Theetips

Het perfecte kopje thee

Wanneer drink je welke thee? Welke kruiden of specerijen geven een oppepper en wat bevordert een gevoel van ontspanning? Maak je tijd of drink je de thee snel weg aan het aanrecht? We vroegen het Nederlandse theemerk Tante TEE naar het perfecte kopje thee.

Voor iedere gemoedstoestand heeft Tante TEE een natuurlijke theemelange met namen als Puur Jij, Op je Best, ZoetHart en Pittige Tante. De natuurlijke ingrediënten passen bij de verhalen die je uitnodigen voor een goed gesprek met jezelf of een ander.

Thee voor het juiste moment 

Waar ben je aan toe? Een melange met kamille en lavendel helpen om bewust jouw rustmoment te pakken na een lange werkdag. Heb je behoefte aan focus? Kies dan voor een combinatie van eucalyptus en mint en haal een ‘een frisse neus’ met je kopje thee. Heb je iets te zwaar getafeld de avond ervoor, pak dan een mix van brandnetel en venkel als detoxthee. De keuze voor de juiste melange voor jou is afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. 

Laten we het ook hebben over het drinkgerei. Heb je een favoriete mok, drink je liever uit een (dubbelwandig) glas of drink je het liefst uit een mooi servies. Het perfecte kopje thee wordt niet alleen bepaalt door de thee, maar ook hoe jij dat moment invult. Kies je voor gezelschap of heb je genoeg aan jezelf? Drink je het op achter je bureau en werk je door, zak je weg in een lekkere stoel met een goed boek je vers gezette kopje thee of drink je het onderweg in de auto terwijl je de dag evalueert of begint.

Losse, verse thee

Steeds meer mensen kiezen voor de ultieme smaakbeleving van losse, verse thee met pure ingrediënten. Losse thee bevat meer antioxidanten en vitaminen die behouden blijven ook wanneer de thee is gezet. Wist je dat in groene, witte en zwarte theebladeren theïne zit? Theïne staat ook wel bekend onder termen als cafeïne en coffeïne. Deze werkzame stof werkt stimulerend. Dat betekent: je blijft er fris en wakker van. Voor de afwisseling kun je ook eens een melange zonder theebladeren proberen: Een kruiden-, bloemen- of fruitmelange of een rooibos. Rooibos is een kruid afkomstig van een plant uit Zuid-Afrika (de vlinderbloemenfamilie) en bevat geen theïne en is geen officiële theesoort.

De kunst van theezetten

Theezetten is door velen al verheven tot een ware kunst. Bij Tante TEE geven ze per melange advies over dosering, temperatuur en zettijd.

Bij de dosering is het belangrijk dat de thee voldoende ruimte heeft om te wellen en smaak af te geven aan het water. Fijnere theebladeren hebben vaak minder gewicht nodig in vergelijking met grotere bladeren. De zettijd van thee en de verschillende melanges loopt uiteen van 2-3 minuten tot 8-10 minuten of soms nog langer. Het is belangrijk dat thee de tijd krijgt om op de juiste smaak intensiteit en verhouding te komen. Over de temperatuur tussen de 70 en 100 graden lopen de meningen uiteen. Maar de juiste temperatuur zorgt voor de beste smaakbalans. Theemelanges met gedroogd fruit hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig om smaak af te geven. Hang het filter in het water en laat de thee rustig trekken.

Tante TEEtip: Elke thee is anders dus gebruik eerst de aangegeven dosering, zettijd en temperatuur en uiteraard kun je aansluitend naar wens experimenteren om het voor jou perfecte kopje thee te zetten.

IJsTEE

Natuurlijk, gezond en verfrissend. Verwen jezelf met verse IJsTEE. Zet een warme thee en laat deze afkoelen en dan nog heel even de koelkast in. Experimenteer deze zomer met een cold brew IJsTEE. Deze zet je koud en als de thee voldoende is getrokken, kun je deze gelijk drinken. Naar wens kan je een schijf fruit of rozijnen toe voegen als extra smaakverrijkers.

Tante TEEtip: Voor de liefhebbers, als verrassend aperitief, de IJsTEE Rozig die je met een goede scheut processco kunt serveren als frisse start van een diner.

Warm of koud, het perfecte kopje thee kies je zelf.

Wil je de ultieme theebeleving ervaren? Kom dan langs bij Tante TEE in Someren(N-B). Daar kun je op afspraak de TEEfabriek bekijken en ontdekken welke thee uit de tante TEElijn jouw favoriet is.