Rotterdam

OBJECT

Van 8 tot en met 10 februari is het zover, OBJECT is weer terug te vinden in het HAKA-gebouw in Rotterdam. Designbeurs OBJECT heeft dit keer bijna 200 deelnemers van onder andere ontwerpers, labels en aanstormende talenten. Het wordt een creatieve mix van verschillende materialen, kleuren, vormen en disciplines.

Object Rotterdam is uitgegroeid tot een interdisciplinair designplatform waar je design kunt bekijken en kopen. Limited edition labels en stukken van jonge designers worden gepresenteerd. Ook zijn er bijzondere stukken te zien van bijvoorbeeld hout, glas, textiel en keramiek.

Wisselwerking

Naast kleding worden er ook foto’s van de bekende fotograaf Koos Breukel getoond en worden er lichtinstallaties getoond. Ontwerpduo presenteert een lichtinstallatie en er zijn lampen van Alex Groot Jebbink die met schaduw spelen.

Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen bij OBJECT! Er zijn ook afgietsels van Nynke Koster en de miniatuur-architectuur van David Umemoto te bewonderen. Textiel is goed vertegenwoordigd in de ontwerpen van Aleksandra Gaca, Sonja Cabalt, Studio Petra Vonk en Roos Soetekouw en grafische vormgeving in het werk van Studio Kars + Boom, Conform Cox en aanstormend talent Jelmer Konjo. Ook meer autonome kunstenaars doen mee: Eveline Visser presenteert een serie reliëfs, Bram Ellens een reeks sculpturen en Victor de Bie komt eveneens met driedimensionaal werk. De deelnemers zijn zelf aanwezig om hun ontwerpen toe te lichten. Dat maakt het bezoek aan deze beurs vaak extra leuk.

Designmekka

De beurs wordt opnieuw gehouden in het karakteristieke HAKA-gebouw, aan de rand het bruisende Vierhavensgebied. Het HAKA is in 1931 ontworpen door de architecten H.F. Mertens en J. Koeman in opdracht van de Coöperatieve Groothandelsvereniging De Handelskamer. Dudok Groep is eigenaar van het nog casco pand en biedt bezoekers een unieke kans om even binnen te kijken. Komend jaar wordt het HAKA gerestaureerd en ontwikkeld tot een levendig bedrijfsverzamelgebouw met horeca. Een must-see zijn de hoogste verdiepingen van het gebouw die dit jaar speciaal voor bezoekers worden opengesteld. Hier richt het bekende Rotterdamse restaurant Ayla een pop-upbar in. De karakteristieke glazen ruimtes op het dak bieden een fenomenaal uitzicht over het gebied en de omliggende designstudio’s. Vrijdag vindt er een professionalsprogramma plaats met atelierbezoeken aan onder andere Studio Roosegaarde, Wieki Somers, Richard Hutten, Sabine Marcelis en Atelier van Lieshout.

Speciale veiling

Op zondagmiddag worden eenmalige ontwerpen en  ‘design experiences’ geveild in samenwerking met architect en designer Rolf Bruggink. De opbrengst gaat naar scholen in Senegal. Ook kan er geboden worden op overnachtingen in de Culture Campsite, de designhutten van De Voscheheugte, een portretserie van Jan Willem Kaldenbach en een dinner experience van Ayla.

objectrotterdam.com