Receptenspecial

Deze recepten wil je maken deze zomer

Summer is finally here! Hopelijk kunnen we snel weer genieten van heerlijke zomerdagen. En hoe fijn is het om buiten te eten op warme dagen? Urenlang buiten tafelen, gezellige BBQ-avonden of een picknick in het park. Daarom delen wij hier drie recepten die perfect zijn om buiten van te genieten. Ze zijn heerlijk voor bij de BBQ en tijdens zomerse dagen.

Alle recepten maak je met aubergine en mosterd. Een smaakcombinatie die je misschien niet helemaal verwacht, maar het is een eenvoudige en verrassend lekkere manier om je gerecht goed op smaak te brengen. Het pittige, hartige en ietwat zurige van de mosterd gaat namelijk super goed samen met de stevige aubergine – ook bij verschillende bereidingswijzen.

Salade met gepofte aubergine, granaatappel en een tahin-mosterd dressing

Wie denkt dat salades saai zijn, kent deze salade met gepofte aubergine nog niet. Met de extra bite van granaatappelpitjes en de frisse smaak van de tahin-mosterd dressing is deze salade lekker én verrassend. Heerlijk met avocado en geroosterde hazelnoten.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 tl gemalen komijn
  • 40 g hazelnoten, geroosterd
  • 150 g veldsla
  • 1 komkommer, in halve maantjes
  • 2 avocado, in plakjes
  • 15 g peterselie
  • 100 g granaatappelpitjes
  • 150 g Griekse yoghurt
  • zout en peper
  • olijfolie

Voor de tahin-mosterd dressing

  • 1 el Maille Dijon Ancienne mosterd
  • 3 el tahin
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 citroen, sap en rasp
  • 1 tl ahornsiroop
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snijd de aubergines in de lengte in en trek de helften iets uit elkaar maar zorg dat ze wel aan elkaar blijven zitten.
  2. Voor de barbecue: smeer de aubergines in met olijfolie en breng op smaak met komijn, zout en peper. Leg de aubergines op een aluminiumschaal en bedek deze met aluminiumfolie. Pof 40-50 minuten tot de aubergines gaar zijn. Voor de oven: verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de aubergines in een ovenschaal. Smeer ze in met olijfolie en breng op smaak met komijn, zout en peper. Pof 40-50 minuten en haal uit de oven.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze in 8 minuten goudbruin. Laat afkoelen en hak ze daarna grof.
  4. Bereid ondertussen de salade voor. Doe de veldsla in een mengkom samen met de komkommer, avocado, peterselie en de helft van de granaatappelpitjes.
  5. Meng de ingrediënten voor de dressing. Proef en breng op smaak met zout en peper. Leng de dressing aan met 1 eetlepel water, of eventueel meer tot de dressing de gewenste dikte heeft. Meng 2/3 van de dressing door de salade.
  6. Verdeel de salade over 4 borden en leg op ieder bord een auberginehelft. Verdeel de Griekse yoghurt over de aubergines en garneer met extra granaatappelpitjes, de geroosterde hazelnoten en de overige dressing.

Aubergineburger met gegrilde aubergines met Dijonnaise

Een burger hoeft allang niet meer met vlees te zijn en er zijn tegenwoordig veel heerlijke vega-burgers. Maak kennis met deze knapperige aubergineburgers met mosterdmayonaise. Je maakt ze klaar op de barbecue of gewoon in de pan. De belegde burgers op de knapperige broodjes zijn een feestje om naar te kijken én om te proeven.

Ingrediënten

  • 1 aubergine, horizontaal gehalveerd en in langwerpige plakken
  • 1 citroen, het sap
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 5 g peterselie
  • 4 el Maille Dijonnaise
  • 40 g rucola
  • 8 Maille Cornichons zoetzuur, in de dunne langwerpige plakjes
  • ½ komkommer, in plakjes
  • 20 g tuinkers
  • 4 hamburgerbroodjes
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Voor de aubergineburgers

  • 1 aubergine, in plakken van 3 mm
  • 1 blik (400 g) cannellini bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el kappertjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el Maille Dijon Originale
  • 10 g peterselie
  • 100 g havermeel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de aubergineplakken voor de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de aubergines met zonnebloemolie en bak ze 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat daarna uit de oven en laat afkoelen.
  2. Doe de aubergineplakken, cannellini bonen, rode ui, knoflook, kappertjes, peterselie, tomatenpuree en Dijonmosterd in de keukenmachine en vermaal dit tot een dik mengsel. Het hoeft niet helemaal glad te zijn. Doe het mengsel in een mengkom, voeg het havermeel toe en meng met je handen tot het steviger wordt. Is het mengsel nog heel nat? Voeg dan wat meer havermeel toe. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Gebruik je handen om 4 tot 6 burgers te vormen en leg apart op een bord.
  4. Voor de barbecue: bestrijk de burgers met zonnebloemolie enverdeel de burgers over een aluminiumschaal. Bak de burgers 5 minuten per kant. Voor de pan: verhit zonnebloemolie in een pan op middelhoge temperatuur. Bak de burgers 5 minuten per kant.
  5. Meng 2 eetlepels olijfolie met het sap van de citroen, knoflook en zout en peper naar smaak. Smeer de aubergineplakken in met deze marinade. Voor de barbecue: bak de aubergines 3 minuten op de barbecue tot er grillstrepen ontstaan. Voor de pan: verwarm een grillpan op middelhoge temperatuur. Bak de aubergine 4 minuten per kant tot er mooie grillstrepen ontstaan. Zet apart.
  6. Halveer de hamburgerbroodjes en grill deze kort op de barbecue of in de pan, totdat ze knapperig worden.
  7. Bouw nu de burgerbroodjes op: bestrijk de onderkanten van de hamburgerbroodjes met Dijonnaise en verdeel hier de rucola over. Leg de aubergineburgers erop, de komkommer, gegrilde aubergineplakjes, cornichons en tuinkers. Maak af met nog wat extra Dijonnaise en peterselie, leg de bovenkantjes op de burgers, en serveer!

Couscoussalade met sinaasappel-mosterd aubergine en verse tijm

Zin in een verrassende, zomerse salade? Dan zit je met deze couscoussalade goed. De aubergine krijgt op de barbecue of in de grillpan een heerlijke structuur. Geniet met dit zomerse gerecht van de combinatie van gegrilde aubergine en sinaasappel-mosterd marinade, walnoten en verse tijm.

Ingrediënten

  • 2 aubergines, in plakjes
  • 1 el Maille Dijon Originale
  • 2 sinaasappels, sap en rasp
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 5 g tijm, geritst
  • 300 g couscous
  • 100 g baby spinazie
  • 2 bosuien, in dunne ringen
  • 1 venkel, in hele dunne plakjes (bijvoorbeeld met een mandoline of dunschiller)
  • 2 avocado’s, in blokjes
  • 40 g walnoten, grofgehakt
  • extra vierge olijfolie
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Besprenkel de aubergineplakjes aan beide kanten met zout en laat 20 minuten intrekken. Dep daarna af met keukenpapier.
  2. Bereid de couscous volgens de verpakking, maar pers een halve sinaasappel uit in het kokend water en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel daarna afkoelen.
  3. Maak ondertussen de sinaasappel-mosterd marinade. Meng de Dijonmosterd met de rest van het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp, knoflook, tijm en twee eetlepels extra vierge olijfolie. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Voor de barbecue: grill de aubergines in 3 minuten per kant gaar tot mooie grillstrepen ontstaan. Leg deze vervolgens in de marinade en laat een kwartier intrekken. Voor de pan: verwarm een grillpan met zonnebloemolie op middelhoge temperatuur. Bak de aubergines 5 minuten per kant tot ze gaar zijn en mooie grillstrepen zijn ontstaan. Leg ze vervolgens in de marinade en laat een kwartier intrekken.
  5. Meng de couscous met de baby spinazie, bosuien, venkel, avocadoblokjes en de helft van de walnoten.
  6. Verdeel de couscoussalade en aubergine over de borden. Garneer met walnoten en serveer met de overgebleven marinade en eventueel wat extra sinaasappelrasp.

Fotocredits: Purple Pride en Maille