Herdenken en vieren

Boekentips voor 4 en 5 mei

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren we onze oh zo belangrijke vrijheid. Om hier extra bij stil te staan en dit nooit te vergeten delen wij hier een lijstje met boeken die tijdens deze dagen extra relevant zijn. Boeken over het verzet, de verdeeldheid, doorgaan en interessante biografieën.

De gelukkigste man ter wereld – Eddie Jaku 

Eddie Jaku was nog maar 18 toen hij werd opgepakt door de Duitsers. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee, maar overleefde de oorlog. In het boek ‘De gelukkigste man ter wereld’ vertelt hij zijn verhaal, deelt hij zijn wijsheden en wil hij hulde brengen aan diegenen die het niet overleefden.

Het geschenk – Edith Eger

Edith Egerwerd eerder alom geprezen voor haar boek ‘De keuze’:de memoires over haar jeugd, haar gevangenschap in Auschwitz en haar leven na de oorlog. In haar laatste boek ‘Het geschenk’ laat ze zien hoe de ervaringen uit haar verleden haar gemaakt hebben tot wie ze is, en hoe we steeds weer vrijheid kunnen vinden in onszelf, ook in de meest uitzichtloze omstandigheden. Wij deden ook al eens een interview met Edith Eger over haar inspirerende levenslessen. Je leest het hier.

Het Grote Niets – Nadav Vissel

Nadav Vissellaat in het semi-autobiografische ‘Het Grote Niets’ zien hoe het is om op te groeien in een Joodse familie die de oorlog heeft overleefd. Nadav schreef een brief over waarom juist zijn hoofdpersoon Naff de 4 mei-lezing zou moeten houden. 

Het schuilhuis – Rachel van Charante

In het boek ‘Het schuilhuis‘ wordt Victoria van Coevorden door haar ouders aangespoord om de steenrijke Robert te trouwen. De familie van Victoria heeft grote financiële problemen en zien het huwelijk als een laatste uitweg. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter het landhuis van de familie. De piloot overleeft en Victoria biedt aan hem te helpen. Ze moet hem verborgen houden voor de nazi’s maar ook voor haar familie. Als blijkt dat Robert een duister geheim met zich meedraagt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen niet van overzien.

Het achterhuis – Anne Frank

Dit is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Hiermee is de droom van de twaalfjarige Anne in vervulling gegaan. Nog steeds is het dagboek van Anne een belangrijk en kwetsbaar verhaal over een meisje dat noodgedwongen moet onderduiken. Van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 houdt ze haar dagboek bij. Als ze op radio Oranje hoort dat alle getuigenissen van het lijden van de Nederlandse burgers openbaar gemaakt moeten worden besluit Anne na de oorlog haar dagboek te publiceren. Op vijftienjarige leeftijd sterft Anne in concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar vader, Otto Frank, overleeft en besluit het dagboek openbaar te maken.

Mijn naam is Selma – Selma van de Perre

Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.

De zomer van 1945 – Wim Daniëls

Nieuw leven diende zich aan, dagelijkse beslommeringen hielden mensen bezig, het uitgaansleven kwam op gang, maar er was vooral ook groot verdriet om gesneuvelde familieleden, er was bezorgdheid en angst om vaders, moeders, opa’s, oma’s, broers en zussen van wie nog altijd niets was vernomen. Geliefden waren elkaar kwijt. Wat vernield was moest hersteld worden; er moest voor voldoende voedsel gezorgd worden, oorlogsmisdadigers moesten berecht of eerst nog opgepakt worden. Chaos heerste. In ‘De zomer van 1945‘ schetst Wim Daniëls aan de hand van dagboekfragmenten, brieven, nieuwsberichten en rechtbankverslagen een bewogen zomer, waarin levensgroot verdriet bestond naast uitbundige vreugde om de herwonnen vrijheid.

Oorlogskinderen – Coen Verbraak

Ze moesten onderduiken, leefden in angst omdat hun ouders deelnamen aan het verzet, ze hadden foute ouders, of waren kind van een Duitse soldaat; in ‘Oorlogskinderen‘ tekent Coen Verbraak de verhalen op van mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt en die hun leven lang met de schaduw van de bezetting hebben geleefd. Verbraak vertelt over hun oorlogservaringen, maar beschrijft ook hoe die belevenissen in hun verdere leven een rol hebben gespeeld.