Vega recepten

Streetfood, maar dan in de keuken

De zomerdagen zijn bijna voorbij en dat betekent meer avonden thuis en dus meer tijd in de keuken. Om de uren in de keuken toch een beetje op te vrolijken, hebben wij de ideale recepten. Daarbij is alles vegan en gezond. Proef mee met deze vega maaltijden, zodat jij thuis je eigen mini-foodfestival kan organiseren. Gemakkelijk en gezellig! 

Pokébowl met komkommer, mango, omeletreepjes en sesamdressing

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 eieren
  • 4 snoepkomkommers, in plakjes
  • 2 mango’s in blokjes
  • 2 avocado’s, in plakjes
  • 300 g sushirijst
  • 200 g sojabonen
  • 200 g radijs, in dunne plakjes
  • 150 g peen julienne
  • 1 el zwart sesamzaad
  • 1 el wit sesamzaad
  • 4 el rijstazijn
  • 2 tl suiker
  • sojasaus, om te serveren
  • wasabi, om te serveren
  • zonnebloemolie, om in te bakken
  • zout en peper

Voor de sesamdressing

  • 4 el mayonaise
  • 1 el sesamolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ citroen, het sap
  • 1 el sesamzaadjes

Bereidingswijze

  1. Doe de sushirijst in een zeef en spoel af met koud water. 
  2. Doe de sushirijst met 450 milliliter koud water in een pan en breng dit aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat afgedekt op lage temperatuur 10 minuten doorkoken.
  3. Meng de rijstazijn en suiker en meng dit door de sushirijst zodra deze klaar is.
  4. Laat vervolgens de rijst 20 minuten met de deksel op de pan nastomen.
  5. Verdeel de rijst na bereiding over een platte schaal en laat ongeveer een halfuur afkoelen.
  6. Verhit een pan op middelhoge temperatuur en rooster de sesamzaadjes 5-6 minuten totdat deze goudbruin kleuren en laat ze daarna afkoelen. Meng de ingrediënten voor de sesamdressing, proef en breng op smaak met zout en peper.  Z­et apart voor later gebruik.
  7. Maak in de tussentijd de omeletreepjes. Klop de eieren los met peper en zout naar smaak. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en giet het eimengsel in de pan. Laat 5-6 minuten stollen en krokant worden. Flip de omelet om en bak totdat deze gaar is. Haal uit de pan, laat kort afkoelen en snijd in reepjes.
  8. Verdeel de rijst per persoon in een ruime kom of diep bord en verdeel de radijs, peen julienne, sojabonen, mango, avocado, komkommer en omeletreepjes met de klok mee over de rijst.
  9. Verdeel de sesamdressing over de pokébowl en garneer met de sesamzaadjes, sojasaus en wasabi.
Fotocredits: Albert Heijn

Spicy mangosalade met bloemkoolrijst en amandelen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in halve maantjes
  • 1½ mango’s, in blokjes
  • 400 g bloemkoolrijst (vers of uit de diepvries)
  • 300 g rode kool, fijngesneden
  • 200 g spinazie, grof gehakt
  • 40 g gerookte amandelen, grof gehakt
    extra vierge olijfolie

Voor de pittige mango hummus

  • 1 blik (400 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 citroen, het sap
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ mango, in blokjes
  • 2 el tahin
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl agavesiroop
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Maak de pittige mangohummus. Doe de kikkererwten, citroensap, knoflook, mango, tahin, gemalen komijnzaad, chilivlokken en agavesiroop in de keukenmachine. Mix tot een glad geheel, en voeg eventueel tijdens het mixen lauw water toe tot de hummus de gewenste dikte heeft. Proef en breng op smaak met zout en peper. Pas indien nodig aan door meer citroensap toe te voegen.
  2. Doe de komkommer, mangoblokjes, bloemkoolrijst, rode kool en spinazie in een kom en meng het geheel door elkaar met een scheut extra vierge olijfolie.
  3. Verdeel de salade over de borden, garneer met de gerookte amandelen en serveer met de pittige mangohummus.
Fotocredits: Albert Heijn

Zelfgemaakte pita’s met falafel en hoemoes

Ingrediënten voor 3-4 personen

Voor de pitabroodjes

  • 500 g bloem
  • 300 ml lauwwarm water
  • 3 g gedroogde gist
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl kristalsuiker
  • ½ tl zout

Voor de toppings

  • 250 g Maza falafel
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 200 g Maza Hoemoes Rode Biet
  • 40 g rucola
  • 1 courgette
  • bloem om het werkblad te bestuiven

Bereidingswijze

  1. Doe warm water uit de kraan in een kom en voeg hier de gist aan toe. Let op: het water mag niet koken! Zet de kom 10 minuten weg op het aanrecht.
  2. Zeef ondertussen de bloem boven een ruime kom en voeg hier het zout en de kristalsuiker aan toe. Roer het geheel door elkaar. 
  3. Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de olijfolie en vervolgens beetje bij beetje het water met de gist aan toe, terwijl je kneedt totdat er een samenhangend deeg ontstaan is. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het geheel 60 minuten rijzen op een warme plek in huis.
  4. Verdeel het deeg vervolgens in 8 gelijke stukken en rol hier deegballetjes van. Verdeel de deegballetjes over een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een schone theedoek. Laat de deegballetjes nog 30 minuten rijzen.
  5. Snijd de courgette in de breedte in dunne plakken en halveer de cherrytomaatjes.
  6. Verwarm de oven voor op 225 °C. Bestuif het aanrecht met bloem en rol de deegballetjes één voor één zo dun mogelijk uit met behulp van een deegroller en leg ze daarna terug op de bakplaat. Bak de pitabroodjes 10 minuten af in de voorverwarmde oven.
  7. Verhit ondertussen een koekenpan op het vuur en bak hierin de courgette totdat deze gaar is. Haal de courgette uit de pan en bak de falafel totdat deze goudbruin en knapperig is geworden.

Laat de pitabroodjes afkoelen, snijd deze in en bestrijk met Maza Hoemoes Rode Biet en beleg met Maza falafel, gegrilde courgette, cherrytomaatjes en rucola.

Fotocredits: Maza