Met de huidige lockdown is het natuurlijk heel verleidelijk om lekker binnen te blijven zitten, onder een dekentje op de bank met je favoriete serie. Toch is het júist nu heel erg belangrijk om te werken aan een goede weerstand en daarmee beter beschermd te zijn tegen corona, maar ook tegen andere (toekomstige) virussen! Een ding dat je kunt doen om je weerstand een boost te geven, is genoeg vitamine C binnen krijgen. Vitamine C is dé weerstandsvitamine die helpt bij het verbeteren van je weerstand. Hier delen wij een aantal heerlijke recepten bomvol vitamine C. Zo wordt het werken aan je weerstand een stuk leuker én lekkerder!
Softshell taco’s met kippendijfilet en kiwi salsa verde
Wie zegt dat taco’s saai zijn? Met taco’s kun je allerlei heerlijke variaties maken. Met deze verrassende taco’s met kippendijfilet waan je je echt even in Mexico. Daarnaast maakt de kiwi salsa verde dat dit gerecht vol vitamine C zit, wat dé weerstandsvitamine is!
Ingrediënten voor 4 personen
- 4-8 meergranen softshell taco’s
- 400 g kippendijfilet
- 1 blik kidneybonen (400 g), uitgelekt en afgespoeld
- 1 zakje veldsla (85 g)
- 2 avocado’s, in reepjes
- ½ el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- peper en zout
Voor de kiwi salsa verde
- 4 Zespri Green kiwi in kleine blokjes
- 1 jalapeño, fijngesneden
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 tomaat, in kleine blokjes
- 15 g verse koriander, grof gehakt
- 2 limoenen, het sap en (van 1 limoen) de rasp
- zeezout naar smaak
Bereidingswijze
Verhit een koekenpan en bak hierin de kippendijfilet gaar, breng op smaak met peper en zout. Prak ondertussen de kidneybonen. Voeg hier een kleine scheut water aan toe, een theelepel paprikapoeder, een halve eetlepel olijfolie en peper en zout. Dit vormt nu een mooie pasta. Combineer de ingrediënten van de kiwi salsa verde. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de jalapeño om het gerecht minder pittig te maken. Beleg nu de softshell taco. Begin met de kidneybonen pasta, dan de veldsla, kip, avocado en eindig met de kiwi salsa verde. Eet smakelijk!
Kiwi koekjes gedipt in pure chocolade
Op een gezonde manier zondigen mét koekjes? Sounds like a dream, maar het kan met deze volkorenkoekjes met groene kiwi en pure chocolade.
Ingrediënten voor 12 koekjes
- 4 Zespri Green kiwi
- 100 g pure chocolade
- 140 g volkorenmeel (+ extra om te bestuiven)
- ½ tl bakpoeder
- 75 g koude boter
- 20 g rietsuiker
- 1 mespunt zout
- 30 ml koud water
- 1 el agavesiroop
- 1 tl vanille-extract
- 1 el melk (om de koekjes te bestrijken)
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 160 graden. Meng het meel met de suiker, het bakpoeder en het zout. Snijd de boter in blokjes en roer dit door het mengsel tot er kruimels ontstaan. Dit kan ook in de keukenmachine. Voeg nu het water toe, het vanille-extract en de agavesiroop en kneed tot het een zacht deeg wordt. Bestuif met wat meel en verpak het in folie. Laat dit nu 30 minuten rusten in de koelkast om stevig te worden. Bestuif het aanrecht met meel, rol het deeg uit tot ongeveer 1 tot 1,5 cm dikte en steek ronde koekjes uit, ongeveer het formaat van een plakje kiwi. Gebruik de melk om de koekjes te bestrijken en bak ze op een bakplaat 18-20 minuten in de oven. Smelt ondertussen de pure chocolade au bain-marie en snijd de kiwi in plakjes van ongeveer 1-1,5 cm dik. Wanneer de koekjes volledig zijn afgekoeld, kan je beginnen met stapelen. Koekje – kiwiplakje – koekje. Dip dit nu voor de helft in pure chocolade en leg op een bakpapiertje zodat de chocolade kan uitharden. Geniet van je heerlijke, healthy cookies!
Meerzadencrackers met cottage cheese, spinazie, kiwi en balsamico crema
Met deze heerlijke crackers zorg je goed voor je lichaam. De groene kiwi’s zitten namelijk vol vitamine C, dus geef je jouw weerstand een boost! Deze crackers zijn niet alleen ontzettend gezond en lekker, je hebt ze ook binnen no-time gemaakt. Win-win-win dus!
Ingrediënten voor 2 crackers
- 1 Zespri Green kiwi, in plakjes
- 2 meerzaden crackers
- 100 g cottage cheese
- een handje spinazie
- een scheutje balsamico crema
- zeezout naar smaak
Bereidingswijze
Beleg de meerzadencrackers royaal met cottage cheese. Breng op smaak met wat zeezout. Leg hierop een paar blaadjes spinazie, de plakjes kiwi en garneer zigzaggend met balsamico crema. Eet smakelijk!
Kiwi-avocado slices met knapperige notenbodem
Deze slices zitten bomvol vitamines en gezonde vetten! Dat komt door de groene kiwi’s, avocado en knapperige notenbodem. Boost jij je weerstand met deze kiwi-avocado slices?
Ingrediënten voor 16 slices
Voor de notenbodem:
- 250 g ongebrande gemengde noten
- 2 el ahornsiroop
- 2 el kokosolie
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- snuf zout
Voor de avocado-laag:
- 3 rijpe avocado’s
- 2 el ahornsiroop
- 2 el kokosolie
- ½ limoen, het sap
Voor de kiwi-laag:
- 4 Zespri Green kiwi
- 190 g cashewnoten
- 2 el ahornsiroop
- 3 el kokosolie
Benodigdheden:
- keukenmachine
- bakblik van 20×20 cm
Bereidingswijze voor de notenbodem
Verwarm de oven op 175 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier. Doe alle ingrediënten voor de notenbodem in een keukenmachine en mix goed. Schep dit notenmengsel op de bodem van de bakvorm en druk dit goed aan. Bak dit 15 minuten in de oven en laat het daarna helemaal afkoelen.
Voor de avocado-laag
Ontpit de avocado’s en doe ze samen met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine. Blend tot een romig geheel. Giet dit mengsel over de bodem van de notenbodem en plaats 2 uur in de vriezer.
Voor de kiwi-laag
Doe de cashewnoten in een kom en schenk er ruim kokend water op. Wanneer ze helemaal geweld zijn (na ongeveer 2 uur) kan je het water afgieten. Doe twee kiwi’s, de geweekte cashewnoten, het ahornsiroop en de kokosolie in een keukenmachine en blend tot een romig geheel. Snijd ondertussen de andere twee kiwi’s in plakjes. Giet het kiwi-mengsel over de avocado-laag en garneer met de kiwi-plakjes. Plaats minstens twee uur in de koelkast zodat het goed kan opstijven. Snijd de taart bij het serveren in 16 stukjes en laat de slices even staan zodat ze iets minder koud worden.
Fotocredits: Zespri