GRAND VINTAGE 2013

MOËT & CHANDON lanceert unieke vintage champagne

Het champagnehuis brengt prachtige Grand Vintage 2013 op de markt: met nuances van een gouden herfst, opvallend volwassen en toch gebeiteld en energiek. Het is de 75e vintage in de geschiedenis van het huis en is gemaakt van druiven die in 2013 zijn geoogst. De Grand Vintage 2013 wordt gekenmerkt door heerlijke herfstaroma’s, een energieke balans en een gebeitelde structuur. Naast deze prachtige vintage brengt het huis ook de Grand Vintage Rosé 2013 op de markt – hun 44e vintage rosé. Spectaculaire wijnen voor om eens éxtra van te genieten bij een luxe diner, lunch of champagne-ontbijt.

Misschien vraag je je af wat een Moët & Chandon Grand Vintage nou eigenlijk is. Iedere Moët & Chandon Grand Vintage vertelt het verhaal van een specifiek jaar. Een Grand Vintage is uniek in zijn soort, wordt gecreëerd vanuit een vrije interpretatie van de keldermeester en wordt geassembleerd uit een selectie van de meest bijzondere wijnen uit het betreffende jaar. Moët & Chandon Grand Vintage champagnes worden al sinds 1842 gemaakt. De keldermeester vertelt met elke vintage het subjectieve en emotionele verhaal van de persoonlijkheid en het potentieel van iedere druivensoort.

De Grand Vintage 2013

Het weer in 2013 resulteerde erin dat er op de wijngaarden van Moët & Chandon later dan normaal kon worden geoogst. Dat was sinds 1991 niet meer voorgekomen. Een koude, regenachtige winter die uitliep in een koele lente zorgde voor een langere groeicyclus van de wijnstokken, waardoor het rijpingsproces pas na de zomer – die warmer was dan normaal – in begin oktober was voltooid. Tegen de tijd dat de wijnen geboren werden, lag er over heel de champagne een glanzend gouden gloed: de stokken waren blond en bruin, de bomen waren roodbruin en de heuvels kleurden rood en oranje. Die herfstplaatjes waren een grote inspiratiebron voor de keldermeester toen hij in het proeflokaal van het huis de Grand Vintage 2013 creëerde.

Deze Grand Vintage 2013 is trouw gebleven aan de oorspronkelijk geest van de Grand Vintage-champagnes van het huis. Hij is extra brut en onderscheidt zich door de gebeitelde structuur en energieke balans op het palet, de licht goudgele kleur en de fijne, aanhoudende belletjes. In een jaar waarin de chardonnay-druiven prachtig gerijpt waren, maakte de keldermeester de gewaagde keuze om de zorgvuldig geselecteerde pinot noir-druiven, die speciaal voor deze Grand Vintage apart waren gehouden, te versterken. Het resultaat is een licht dominante chardonnay (41%) in evenwicht gebracht met een merkbare aanwezigheid van pinot noir (38%) omgeven door de ronde contouren van meunier (21%). Alles samen maakt het tot een dynamische blend die het karakter van een uitzonderlijk jaar bijzonder goed weet te vangen.

Grand Vintage Rosé 2013

De Grand Vintage Rosé 2013 is alweer de 44e vintage rosé in de geschiedenis van het huis, is ook geraffineerd gebeiteld, heeft gulle aroma’s en een kruidige fruitigheid die het mondgevoel bepaalt. De structuur komt van de dominante pinot noir (44% waarvan 14% afkomstig is van rode wijn), de elegantie van de chardonnay (35%) en tot slot de aanwezigheid van de meunier (21%).

HET COMBINEREN VAN WIJN EN SPIJS

Hoe je de Grand Vintage het beste kunt combineren met overheerlijke gerechten? De totstandkoming van de perfecte wijn-spijs-combinatie met de Grand Vintage 2013 start met de keuze van een hoofdingrediënt (vlees, vis, groente enz.) dat de lichtheid van de wijn aanvult met een stevige textuur en sappigheid. Een malse kalfsrib is een mooi uitgangspunt voor een wijn-spijs-combinatie met de Grand Vintage 2013, terwijl kreeft vanuit het oogpunt van textuur en sappigheid de Grand Vintage Rosé 2013 het beste tot zijn recht laat komen. Aanvullende ingrediënten zoals ingelegde citroen voor de Grand Vintage 2013 en een gelei van passievrucht voor de Grand Vintage Rosé 2013 worden gekozen om de zachte, uitnodigende stijl van de champagne en de contrasterende elementen die de verfrissende tonen van heerlijk pittige grapefruit bij de afdronk tot uitdrukking te laten komen. Tot slot onderstreept het zoutgehalte van gekookte kokkels of krokante Lardo di Collonnata het koor aan smaken en wordt er een bevredigende dialoog tot stand gebracht tussen het gerecht en de Grand Vintage 2013 en de Grand Vintage Rosé 2013.