Un cocktail de Pisco, por favor!

SEPTEMBER IS DE MAAND VAN PISCO

Het is nooit saai in cocktailland en elke gelegenheid om Nederland kennis te laten maken met of te laten genieten van mooie spirits, wordt met beide handen aangepakt. Deze maand staat Peru’s grootste liefde en nationaal erfgoed, Pisco, centraal. Peru’s nationale trots verovert het hart van cocktail-minded Nederland.

Nu ligt Pisco wellicht nog niet helemaal op het puntje van de tong bij de reguliere barganger, cocktailfanaten zijn al langer fan.  De ‘Spirit of Peru’ is van groot belang voor de Peruaanse geschiedenis, cultuur, gastronomie en een echte nationale trots. Pisco is een delicaat druivendistillaat, vernoemd naar een regio in Peru en wordt ook wel een unaged Brandy uit Zuid-Amerika genoemd. De spirit is zo groot in het land, dat de Peruanen zelfs extra feestdagen – zoals Pisco Sour Day en National Pisco Day – hebben gecreëerd rondom de drank. Pisco is heerlijk als aperitief, een goede combinatie met diverse gerechten én een fantastische metgezel om cocktails mee te maken.

Un cocktail de Pisco, por favor!

Genoeg redenen dus om dit drankje eens flink te eren. Dat doen ze in Amerika, Frankrijk, Engeland, Argentinië, Colombia en uiteraard Mexico overigens al langer met een heuse ‘Pisco week’. Verschillende populaire, vooraanstaande (cocktail)bars uit de vier grote steden pakken dat liever iets groter aan en halen onvervalst Peru voor een hele maand naar Hollanda. Nu ben je waarschijnlijk wel bekend met de Pisco Sour – een lichte, frisse cocktail met onder andere citroen, ei en Angostura Bitters –, maar de deelnemende cocktailbars gooien het liever over een andere boeg. Zij creëren allemaal een eigen verrassende cocktail zoals de Machu Pisco en The Crying Lama waarin een hoofdrol is weggelegd voor Pisco. Wel in voor een tripje naar Peru zonder daadwerkelijk het vliegtuig te pakken? De volgende bars serveren de komende maand een overheerlijke Pisco cocktail: Botanero en Café LaBru in Rotterdam, Rum Club en Behind Bars Cocktailbar in Utrecht, Restaurant Tapisco en Bricks “Hooch & Brew” in Den Haag en Rosalia’s Menagerie, Flying Dutchmen Cocktails, Salmuera en Super Lyan in Amsterdam.

Flying Dutchmen Cocktails

Meer informatie over de bars vind je hier. Daarnaast kun je via deze Instagram pagina meedoen aan een fantastische giveaway: je kunt namelijk twee vliegtickets – in samenwerking met Air Europa – naar Peru winnen! Houd de pagina in de gaten voor de giveaway en de voorwaarden voor deelname.

Een (traditionele) Pisco Sour

Heb jij thuis een cocktailavondje op de planning staan? Die is niet compleet zonder een traditionele Pisco Sour! Zo maak je het heerlijke drankje:

Ingrediënten
60 ml Pure Pisco Quebranta
30 ml limoensap
30 ml suikersiroop
1 eiwit
4 ijsblokjes
3 druppels Angostura Bitters

Bereidingswijze
1. Schenk de Pisco, limoensap, suikersiroop en eiwit in een shaker met ijs.
2. Shake het geheel 8 tot 10 seconden lang. Schenk het in een gekoeld ‘Old Fashioned’ glas en voeg als laatst de 3. Angostura bitters toe.

Optioneel: voeg bijvoorbeeld wat passievrucht, ananassap of bergamot toe om de cocktail net iets extra’s te geven.

Restaurant Tapisco