Tuintrends zomer 2021

Haal het meeste uit je tuin/terras

De tuintrends van deze zomer laten zich heel makkelijk in een woord samenvatten: kleur! Van terra tot groen en van zwart tot naturel. Een goede basiskleur en een flinke color boost voor potten, meubels en accessoires geven jouw tuin of terras hét startsein voor een lange, zwoele zomer. Binnen wordt buiten en andersom. Dit jaar is het gras niet groener bij de buren, maar in je eigen tuin. Dus hup, tegels eruit, planten erin. En daarna lekker relaxen in je nieuwe tuinset natuurlijk.

Er is geen bloempot zo bekend als de terracottapot. Met zijn prachtige, poreuze structuur voorziet hij planten van een prettig ademende behuizing. Terracotta is onderhevig aan de krachten van de natuur, wat zorgt voor een verweerd en stoer uiterlijk. Een veranda, serre of een beschut plekje plus een flinke toef terra geven je het gevoel permanent in een mediterraans oord te zijn beland. Die warme terrakleur zorgt instant voor een vakantie-vibe.

Waar steigerhout de trend van de laatste jaren was lijkt deze trend plaats te moeten maken voor zwart in de tuin, dé kleur voor dit seizoen. Stoer, chic en een fantastische combi met alle kleuren groen in de tuin. Denk aan een zwarte pot, een zwart gebeitste bankmet of een zwarte schutting. Het is vaak zo dat de tuin meer diepte krijgt en het er geweldig uitziet.

Van diepdonker tot frisgroen: meubels en accessoires in groentinten worden één met de natuur eromheen. Perfect als te veel kleur voor een onrustig gevoel zorgt of de tuin aan de kleine kant is. Ook van je tuin mag je deze zomer je persoonlijke jungle maken. Je kunt de kleur implementeren met tuinmeubels, maar ook door gebruik te maken van kekke accessoires voeg je gemakkelijk veel kleur toe aan je tuin.

De natuurlijke tuintrend is en blijft een fantastische tuinstijl, die tijdloos is en met elke stijl en kleur samengaat. Door de combinatie van natuurlijke materialen en rustige tinten krijgt jouw buiten een warme en natuurlijke vibe. Gecombineerd met lichte naturellen wordt de tuin een rustige oase, maar geef je de muur een lik zwarte verf dan is juist het contrast de blikvanger. Ook bamboe blijft voor dit seizoen ideaal om dat natural living-gevoel te krijgen in de tuin. Het materiaal geeft niet alleen dat fijne vakantiegevoel, het is ook duurzaam en een lichtgewicht. Een bamboelantaarn of -bijzetter pak je dan ook zo op om er de rest van het jaar binnen van te genieten.

Meer dan ooit zijn we onze tuinen aan het vergroenen. We zijn kritischer geworden over wat we in de grond stoppen en kiezen er steeds meer voor om de natuur de vrije loop te laten. Hoe je dit in de praktijk doet? Door de tuin een beetje te laten ‘verrommelen’ om zo de natuurlijke cyclus zijn werk te laten doen. Maar ook door biologische en lokale planten en materialen te kiezen. Simpele aanvullingen voor zo’n duurzame tuin zijn bijvoorbeeld een regenton, compostbak, vogelhuisjes of insectenhotels. En denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een elektrische barbecue of buitenkeuken en kies voor duurzame led-verlichting en groene manieren om stroom op te wekken voor elektrisch gebruik in de tuin.

Fotografie Søstrene Grene