matcha tiramisu

Trek in tiramisu? Déze modellen-matcha tiramisu wil je maken

In het gloednieuwe fashionable kookboek Model Kitchen geeft het Belgische model Cesar Casier zijn recepten prijs. Zijn kookrepertoire bevat een aantal internationale gerechten en cocktailrecepten als de Dirty Martini, Koreaanse groentepannenkoekjes, pasta al limone en garnalentaco’s die zijn geïnspireerd op zijn reizen naar New York City, Capri, Jamaica, Brazilië en Mexico. Maar hoe kosmopolitisch als het knappe model is, de familierecepten uit zijn geboorteplaats Gent vormen bewust een hoofdstuk in het boek. Auteur en model Cesar: ‘Hoe graag ik ook onderweg ben, na mijn omzwervingen ben ik altijd weer heel blij om de torens van Gent te zien. Ik heb mijn rust hier gevonden, en kom daarom even graag weer thuis als dat ik op avontuur trek. Zodra ik thuis ben, spring ik sowieso ook eens binnen bij mijn papa. Met een beetje geluk staat er een op-en-top Belgische tomaat-garnaal voor me klaar, witloof met ham en kaas of asperges op Vlaamse wijze.’ En wie denkt dat een model enkel en alleen Vietnamese salade, geroosterde bloemkool en rauwe boerenkool met avocado nuttigt, heeft het mis. In het hoofdstuk ‘Guilty pleasures’ leer je mierzoete cinnamon rolls, koekjestaart én zijn populaire matcha tiramisu maken die hij ooit in een klein Italiaans restaurant in Tokio ontdekte.  De matcha tiramisu zelf maken? Onderstaand het recept!

WHAT YOU NEED

50 g suiker
3 eierdooiers
250 g mascarpone
200 ml slagroom
150 ml heet water
15 g matchapoeder
20-25 lange vingers
matchapoeder, voor de afwerking

HOW TO COOK

• Mix de suiker met de eierdooiers tot je een witachtige massa hebt. Meng er vervolgens de mascarpone door, tot de ingrediënten goed gemengd zijn.

• Klop de slagroom stijf en meng die voorzichtig door het mascarponemengsel. Zet opzij.

• Meng het water en het matchapoeder tot een glad mengsel. Dop de lange vingers in het mengsel tot ze wak zijn.

• Neem een schotel en beleg de bodem met een laagje
lange vingers. Schep er vervolgens wat van het mascarpone- mengsel over en strijk glad. Zorg dat alle lange vingers volledig bedekt zijn.

• Bedek met een volgende laag lange vingers en bestrijk opnieuw met mascarpone.

• Bestrooi met matchapoeder en zet één nacht in de koelkast om op te stijven.

TIP

De tiramisu is na een nachtje opstijven nog lekkerder, omdat die dan goed doordrongen is met matcha.
Haal het dessert zo’n 15 à 30 minuutjes voor serveren uit de koelkast.

Tekst Marina de Massiac
Beeld Sloan Laurits & Barbara Jacobs
Met dank aan Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts