Vegan Chic

In gesprek met plant-based fashion foodie Morgane van Marcke

De Belgische Morgane van Marcke lanceerde in december haar allereerste digitale kookboek en platform vol met plantaardige recepten. Bijzonder aan haar platform is dat ze kleurrijke plantaardige gerechten kookt om ze vervolgens op een chique en artistieke manier te presenteren. Talkies sprak de getalenteerde jonge Morgane over haar plantaardige visie, werkzaamheden en favorieten in food en fashion.

Hoe ben je op het idee gekomen om een digitaal kookplatform te starten?

‘Ik heb zelf altijd een grote passie gehad voor koken en gezondheid en besloot een jaar geleden zelf volledig over te schakelen op een plantaardig dieet. De insteek was voornamelijk gezondheid, maar gaandeweg leerde ik erg veel bij over de impact hiervan op het milieu en dierenleed. Dat overtuigde mij nog meer van mijn keuze. Tijdens de eerste lockdown in België besloot ik een Instagrampagina aan te maken waarop ik recepten deelde die ik maakte voor mijn vriend Louis en ik. Het was voor mij eigenlijk voornamelijk een manier om te tonen aan vrienden en familie hoe lekker vegan eten kan zijn. Ik denk dat plant-based vaak gelinkt wordt aan saaie en smaakloze gerechten, dus maakte ik het mijn doel om te laten zien dat het anders kan. Mijn focus ligt voornamelijk op het aangaan van digitale partnerschappen met merken die passen binnen het concept van Humbly by Morgane. Daarnaast organiseer ik plant-based kookworkshops en doe ik kleinschalige caterings voor mensen die plantaardig eten willen ontdekken. Begin december lanceerde ik ook mijn eerste digitale kookboek vol recepten en mooie beelden op mijn website humblybymorgane.com.’

Waarom heb je voor een plant-based insteek gekozen?

‘Hoewel ik wist dat het niet iedereen zou aanspreken, heb ik er toch voor gekozen om mij volledig te focussen op het plantaardige. Het is een manier van eten waar ik zelf helemaal achter sta en vind het leuk dat ik mensen kan laten kennismaken met de plantaardige keuken. Hoewel ik zeker niet de enige foodie ben die voor deze insteek heeft gekozen, probeer ik me wel op andere manieren te onderscheiden van andere pagina’s en blogs. Ik heb gemerkt dat velen plantaardig eten meteen linken aan een bepaalde levensstijl en imago. Ik wil graag aantonen dat plantaardig ook elegant en esthetisch kan zijn door het te combineren met een mooie tafelsetting en leuke objecten zoals borden en vazen.’

Wat zijn ingrediënten die je altijd in huis hebt als je plantaardig kookt?

‘Uien, knoflook en een kast bomvol gedroogde en verse kruiden zijn voor mij de basis van een goed gerecht. Die heb ik daarom ook altijd in huis. Kikkererwten, rode linzen, kokosmelk, tomaten, rijst, pasta en aardappelen kun je ook steevast in mijn voorraadkast terugvinden, want deze ingrediënten kan ik verwerken in een tal van recepten.’

Loop je vaak tegen clichés aan wat betreft je plantaardige visie vanuit je omgeving?

‘Mijn vrienden en familie begrijpen erg goed waarom ik heb gekozen voor plant-based en steunen me hierin ook zeker. Ik merk dat ze zelf ook steeds meer plantaardig beginnen te eten. Ik denk dat er enkele jaren geleden meer onbegrip was voor plant-based, maar ik voel dat velen de voordelen ondertussen wel kennen. Natuurlijk krijg ik soms nog opmerkingen zoals “welk verschil maakt die ene vegan persoon nu?” of “je kunt toch nooit alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen”, maar dat vind ik niet zo erg. Iedereen heeft het recht te doen waar hij of zij zich het beste bij voelt. Ik hoop alleen dat mensen genieten van mijn recepten – of ze nu vegan zijn of niet – en dat ze geïnspireerd raken door de content die ik deel.’

Heb je praktische tips voor lezeressen die graag meer plantaardig willen eten?

‘Begin met kleine aanpassingen zoals het overschakelen op plantaardige melk, yoghurt en vleesvervangers. Naarmate je meer vertrouwd raakt met plantaardig eten kun je experimenteren met texturen en smaken. Wees vooral niet te streng voor jezelf en besef dat elke poging en moeite die je doet wel degelijk een verschil maakt. Zorg er vooral voor dat je van elke plantaardige maaltijd geniet, want anders zal je wilskracht wellicht afnemen.’

Je besteedt veel aandacht aan de tafelopmaak. Is dat een bewuste keuze?

‘Dat is het zeker. Voor mij is eten een volledige beleving die verder gaat dan het koken en het consumeren van een gerecht alleen. Ik hecht een groot belang niet alleen aan wat er zich afspeelt in mijn keuken, maar ook alles eromheen. Het dekken van mooie tafels is voor mij een essentieel gedeelte van de beleving. Dit is iets dat ik van thuis uit heb meegekregen. Mijn moeder (Caroline van Thillo, red.) weet altijd een gezellige sfeer te creëren met haar mooie tafels en dit inspireerde me om dit ook te proberen.’

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Maarten van Meerbeeck via Humbly by Morgane