De lekkerste vegetarische hotspots

Nationale Week Zonder Vlees: hier moet je naartoe

Door één week geen vlees te eten, bespaar je 150 liter water, 121 kilometer aan benzine-uitstoot en ongeveer 770 gram vlees. Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees waarin er massaal geen vlees meer op de bordjes ligt. Thuis én uit, want er zijn genoeg restaurants waar je heel goed kunt eten tijdens deze anti-carnivorendag. Zoals onderstaande restaurants.

Op zoek naar een culinair hoogstandje zonder vlees, vis en zuivel? Bij The Green House in Utrecht ben je aan het juiste adres. Ze serveren er seizoensgebonden gerechten die worden gemaakt met ingrediënten uit de regio en de eigen stadsboerderij. Verser dan vers dus! Ga voor een pizetta met onder andere aubergine, vegan feta en tomaatjes of voor de groene no-waste-borrelplank. Dineren doe met bijvoorbeeld knolselderijcarpaccio of gegrilde schorseneren en pastinaak. The Green House zit op Croeselaan 16, vlakbij station Utrecht Centraal. Makkelijk bereikbaar en de perfecte ontmoetingsplek. Het restaurant is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur. Zeker zijn van een plekje? Reserveer hier je tafel.

Proef de Méditerranée bij NENI in Amsterdam

Love at first bite bij NENI in Amsterdam. Hier eet je de lekkerste oostmediterrane gerechten zonder vlees. Bestel het balagan- of haflamenu of ga à la carte voor bijvoorbeeld de all time favourite Nuriels falafel, caramalized eggplant of king mushroom shawarma. NENI zit in de oude Citroëngarage in Amsterdam-Zuid en heeft sinds kort ook een nieuwe locatie in Amsterdam-Oost. Hier vind je het menu en kun je reserveren.

In de vegetarische watten bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda

In het luxe boutiquehotel WSHS zit restaurant LIZZ, waar chef Remco Kuijpers zijn gasten verwent met een tot in de puntjes verzorgd diner. Je maakt kennis met de filosofie van de chef en het restaurant door alle lokale producten die hij je serveert in seizoensgebonden gerechten. Vegetarisch krijgt op de menukaart evenveel ruimte als gerechten mét vlees, dus het vijfgangenmenu is ook geheel vleesloos te bestellen. Bij LIZZ ervaar je luxe en comfort op hoog niveau. Het prachtige oude pand leent zich hier perfect voor. Op de website vind je het menu en meer informatie.

Italiaanse broodjes haal je bij Spaghetteria Caffè in Amsterdam

Recent opende Spaghetteria haar eerste lunchzaak op de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam-West. Bij Spaghetteria draait alles om homemade pasta met verse ingrediënten en sauzen. Het is een plek waar je al weet wat je gaat bestellen voordat je gaat zitten. Een stamrestaurant waar stadsgenoten samenkomen om te eten, te drinken en plannen te maken. Naast de bekende verse pastagerechten serveert Spaghetteria Caffè ook cornetto ’s (zoete croissants), royaal belegde broodjes en goede, Italiaanse koffie. Reserveer hier snel een tafeltje om zo kennis te maken met de Spaghetteriaanse tradities en gezelligheid.

Reis de wereld rond bij LIEMÈS Food District

Bij Liemès geniet je van wereldse gerechten, helemaal tijdens de Week Zonder Vlees. Deze centraal gelegen foodwalhalla aan de A2 bij Utrecht Leidsche Rijn, serveert tijdens deze week namelijk een speciaal tastingmenu bestaande uit gerechten uit verschillende wereldkeukens. Van Vietnam tot aan Spanje en van Japan tot Libanon: geniet van dumplings met groente, typisch Spaanse patatas bravas, baba ganoush, com nuong en nog veel meer lekkers. Het menu is there to share en verkrijgbaar vanaf €37,50 per persoon. Meer informatie of alvast je tafel reserveren? Dat kan hier.

Hawaiiaans genieten bij Poké Perfect

Bij Poké zit je goed tijdens de Week Zonder Vlees. Deze pokébowlexpert heeft als doel gezondere en verse fastfoodopties te bieden. Laat het toevallig nou net zo zijn dat er bij Poké Perfect vrij weinig vlees aan te pas komt. De vegan bowls blijken een hit en voor de gene die de vis hierin missen is er vegan salmon in het leven geroepen. De Next Level Tempeh Bowl met pickled veggies en de You Make Miso Happy Bowl zijn een echte aanraders. Enjoy! Het volledige menu vind je hier.