Puur en eerlijk

Van advocatuur naar luxe chocolade: Jade Genin doet het

Chocolatier Jade Genin was voorheen werkzaam als advocaat, maar besloot een aantal jaar geleden het roer om te gooien: ze ging in de leer bij haar vader en opende dit jaar haar indrukwekkende goudkleurige winkel aan de toeristische Avenue de L’Opéra. Haar piepkleine smaakbommetjes maken haar tot een nieuwe speler op het gebied van de nieuwe generatie chocolatiers die alle troep en kunstmatige ingrediënten overboord gooit, om zo tot een puurder en eerlijker resultaat te komen. En met succes, want hoewel de markt voor high-end chocolade zich naar haar inziens nog volop in ontwikkeling is, weten foodies van heinde en verre haar steeds vaker te vinden. Haar grootste fanbase? Japanners die haar evenwichtige smaakcombinaties en niet al te zoete creaties wel kunnen waarderen. Op de planning staat dan ook een tweede winkel in het bruisende Tokio. We spreken de ambitieuze Jade over chocolade. 

Je bent in een chocolatierfamilie opgegroeid, stroomt de cacao door je bloed?
‘Ja, al vanaf mijn geboorte. Mijn ouders hebben altijd getracht om mij te laten ontdekken wat lekker en mooi is in het leven. Toen ik één jaar oud was, was ik al in het restaurant te vinden. Mijn vader was toentertijd chefkok, en later patissier en chocolatier. ‘

Je vader Jacques Genin is een bekende chocolatier en patissier. Heeft zijn manier van werken je huidige stijl beïnvloed? 
‘Mijn vader is mijn leermeester geweest. Het is prachtig om de fijne kneepjes uit het vak van hem te leren, al is het niet altijd even makkelijk voor me geweest. Van mijn vader leerde ik niet vals te spelen met kunstmatige ingrediënten. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen identiteit, of het nu je ouders zijn of niet. Ik tracht er niet naar om een heel andere identiteit aan te nemen, omdat mijn vader ook chocolatier is. Waar het mij om gaat, is dat ik een productlijn heb ontwikkeld waarin ik mijn visie op chocolade kwijt kon.’ 

LEES OOK: HIER SCOOR JE DE LEKKERSTE HOMEMADE COOKIES

De chocolade onderscheidt zich dankzij het heel kleine formaat ervan, en het feit dat je geen geraffineerde suiker, zuivel, aroma’s en conserveermiddelen gebruikt. Waarom heb je hiervoor gekozen?
‘Onze chocolade weegt gemiddeld maar zo’n vijf gram per stuk. Dat heeft meerdere redenen: de bedoeling is dat men in één keer zo’n zes à zeven verschillende chocolaatjes kan proeven. Daarnaast is het zo dat de chocolade die wij produceren heel sterk geconcentreerd is qua smaak. Ik gebruik geen room, boter of kunstmatige aroma’s en oliën. Ik concentreer me liever op fruit, kruiden en cacaoblad om zo de brute smaken te intensifiëren.’

Welke verandering hoop je in de komende jaren in de chocolade-industrie te zien?
‘Vandaag de dag zie je dat men veel meer gericht is op het consumeren van patisserie, dan goede chocolade. Foodies zoeken allerlei hoogstaande patisseriewinkels op om van kwalitatieve taartjes te genieten, maar chocoladewinkels staan nog niet hoog op hun to-eat lijstje. Het produceren van luxe chocolade is heel niche. Ik zou graag willen zien dat het consumeren van goede chocolade als dessert wordt gezien. Daar moeten we als chocolademakers ons best voor doen, en transparant zijn over wat er in de producten zit, en uitsluitend pure ingrediënten gebruiken.’ 

Tekst Marina de Massiac