el 100% pindakaas
  • 2 el ahornsiroop, om te serveren
  • zonnebloemolie

Benodigdheden: rechthoekige bakvorm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout in een mengkom. Roer dit door met een garde. Voeg hier de melk en eieren aan toe. Meng goed tot je een dik, glad beslag hebt.
  3. Verwarm de pindakaas in de magnetron als deze niet vloeibaar is.
  4. Vet een rechthoekige bakvorm in met zonnebloemolie. Giet hier het pannenkoekenbeslag in. Verdeel vervolgens ook in 4-5 etappes de pindakaas over het beslag. Gebruik een cocktailprikker of de achterkant van een lepel om kleine kolkjes van de pindakaas te maken. Verdeel nu twee derde van de kiwi’s en alle aardbeien over het beslag.
  5. Bak de pannenkoek 12-15 minuten in het midden van de oven tot deze goudbruin en gaar is. Controleer eventueel of de pannenkoek gaar is door er een prikker in te steken. Als deze er schoon uitkomt is de pannenkoek gaar.
  6. Laat de pannenkoek een paar minuten afkoelen. Snijd in gelijke stukken en serveer met de overgebleven kiwi en ahornsiroop.

Tip! Is het aardbeienseizoen voorbij? Wissel de aardbeien in voor blauwe bessen uit de diepvries.

Fotocredits: Zespri