LIKE MAGIC

Cartier deelt eerste watch novelties van Watches & Wonders 2024

De horloges van Cartier presenteren keer op keer weer herkenbare vormen met een hedendaagse insteek, ontwerpen welke op het randje van werkelijkheid en fantasie balanceren, bijna met het perspectief van een magiër tot stand gebracht. Magie vormt dit jaar de rode draad in de Cartier Watches & Wonders-collectie van 2024.

Het thema magie wordt doorgevoerd in de moderne klassiekers zoals de Tortue Monopoussoir Chronograph van de Cartier Privé-collectie. Onverwachtse ontmoetingen tussen figuratieve en abstracte vormen worden vastgelegd in een serie van Animal Jewellery-horloges. De collectie nodigt uit om te spelen met de tijd, soms als een optisch fenomeen zoals bij het Reflection de Cartier-horloge. Ook is de magie terug te vinden in het onverwachtse, zoals bij het Santos-Dumont Rewind-horloge, dat ons terug meeneemt in de tijd dankzij een uurwerk dat de wijzers tegen de klok in laat draaien of het Santos de Cartier Dual Time-horloge, waar de tijd op twee verschillende plekken is af te lezen.

Tortue Monopoussoir Chronograph

Cartier Privé is de achtste jaarlijkse rendez-vous voor horlogeliefhebbers, met een eigentijdse kijk op een van de meest prestigieuze horloges in het repertoire van Cartier. Het is een vervolg op de zeldzame horloges die in voorgaande jaren zijn onthuld, zoals de Crash, de Tank Cintrée en de Tonneau, allemaal opnieuw ontworpen met één ambitie in gedachten: techniek inzetten voor esthetiek. Dit jaar komt de Tortue aan bod en heeft Cartier ervoor gekozen om de monopoussoir-chronograafcomplicatie te introduceren. Het Tortue-horloge werd in 1912 gecreëerd: een dialoog tussen rondingen en strakke lijnen. De nieuwe hours/minutes Tortue is trouw aan het oorspronkelijke ontwerp, maar is subtiel herwerkt. Met hoorns die langs de band zijn gespannen en een slanker profiel is het horloge lichter geworden. Het uurwerk is 4,3 mm dik en daarmee de dunste chronograaf van het Maison. Als eerbetoon aan het allereerste model heeft het horloge appelvormige wijzers en een rail die de iconische vorm van het horloge volgt rond de uurmarkeringen, waardoor de wijzerplaat nog makkelijker af te lezen is.

De nieuwe versies zijn gelimiteerd en genummerd tot 200 stuks en de platina versie tot 50 stuks.

Animal Jewellery

De emblematische dieren van Cartier’s dierenwereld, charismatisch en ontembaar, zijn al aanwezig in de horloges sinds 1914, het jaar waarin de vacht van de panter voor het eerst op een horlogekast verscheen. Dit jaar inspireert een fascinerende hybride, ontstaan uit een samenkomst van de zebra en de krokodil, een volledig geplaveide creatie. Het is grafisch en organisch tegelijk, waarbij elke streep met de hand is gelakt. Het silhouet van dit denkbeeldige wezen omringt een ruitvormige wijzerplaat. De verfijning van de gravure rond elke gekleurde steen weerspiegelt de expertise van het Maison.

LEES OOK: CARTIER VIERT 100 JAAR TRINITY

Reflection de Cartier 

Na de Clash [Un]limited- en Coussin-horloges, vervolgt het Reflection de Cartier-horloge de odyssee van magie, illusie en fascinatie. Het motto van de collectie: het mysterie van de tijd weergeven door middel van gedurfde creaties. Dit horloge is het resultaat van Cartier’s werk met vormen en combineert de savoir-faire van zowel horlogemakers als juweliers van Cartier. Het begint allemaal met de architectuur van de armband, die opengewerkte structuren en gepolijst reflecterend goud combineert met langgerekte lijnen en gedefinieerde randen. Er ontstaat spanning wanneer een delicate wijzerplaat zijn spiegelbeeld ontmoet, waar de tijd achteruit lijkt te gaan. Het edelsteenachtige afgeschuinde glas op de wijzerplaat markeert de dubbele identiteit van het stuk. De combinatie van een sneeuwzetting en een inverted zetting heeft zowel een tactiele als een sprankelende aantrekkingskracht.

Santos de Cartier Dual Time

Het nieuwe Santos de Cartier Dual Time-horloge is gedurfd en innovatief. Het mechanische uurwerk met automatische opwinding combineert twee tijdzones, zonder dat dit ten koste gaat van de gebruikelijke bestendigheid en betrouwbaarheid. Met taps toelopende, ergonomische lijnen die een synergie vormen tussen de lijnen van de kast en die van de armband, straalt het horloge in de stalen versie elegantie uit. Het horloge is verder opgebouwd uit verfijnde details zoals zwaardvormige rhodium wijzers met een oplichtend laagje, een zevenzijdige facetgeslepen kroon en een grijze teller met een tweede tijdzone.  Net als de Santos de Cartier-collectie als geheel, biedt de armband ultiem gebruiksgemak. Verkrijgbaar in staal of leer, kunnen alle versies snel worden verwisseld dankzij het gepatenteerde QuickSwitch-systeem, waarvan het onzichtbare mechanisme samensmelt met de architectuur van de kast. De metalen armband kan ook worden ingesteld op de dichtstbijzijnde schakel, zonder gereedschap, dankzij het gepatenteerde SmartLink-maataanpassingssysteem.

Santos-Dumon Rewind

De koers van tijd veranderen is het technische en esthetische doel van het nieuwe Santos-Dumont Rewind-horloge. De wijzerplaat in bruin-rode tint zit vol karakter met subtiele accenten die benadrukken hoe uniek deze gelimiteerde editie in platina is. Deze limited edition treedt in de voetstappen van de ongeëvenaarde piloot Alberto Santos-Dumont, voor wie alles mogelijk is. Dus waarom niet de appelvormige wijzers, met hun mechanische uurwerk met omgekeerde handmatige opwinding, kaliber 320 MC, naar achteren laten bewegen in plaats van naar voren? Dit tijdloze horloge blijft trouw aan het elegante originele model uit 1904 en aan de pioniersgeest van Santos-Dumont, wiens handtekening Cartier zowel vooruit als achteruit op de achterkant van de wijzerplaat heeft gegraveerd.


Het nieuwe Santos-Dumont Rewind-horloge heeft een beperke oplage van 200 genummerde exemplaren.