positieve-impact-op-klimaat

Positieve impact op klimaat

begint óók in eigen tuin

Het voelt misschien nog niet zo, maar het voorjaar is alweer in aantocht. Voor velen het moment om aan de tuin te beginnen. In samenwerking met Naturalis en Groei & Bloei helpt Intratuin Nederlanders op weg om de tuin wat groener te maken, want dat is hard nodig (slechts 36 procent van de tuinen is maar bedekt met groen). Dit is belangrijk omdat het zorgt voor een goede afwatering, meer biodiversiteit, een betere CO2-reductie en verkoeling in de steden. Iedereen met een tuin kan hier makkelijk aan bijdragen.

De dagen worden langzaam langer en lichter, het voorjaar is in aantocht. Hét seizoen dat voor velen in het teken staat van de tuin. Het is belangrijk dat onze tuinen de komende jaren groener worden. Iedereen kan een tuintopper worden en deelnemen aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ of naar de masterclass Biodiversiteit komen die in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center wordt georganiseerd. De landelijke campagne ‘Word tuintopper’ loopt van 2 maart tot juli en biedt onder andere de maandelijkse tuinkalender met tips en tricks.

Positieve impact met jouw gazonnetje

Ondanks onze liefde voor groen in de tuin, fluitende vogels, fladderende vlinders en bloeiende planten, zit er een kloof tussen wat we graag willen en wat we doen. Ruim de helft (54%) van de tuinbezitters ziet de tuin als een verlengstuk van de woonkamer, waardoor twee derde van de Nederlandse achtertuinen uit tegels bestaat. Van de 3 miljard vierkante meter – dat zijn 60.0000 voetbalvelden – aan Nederlandse tuin is slechts 36% bedekt met groen. Meer groene struiken, lekker ruikende bloemen en een mooi gazon zorgen voor meer vogels, vlinders en bijen in de tuin.

7 BASISTIPS VOOR DE MILIEUVRIENDELIJKE TUIN

Een échte tuintopper richt zijn of haar tuin in met liefde voor de natuur en de wereld, want met die paar vierkante meter kun je een groot verschil maken. Als we er samen de schouders onder zetten komen we een heel eind, íedere stap telt. Tips en tricks voor een milieuvriendelijke tuin op een rij: 

1. Nooit genoeg groen | Kijk waar je nog meer groen kunt toevoegen aan jouw tuin. Denk bijvoorbeeld eens aan een groene afscheiding in plaats van een schutting.
2. Alles begint bij de basis | Schimmels, bacteriën, insecten en wormen bepalen voor een groot deel het succes van je gazon, moestuin of siertuin. Gebruik zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, laat de grond lekker met rust en houd hem begroeid.  
3. Verwelkom insecten in je tuin | Je tuin wordt aantrekkelijk voor dieren als ze voedsel, water, nest- en schuilgelegenheden kunnen vinden. Plant bloeiende planten voor de insecten en bijvoorbeeld bessen dragende struiken voor de vogels. Leg een vijver met natuurlijke oevers aan of plaats een drinkbak.  
4. Leve de rommelige tuin | Door het onkruid onder de heg en aan de rand van je tuin te laten staan, help je mee met het vergroten en behouden van de biodiversiteit. Bijen en hommels vinden de bloemetjes van veel onkruid namelijk erg lekker. Wees niet te netjes in je tuin! Veel dieren zijn namelijk dol op rommelhoekjes met dode bladeren en hoopjes takken.  
5. Top je dak groen | Niet zo’n grote tuin, maar wel een garage of serre met een plat dak? Plant je dak, indien mogelijk, vol met groen; mooi om te zien en goed voor mens en milieu. Kies voor een kant-en-klaar sedumdak in de vorm van een matje en draag in een handomdraai bij aan een groenere omgeving. 
6. Manage je water | Als gevolg van klimaatverandering valt er perioden steeds meer of juist heel weinig regen. Tijd dus voor goed watermanagement die de nare gevolgen van wateroverlast, hitte en droogte voorkomt! Probeer zo min mogelijk oppervlakte van de tuin te bestraten, plaats een regenton of plant meer groen zodat regenwater geleidelijk in de bodem kan worden geabsorbeerd. Minder verhard oppervlakte betekent meer plaats voor planten, maar ook een beter bodemleven.  
7. Ga voor schaduw en koelte | Laat een muur begroeien met een zelf hechtende klimmer, in de zomer kan deze groene wandbedekking zorgen voor meer koelte in huis. Door één of meerdere bomen in de tuin te plaatsen, win je schaduw en wordt het minder warm in de tuin.  

Fotografie: ©Intratuin/Louis Lemaire/Rob van der Vet